phpmyadmin

whoami999

Registered
Здравейте на всички! Искам да инсталирам и конфигурирам phpmyadmin
последна версия и за сега не успявам. В момента phpmyadmin e в htdocs папката на Apache 2.2.3 и от тук имам затруднения. От два дена инсталирам и конфигурирам Apache 2.2.3, MySQL 5 и PHP 5, и мозъкът ми отказва да възприема нова информация. Има ли някой, който да ми обясни стъпка по стъпка от тук на татък какво трябва да направя за да имам работещ phpmyadmin! При опитите да се справя ми се появяваха някакви йероглифи. Благодаря!

И за да не отварям нова тема, имам няколко допълнителни въпроса. Искам от Apache сървъра, който работи на моя компютър /пробвах :)/, вместо IP адрес да имам домейн завършващ на ".cом " . Мога ли да си купя домейн, от къде и как да направя така, че да работи от компютъра на който съм инсталирал Apache сървъра.

Извинявам се ако има писано по тези въпроси във форума.
 
А защо не си инсталираш някой готов пакет като XAMPP или AppServ (препоръчвам ти този) и ще се улесниш многократно.
 
Прочетох в сайта на XAMPP, че е за учебна цел и може да има проблеми със сигурността- фатални последствия за базите с дани-ако съм разбрал правилно. Специално ми трябва да ги инсталирам всичките компоненти като PHP 5 MySQL 5 и phpmyadmin за най-голяма сигурност. Иначе мога да си платя за хост, който ги има тези продукти, не е проблем. Въпросът е в това, че с PHP5 и MySQL 5 искам да направя динамичен сайт който да поддържа база дании с цени книжа и облигации, както и покупко-продажбата им да става чрез PHP и MySQL, и искам да знам, че само аз си провя паролите за достъп до базата с данни. Сега съм си купил З дебели книги за PHP и MySQL и там чета за това, че трябва да имам параноичен системен администратор, ако ще правя сайт за ел. търговия с база данни в който има ценни данни .

А и другия момент е, че ми се занимава с това и ми харесва да правя сайтове. Имам почти всички най-нови продукти Adobe-Macromedia и мога да роботя Добре със STUDIO 8 и Photoshop CS2 9 . Зарибен съм така да се каже :) и искам да се науча да програмирам с PHP. Купил съм си книга и за C++, ActionAcript3, просто ми харесва да си тренирам сивото вещество. А, и удоволствието от създаването на нещо твое , така както си го представяш е голямо!

Иначе ,благодаря за предложението. Знам, че е било за да ме улесниш:)
 
За готов http сървър бих ти препоръчал Appserv. Аз съм с него и нямам никакви проблеми пък го ползвам от около година. Иначе phpMyAdmin си има готов конфигуратор phpMyAdmin/scripts/setup.php
 
Благодаря за отговора и препоръчаният Appserv. Ще си поиграя още известно време с конфигурирането на phpmyadmin-a и ако се окаже невъзможно мисля, че Appserv ще е сървъра ми :).

Казваш, че phpMyAdmin си има готов конфигуратор phpMyAdmin/scripts/setup.php, когато съв на тази страница ми съобщава че не е защитена връзката и ме насочва към линк и като кликна на него ми дава грешка.

Пише това:You are not using secure connection, all data (including sensitive, like passwords) are transfered unencrypted! If your server is also configured to accept HTTPS request follow this link to use secure connection.

Като кликна на линк получавам : The page cannot be displayed

Някакви препоръки?
 
Здравейте. Eто от този линк:

http://apacheguide.org/

можете да видите как се инсталира Apache 2.2.3 , MySQL 5 , PHP 5, phpmyadmin и ....

При мен, спазвайки всичко както е показано , работи с изключение на phpmyadmin. Вече започвам да си мисля, че проблема е в моя компютър.

Любопитен съм дали при вас ще работи phpmyadmin?
 
Пробвах се да инсталирам phpmyadmin като гледам от сайта ма не стана та направих го както беше показано но phpmyadmin ми изписа
Грешка
Конфигурационния файл има нужда от тайна парола (blowfish_secret).
и отворих файла config.inc.php и там намерих на 18-ти ред
$cfg['blowfish_secret'] = 'паролата тук'; /* YOU MUST FILL IN THIS FOR COOKIE AUTH! */
написах паролата после разгледах файл и видях това
/* User for advanced features */
$cfg['Servers'][$i]['controluser'] = 'pmausr';
$cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'pmapass';
тук си написах mysql потребителя и паролата. пробвах и да ги махна pmausr и pmapass и ми изкарваше форма за вход.

пп: надявам се да съм ти помогнал.
 
Направих описаните от теб промени и ето какво се получава:

http://www.whoamibg.com/index.php?page=aaaaaa


Може би така ще е по-лесно да се прецени какво трябва да се направи.
 
От една книга 2006 г. писана се ръководя и там е обяснено да е 8080.

Ще деинсталирам всичко и ще пробвам на 80. Сега ще спя, че не съм мигнал от денонощие и половина.

Весела събота!
 
Защо ще преинсталираш всичко като може просто да отвориш Apache\conf\httpd.conf и том да промениш порта от 8080 на 80?
 
Ето тук може да се види до къде съм я докарал :) :

http://www.whoamibg.com/index.php?page=aaaaaa

Как да оправя тези йероглифи, и какво според вас , и къде да поправя?
 
Предполагам, че щом си стигнал до phpMyAdmin-a си инсталирал вече php и MySQL. Също така предполагам, че си изтеглил phpMyAdmin-2.9.1.1-all-languages.tar.bz2 (с всички езици).

Просто разархивирай архива на phpMyAdmin в папка със същото име в htdocs. Напиши в браузъра localhost/phpMyAdmin и ще те пита дали искаш да ползваш script.php.
You might want to use setup script to create one.
Цъкаш върху setup script и нататък конфигурираш.
Правил съм го отдавна и може да съм пропунал нещо. Вътре в архива има Documentation.html, чети оттам.
 

Горе