Portland 1.0 = KDE + GNOME

Access

Registered
Излезе версия 1.0 на проекта Portland, чиято цел е да се сближат двата най-широко използвани интерфейса за Linux: KDE и GNOME. Самият проект представлява разработване на един общ интерфейс-пакет съответстващ на KDE и GNOME. Portland се развива „под крилото” на организацията Open Source Development Labs и в сътрудничество с проекта на Freedesktop.org, който работи по консолидацията между Linux и UNIX.
Привържениците на Linux и програмистите отдавна са се разделили в два лагера, между двата интерфейса. Макар че програмите написани за единия могат да работят с другия интерфейс, на потребителите често се налага да инсталират и допълнителни компоненти. А програмистите – да се съобразяват с възможните разлики между двата интерфейса.
„Linux е единствената операционна система, в която няма унифициран потребителски интерфейс” – пише аналитикът Рейвън Закари. „В повечето случаи това не представлява особен проблем, тъй като в повечето от дистрибуциите се включват и двата интерфейса, но това обърква потребителите и заема ресурси за поддържането на двата компонента”.

Повече за проекта и за download на самия пакет – официалната страница.


източник: kaldata.com
 

Горе