USB4: Всичко, което трябва да знаете за новия стандарт!

USB4: Всичко, което трябва да знаете за новия стандарт!

Начало » IT Новини » USB4: Всичко, което трябва да знаете за новия стандарт!

През август 2019 г. майката на потомците на всички USB а именно USB-IF, слага край на 569-странен PDF документ: спецификации на новия стандарт USB4.

А това означава, че скоро ще можем да усетим първите устройства с нов стандарт на борда!

Подробно проучихме стандарта, така че днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за USB4 – с главни букви и без интервал, това е името.

Повярвайте ми, има много малки нюанси, които няма да разберете никъде другаде.

Като начало тласъкът за създаването на USB4 беше добър жест от Intel. През март 2019 г. те дариха на обществеността своя стандарт Thunderbolt 3. Ако преди производителите трябваше да плащат на Intel за лицензиране, сега всички, абсолютно безплатно, могат да вкарат този сложен интерфейс в собствения си хардуер. Кралски подарък!

Естествено, момчетата с USB-IF веднага казаха, че правят новия стандарт USB4 с пълна поддръжка на Thunderbolt.

Това е най-доброто нещо, което можем да направим! Просто погледнете! В USB4 в сравнение с предишното поколение:

 • Скоростта на пренос на данни ще се увеличи 2 пъти от 20 Gb / s на 40
 • Ще бъде възможно да се изрежат два 4K дисплея чрез 1 кабел, а не един, както беше преди.
 • Ще бъде възможно едновременно прехвърляне на данни към външен SSD и зареждане на лаптопа едновременно с два свързани дисплея. И всичко това чрез един кабел! Освен това ширината на канала ще бъде ефективно разпределена между предаването на видео сигнала и други видове данни. USB 3.2 не можа.
 • Е и, разбира се, добавена поддръжка за eGPU (външни графични карти)

И има един проблем: всички те са чипове Thunderbolt 3. Оказва се, че новият стандарт е просто преименуван порт от Intel?

От една страна, това е така, ако вече имате устройство с Thunderbolt 3, всъщност използвате USB4, без да го подозирате. Той е в MacBooks от 4 години.

Но ако в бъдеще купите устройство с USB4, не е сигурно, че то ще поддържа Thunderbolt, което означава, че можем да забравим за всички онези неща, за които току-що говорихме.

Да, животът е наредил, че поддръжката на USB4 за Thunderbolt и всичките му предимства е само опция, а не задължително изискване. Като поддръжка на 5G на вашия смартфон. Е, просто вариант … разбирате ли?

Защо така Има две причини за това:

Първият е USB Type-C конектор.

Ако по-старите поколения USB поддържаха куп различни конектори. Докато Thunderbolt обикновено работеше през Mini DisplayPort, като се започне от USB версия 3.2 и Thunderbolt 3, остана само конекторът Type-C. USB4 остава верен и на Type-C.

Това означава, че големият USB конектор най-накрая е погребан. Да се ​​надяваме, че е поставен в ковчега за мъртви съединителни портове.

Защо Type-C е толкова доминиращ? Всичко е заради своята универсалност и истински конструктор.

Той има 24 сдвоени контакта, което е повече от достатъчно, за да бъде обратно съвместимо с всички USB стандарти от версия 1.1, в която имаше само 4 контакта.

Освен това Type-C може да работи в алтернативни режими. В този случай някои проводници в кабела, например за предаване на данни, могат да се използват с помощта на алтернативни протоколи. Например, за да се предаде изображение.

Има общо 5 такива режима:

 • Това е HDMI
 • DisplayPort
 • MHL (за свързване на мобилни телефони към компютър)
 • VirtualLink (за свързване на VR слушалки)
 • И, разбира се, един от тези алтернативни режими е Thunderbolt 3.

Т.е. във USB Вселената – Thunderbolt първоначално беше само опция, която може да бъде включена или изключена.

И тук преминаваме към втората причина – Идеологията .

Факт е, че USB е създаден като универсален стандарт, който може да се използва навсякъде. Ако имате USB конектор в слушалките си, не е нужно да поддържате свързване на два 4K дисплея към тях? За разлика от това, същият Thunderbolt, който е проектиран да бъде най-мощният, най-напредналият, най-готиният стандарт. В крайна сметка, заедно с Intel, той е разработен от Apple.

По същия начин в бюджетните устройства със слаб хардуер просто не е препоръчително да инсталирате. Следователно USB-IF даде право на производителите да избират.

И какво, USB 2.0 ще бъде инжектиран в нас под прикритието на USB4, тъй като продавачите имат такава свобода? Не! Спецификациите имат много ясни указания кои функции трябва да се поддържат и кои не. И зависи от вида на устройството.

Ако говорим за компютър, лаптоп или просто дънна платка с USB4 на борда. В този случай задължителните изисквания:

 • Скорост до 20 Gbit / s. Което съответства на скоростта на USB 3.2
 • Поддръжка DisplayPort. Така че определено ще бъде възможно да се сложи един 4К монитор. 
 • Задължителна поддръжка за PowerDelivery. Т.е. Ще бъде възможно бързо зареждане както на самото устройство чрез USB, така и зареждане от него.

И това е основната конфигурация, не е лошо.

Но скоростта до 40 Gb / s и поддръжката на PCIe контролера са вече задължителни неща.

Това означава, че ако купите лаптоп с USB4 портове на борда и спецификациите няма да сочат, че конкретно в това устройство има поддръжка за Thunderbolt 3, можете да забравите за скоростта от 40 Gb / s, поддръжката на eGPU и други радости. Получавате само 20 Gb / s, DisplayPort на един 4K дисплей и бързо зареждане, но не повече.

Но ако ще купите хъб или докинг станция, на която е написано USB4. В този случай е необходима поддръжка за Thunderbolt 3! Това нещо определено ще разкрие потенциала на вашето устройство Thunderbolt 3.

Вашият коментар