uTorrent - най-използваният торент клиент

uTorrent – най-използваният торент клиент

Начало » IT Новини » uTorrent – най-използваният торент клиент

Журналистите на изданието Torrent Freak проведоха интересен анализ, проучиха статистиките и определиха най-популярните торент клиенти в момента.

Изданието отбелязва, че през изминалото десетилетие пейзажът за споделяне на файлове се промени много и в известна степен това се отнася за цялата екосистема BitTorrent. И така, някога популярни тракери като KickassTorrents. Torrentz.eu и ExtraTorrent вече не съществуват, а групи за издания като YTS и EZTV също изчезнаха отдавна. Въпреки това сайтовете се променят, но същността остава същата: широката аудитория все още предпочита един конкретен торент клиент.

Преди повече от десет години изданието вече провежда подобно проучване и след това uTorrent уверено води до популярност сред потребителите. Както се оказа, през 2020 г. малко се е променило.

Използвайки ресурса iknowwhatyoudownload,  репортерите прегледаха над 25 000 000 регистрирани BitTorrent връзки за един ден миналата седмица. Както се оказа, повече от две трети (68,6%) от тях използват настолната версия на uTorrent. По-голямата част от хората използват uTorrent последната версия (3.5.5), но също са забелязани десетки по-стари версии.

Въпреки че официално тя не се поддържа от дълго време, хиляди хора все още използват uTorrent за Mac. Най-популярният клиент за Mac обаче е Transmission. Това е една от най-забележимите промени в сравнение с предишното проучване. Въпреки че Transmission също има бета версия за Windows, там потребителската му база е сравнително малка.

Таблицата по-долу изброява всички програми с пазарен дял от най-малко 0,1%, което съответства на приблизително 25 000 регистрирани връзки. Журналистите отбелязват, че клиентите на BitTorrent се идентифицират чрез идентификационен номер на клиент, който се излъчва публично до тракери и чрез DHT. Посочените суми се основават на извадка от клиентски номер с поне 10 000 връзки.

Както можете да видите, uTorrent, разработен от BitTorrent Inc., води с огромен марж, тъй като клиентът BitTorrent заема второто място само с 6,6%. Това обаче във всеки случай е добра новина за BitTorrent Inc., който притежава и двете програми.

В допълнение към очевидното доминиране на uTorrent, изследователите отбелязват позицията на Libtorrent в класацията. Факт е, че това не е торент клиент, а библиотека, която се използва в голямо разнообразие от торент приложения.

Най-използваната версия на Libtorrent е 1.2.2.0. Интересно е, че по-нататъшният анализ показа, че тази библиотека се използва и в последната версия на uTorrent Web. Тоест, вместо собствен идентификатор, последната уеб версия на uTorrent е идентифицирана като Libtorrent. Така пазарният дял на uTorrent дори надвишава посочените 68,6%.

Изследователите също са изненадани, че Zona и MediaGet са в списъка. И двете приложения предлагат функции за изтегляне и стрийминг с опростен интерфейс, а основната им потребителска база е в Русия.

Горният списък не включваше редица клиенти, които също бяха забелязани от изследователи, но не отбелязаха желаните 0,1%. Сред тях са Tribler, Frostwire, Tixati, tTorrent, aTorrent и PicoTorrent. Отбелязва се, че те все още могат да имат хиляди активни потребители дневно.

Същото се отнася и за различни версии на Popcorn Time, които през годините привличат вниманието на медиите, притежателите на авторски права и потребителите. 

Вашият коментар