djpatzo, все едно се шегуваш..такова усещане оставяш след като ти се прочете поста.
И двете изречения съм ги написал как трябва да бъдат и съм не 100, а 1000% сигурен.
djpatzo каза:
Въпросително изречение... Will не се използва в английския език...
1. Говориш глупости, че will не се използва във въпросителни изречения. Точно това е една от честите му употреби (това ще ти го докажа малко по-късно в поста ми).
djpatzo каза:
Аз ще ти обясня 1-во, че тук смисъла е друг... Will се използва с проста форма на глагола, а не с продължителната, която се ползва в изречението.. Тук се приема за молба изречението..
2. Не знам къде видя продължителна или проста форма на глагола. Точно заради това изборът ти е между will или are you going to, за да не се водиш от тази грешна логика да търсиш формите на глагола, за да направиш изречението
djpatzo каза:
При отговора няма как да използваш I am going поради причината, че това нещо ще стане. А във въпросителното изречение използваш are you, поради това, че не се знае дали в момента ще тръгне, за да вземе аспирин или след известно време.
3. При отговора си прав, че ще се използва will, но причината е съвсем друга (и това ще стане ясно по-надолу в поста ми). За въпросителното изречение се използва will (и това ще стане ясно защо, но малко по-късно)
Кога се използва will и кога going to (Превод от учебника ми по английски)
I. Използваме Will
1. Използваме will, за да искаме или даваме информация или факти за бъдещето
Примери:
* Her parents will be here in about an hour.
* All her friends will come to her wedding.
Тук не случайно съм подчертал искаме. Няма да се спирам много на тази употреба на will, защото при нея няма никакви уловки, а и не се използва в нито един от примерите на lam3r4370
2. Използваме will за планове или решения, направени в момента на говоренето
Примери:
*"We need some paper for the photocopier." "Okay, I'll go and get some."
*"What would you like to eat?" "I'll have a pizza please."
В първия пример аз ти казвам, че имам нужда от листи и ти взимаш решението
в момента на говоренето да отидеш да купиш. Не си го планирал предварително.
Във второто изречение по същия начин. Питам те какво искаш да ядеш и ти
в момента на говоренето взимаш решението, че ти се яде пица.
На тази употреба трябва да се обърне малко повече внимание, защото именно тук е една от разликите между will и going to. Докато will се използва за спонтанни решения, то going to се използва за решения планирани преди момента на говоренето (примери по-надолу, когато пиша за going to)
3. Използваме will, за да правим предсказания за бъдещето
Примери:
*I think it will rain tomorrow.
*Al Pacino will win the award for Best Actor.
*Do you think Brazil will win the World Cup?
Това са предсказания, които не се базират на никакви събития или факти (както ще видим предсказанията с going to)
4. Използваме will, за да правим предположения за настоящето
Пример:
*Don't phone her now, she'll be busy.
5. Използваме will когато предлагаме или се съгласяваме, или обещаваме да направим нещо
Примери:
*That suitcase looks heavy, I'll carry it for you.
*Okay, I'll come with you
*I promise I won't tell anyone you broke the window
6. Използваме will, за да отказваме да направим нещо или за да говорим за откази
Примери:
*No, I won't cook your dinner, you can cook it yourself.
*I've asked him but he won't do it.
7. Използваме will, за да отправим запитвания (или да даваме заповеди)
Примери:
*Will you open the door for me, please?
*Will you marry me?
*Will you shut up, please?
Като погледнем примерите и се вижда, че отговорът на първото изречение на lam3r4370 е will. Именно, защото се отправя молба.
II. Използваме going to
1. Използваме going to за планове или решения, направени преди момента на говоренето
Примери:
*Is John coming home soon? - Yes, I'm going to meet him at the airport tomorrow.
*I'm going to watch TV in a minute, because my favourite programme is on.
В първия пример се използва going to за отговора, защото решението да се срещнат на летището е направено преди да бъде зададен въпросът "Is John coming home soon?".
Във втория пример пак се използва going to, защото аз ще седна да гледам телевизия, защото телевизорът
вече е бил включен
2. Използваме going to, за предсказване на бъдещето, базирано на някакви факти
Пример:
Виждаш, че небето е облачно и ще кажеш
*Look at the sky. It's going to rain soon.
Във втория пример на lam3r4370 се използва going to, заради първата му употреба.