svchost.exe

human

Registered
Файлът svchost.exe много ми бави компа.Като го изключа той се оправя, но те са няколко файла svchost.exe и като тръгна да ги изключвам и компа се изключва.Този файл понякога заема 98% от CPU usage.Имам няколкко въпроса по този файл:

1.Какъв е той, за какво служи?
2.Може ли да се изключва?
3.Като го озключа какво става?

това е системен процес, не трябва да се изключва, нещо не е в ред в сиситемата ти за да става тоя номер.. :roll:

Dido_net каза:
това е системен процес, не трябва да се изключва, нещо не е в ред в сиситемата ти за да става тоя номер.. :roll:

Е какво в системата не е в ред... :(

Както каза Дидо нещо в системата се е прецакало.
Гази само него.(тоз който лапа много от ресурсите)
Попринцип на мене ми товари системата след около 30 мин от кагота е реснат копма.

Почва да прави така около 30 мин -1 час,7 часа( :lol: )след като съм пуснал компа.Оправя се като го изключа защото май това се регистрира и почва да си работи нормално ...

Първо малко за svchost - съкратено е от services host и в общи линии е exe-то което служи като хост на за стартираните сървиси (control panel --> Administrative Tools --> Services) Това са най-общо казано dll библиотеки, които могат свободно да се ползват от целия инсталиран софтуер, а от имената им горе-доло се разбира кой за какво служи. Един нормален Windows има около 80-90 сървиса, 50-тина от които обикновенно са стартирани. Сещаш се че е безумно всички да се хостнат за ресурс само в едно exe, поради което microsoft чичковците са решнили да ги разделят на сесии, което значи че почти винаги работят няколко едновременно.
Толкова теория, а сега какво да направиш:
Първо се убеди че нямаш вирус. Нямаш представа колко е лесно за един вирус да сбози svchost-a. Ако нямаш вирус, значи си си инсталирал програма, писана от тракторист, който се е изакал върху кода и товари зверски някой сървис. Започни да гасиш потенцялните такива от task managera и чакай резултат. Ако не стане преминаваш директно към сървисите и започваш да гасиш тях. Когато разбереш кой е лошия сървис най-добре свикни да живееш без него. Иначе можеш да започнеш да търсиш коя програма и защо го използва, ако ти се занимава ще ти кажа как. Има и някаква вероятност Windowsa да се е самопобъркал от боза в регистъра - слабо вероятно и поправимо само с преинсталация.
Това е засега от мен.
Надявам се да съм ти бил полезен.

П.С. Стойте си вкъщи на Нова Година - нета ще е страшен.

simkata каза:
Първо малко за svchost - съкратено е от services host и в общи линии е exe-то което служи като хост на за стартираните сървиси (control panel --> Administrative Tools --> Services) Това са най-общо казано dll библиотеки, които могат свободно да се ползват от целия инсталиран софтуер, а от имената им горе-доло се разбира кой за какво служи. Един нормален Windows има около 80-90 сървиса, 50-тина от които обикновенно са стартирани. Сещаш се че е безумно всички да се хостнат за ресурс само в едно exe, поради което microsoft чичковците са решнили да ги разделят на сесии, което значи че почти винаги работят няколко едновременно.
Толкова теория, а сега какво да направиш:
Първо се убеди че нямаш вирус. Нямаш представа колко е лесно за един вирус да сбози svchost-a. Ако нямаш вирус, значи си си инсталирал програма, писана от тракторист, който се е изакал върху кода и товари зверски някой сървис. Започни да гасиш потенцялните такива от task managera и чакай резултат. Ако не стане преминаваш директно към сървисите и започваш да гасиш тях. Когато разбереш кой е лошия сървис най-добре свикни да живееш без него. Иначе можеш да започнеш да търсиш коя програма и защо го използва, ако ти се занимава ще ти кажа как. Има и някаква вероятност Windowsa да се е самопобъркал от боза в регистъра - слабо вероятно и поправимо само с преинсталация.
Това е засега от мен.
Надявам се да съм ти бил полезен.

П.С. Стойте си вкъщи на Нова Година - нета ще е страшен.

