Ratbox Services @UNIBG

kzteam

Registered
Значи честито вече сме на RATBOX!! ето и малко пояснение
Здравейте,
В тази статия ще разберете какви са промените, които ще се случат при миграцията от hybserv към ratbox-services, която предстои да се случи скоро.

Nicknames

Всички регистрирани от досегашният период псевдоними ще бъдат прехвърлени в новата база данни, където ще има 2 типа никове - нови и стари. От това се подразбира и че e-mail адреса, set-нат(ако има такъв) на старите никове няма да се пренася автоматично.

Старият тип никове ще си имат idpass и permpass, както до сега. Единствено никовете навършили 2 години преди миграцията няма да се дропят никога, ако не бъдат CONVERT-нати(т.е. техният NoExpire важи, макар и вече това понятие да не съществува). Иначе понятието NoExpire изчезва завинаги в историята на мрежата. Ако ви откраднат паролата все още ще можете да си върнете ника чрез permpass. Ако обаче някой знае перманентната ви парола, или просто искате да имате псевдоним от новият тип, можете да го преобразувате чрез командата CONVERT:

/msg NS CONVERT <username> <permpass> <e-mail>

Където:

<username> е вашият псевдоним
<permpass> е втората парола, на въпросният псевдоним
<e-mail> е валиден e-mail адрес, до който само вие би трябвало да имате достъп

... и вече имате нов тип псевдоним, все едно сте го регистрирали след миграцията. Старият тип никове все още ще подлежат на админска намеса(SETPASS и DROP).

Новият тип никове вече няма да могат да бъдат SETPASS-вани и DROP-вани от администратор! Не молете администраторите за това, защото те вече нямат тази привилегия. За всякакви проблеми можете да ползвате e-mail верификация, чрез команди като RESETPASS и RESETEMAIL, които ще изпратят на електронната ви поща произволно генериран token(код за подтвърждение), който трябва да въведете в IRC, както и инструкции за това как да го направите. E-mail верификацията обезмисля и съответно заменя перманентната парола, която няма да съществува.
Всички нови никове подлежат на expire, но като компенсация за NoExpire функцията, колкото по-стар е псевдонимът ви(който вече ще се нарича username), толкова повече време без някой да се идентифицира с него ще е нужно за да expire-не. Минималният срок за expire на ник е 30 дни, като за всяка седмица от регистрацията му се добавя по един допълнителен ден. Пример: псевдоним навършил една година от регистрацията си, ще expire-не след 90 дни. Дори и даден псевдоним да е навършил 2 години, той също подлежи на expire, както и ако е имал NoExpire преди да бъде ръчно CONVERT-нат.

Expire-ването става на два етапа. При изтичане на срока, в който потребителят трябва да се идентифицира с псевдонима си, ника бива "регистриран" наново и потребителят получава съобщение на e-mail адреса си, съдържащ произволно генериран token(код за подтвърждение), който потребителят трябва да въведе до 1 седмица за да запази псевдонима си. Ако не го направи, ника вече бива реално освободен за регистрация от друг потребител(или накратко - бива DROP-ен).
Тези предупреждения обаче биват изпращани до 3 пъти. Четвъртият път, когато псевдонима expire-не, той бива DROP-нат на момента без предупреждение! В e-mail-ите, потребителят ще бива осведомен на колко още предупреждения има право.

Канали

За каналите не съществуват понятия нов и стар тип, те биват преобразувани директно в стандарта на ratbox-services, при който понятията Founder и Successor вече не съществуват. Вместо това има едно ново понятие - Owner(в превод - собственик). Level-ите също подлежат на промяна - вместо 10000, максималният level вече е 200.

Всеки канал може да има само един Owner, който е с level 200 в канала и контролира нивата на всички останали потребители.
При миграцията Owner става псевдонимът, който е бил Founder на канала в периода от hybserv.

Ако Owner-ът поиска да се изтрие от канала, той може да го направи чрез командата DELOWNER, която ще изпрати произволно избран token/код за подтвърждение на e-mail адреса му, заедно с инструкции за това как да го използва в IRC. Тази команда може да бъде използвана само от Owner-а на канала.

Ако Owner се самоизтрие от канала или псевдонимът му expire-не, Owner става следващият човек с най-висок level в канала, освен ако той не е бил единственият човек с права в канала - в такъв случай, той бива DROP-нат.

Промени

При миграцията ще настане голямо объркване сред потребителите. IRC операторите ще бъдат подложени на огромен тормоз от тяхна страна, затова - моля прибягвайте до тяхната помощ само в краен случай(а и да не забравяме, че за тях това също е нещо ново). Разчитайте най-вече на собствените си сили(и собственият си мозък) за да се оправите - в четенето на ръководства и HELP-а на Services няма нищо страшно и той далеч не е неразбираем. Трябва просто да вложите малко усилие вместо да си кажете "аз не разбирам" с лека ръка.

Всички ще си кажат, че това е прекалено сложно, но на практика с ratbox-services ще изчезнат адски много команди и функции(като Kill Immediately, UnSecure, NoExpire, един куп пароли, които се е налагало да помните и т.н.), които са ви били познати до сега. Така, че в действителност тези services са много по опростени от hybserv.

Често задавани въпроси

Въпрос: Ако имам NoExpire, но ника ми няма 2 години, след миграцията ще имам ли NoExpire?
Отговор: Не, след миграцията NoExpire няма да съществува.

Въпрос: Как да CONVERT-на ника си, ако не си спомням permpass-а?
Отговор: Ако не помните permpass-а си, няма начин псевдонима ви да бъде CONVERT-нат.

Въпрос: Всичките тези промени, означават ли, че никовете, които не са навършили 2 години ще се дропят?
Отговор: Не, това никъде не е казано. Просто няма да имат NoExpire.

Въпрос: При изпълнение на командата CONVERT, псевдонимът ми ще се дропи ли?
Отговор: Не, просто ще бъде преобразуван. Или с други думи - ще запази възрастта си, ако това ви интересува.

Въпрос: Кога точно ще се извърши смяната на services?
Отговор: Началото на Октомври месец.

Въпрос: Има ли ограничение на броят никове, които могат да се регистрират под един e-mail адрес?
Отговор: Не.

Въпрос: Ще има ли MS и SS в новите services?
Отговор: Не.

Въпрос: Ако ме мързи да чета цялата статия или не разбирам нещо, къде мога да попитам?
Отговор: Никъде. Ако не сте разбрали нещо - прочетете отново, обяснено е по най-елементарният начин. Ако ви мързи - това си е ваш проблем

Автор:Narf

MaDHaCkEr каза:
Ratbox е боза!

И аз съм на това мнение затова аз съм към Lamez сървите и към тия на UniBG . Скоро ще остана само към Lamez. :)

тц бози са хъбсърв !! защо има хора който реват не си знам пермпаса ем ся ще си знаеш емайла има много + ратбокс до като хъб имат повече --------

Сега е по добре, че поне няма да може да се дропят канали и никове от админите ама останалото е пълна боза! Голяма грешка правят че го смениха на ratbox. Аз за това съм спрял да влизам вече... и много хора са спряли да влизат и много хора ще се прехвърлят към други мрежи...

Все пак това е тема за "помощ на тема ратбокс",
а не "дискусия на тема ратбокс".
Разграничавайте ги.

На мен лично не ми пука, защото от много време
вече не влизам в тъпото UniBG. Само никовете си следя.

Smirnoff каза:
На мен лично не ми пука, защото от много време
вече не влизам в тъпото UniBG. Само никовете си следя.
Smirnoff каза:
Само никовете си следя.

Ето само това неразбрах. :shock:
П.С.:// Най добре заключи темта ,че то стана еднааа...

Следи си никовете да не му се дропят. Това и аз го правя че не на всички имам NoExpire.

Smirnoff Lock темата :) и може да делнеш ненужните постове, ако искаш разбисе :)

MaDHaCkEr каза:
Smirnoff Lock темата :) и може да делнеш ненужните постове, ако искаш разбисе :)

Благодаря, така ще направя.
Мислех си, че ненужните постове ще си останат 2 - 3 но...
Все пак темата е актуална не заслужава лок, само ще измета :)

Back
Горе