Мерси за отговора.Като изключвам файловете компа също се изключвеав.Аз разбрах кое да махам за да се оправя :D

П.П. На нова година ще съм си в нас, но нямам намерение да прекарвам цялото си време пред компа.Нет верно ще е страшен, но аз ще праззнувам :twisted:

При повечете случай преинстлация помага най-ефективно :).

Но това с махането на серизите един по един от такс менижъра е най-добрия вариянт ;).

LiRiX каза:
При повечете случай преинстлация помага най-ефективно :).

Но това с махането на серизите един по един от такс менижъра е най-добрия вариянт ;).
Съгласен съм и замяната на ПС с джобен калколатор пак ще ви върши същата работа :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: -- базик.

human каза:
1.Какъв е той, за какво служи?
2.Може ли да се изключва?
3.Като го озключа какво става?
1.Това, че са системни процеси СЪВСЕМ НЕ Е ВЯРНО. Тези файлове са средата, поддържаща системните процеси. Ако бяха такива, щяха да се виждат в Administrative Tools -> Services и съответно да се контролират от там.
Всеки от тях има конкретно предназначение и се ползва от точно определени процеси.
Тези файлове са нещо като кернела в линукс.
Все пак, точно този не е най-важния и за това не е фатално изключването му. Както си забелязъл, той се стартира отново, това обаче другите не могат защото са зависими един от друг и скриптовете, които ги зареждат не могат да ги заредят при неочаквано спиране и точно за това компа се изключва.

2.Да, НО когато отвориш таск мениджъра прекратяваш изпълнението само на единия - този, който ползва най-много памет в моента. Другите не ги пипай.
Проблема е глобален за всеки Win Xp Home, Professional, SP1, SP2 и т.н.

3.Бързодействието на машината се подобрява до следващото натоварване на файла. Ако изключиш другите става лошо.

Сканирай за вируси, спайчета и адуерчета и аз анвремето имах такъв проблем и то не беше самият svchost.exe ами си стартираше още едно от вируса което ти пълни CPU Usage. Ето ти малко инфо за самият процес ТУК

Edit: Спецялно на мен този с вирусът ми се гасеше от таск мениджъра без проблем, но ако го объркъш ти ковства рес на компа :lol: поне на мен ми ставаше така.

Значи преинсталирах си windows-а преди около месец(може и по-малко да е) обаче не си бех качил Антивирусна.ККачих си нод 32 и като сканирах намери вирус svchost.exe
това ми пише
File C:\WINXP\svchost.exe is infected with virus Win32/Jeefo.A. NOD32 can clean this infiltration. Unable to clean.

Може ли да го изтрия?Ако не може как да го изчиста от вируса?

Моля ви отговорете бързо защото интернета ми постоянно спира а антивирусната трябва да досканира

Аз ли се лъжа или уина не се инсталва в папка WINXP, а в WINDOWS. Пробвай с Ad-Aware SE Professional тя засича и трие такива работи, а защо нода неиска да го изтрие нз. Може би в момента тоз файл работи, но за да го изключиш от Task manager-а ще ти е малко зор треа извадиш ебаси късмета, че го го целнеш кое е. Е виж ако само едно от тези ти твари компа яко начи е то. Цъкаш го и End Process ;)

PoDMaTRiX каза:
Аз ли се лъжа или уина не се инсталва в папка WINXP, а в WINDOWS. Пробвай с Ad-Aware SE Professional тя засича и трие такива работи, а защо нода неиска да го изтрие нз. Може би в момента тоз файл работи, но за да го изключиш от Task manager-а ще ти е малко зор треа извадиш ебаси късмета, че го го целнеш кое е. Е виж ако само едно от тези ти твари компа яко начи е то. Цъкаш го и End Process ;)
Моя уин е в папка уинекспи .Нода не иска да го "Изчисти"(clean) .Без да искам му дадох ринейм, но след края на сканирането на компа ще му дам пак да сканира ,ама само на папката на уиндоуса и тогава ще пробвам да му направя нещо....

Ами човека е искал да си го инсталне в такава папка.
На един приятел инсталирахме 3 Windows-a в един HDD и папките бяха
Windows1/2/3

Имаше един вирус,който процеса се казваше по същия начин,но с главни букви или обратното.Знам,че натоварваше процесора на 100%.Незнам как го оправиха хората от компютърната зала,но отстраниха вируса.

Back
Горе