Алтернатива на smarty?

DownFall

Registered
От известно време работя по собствен CMS и за момента използвам smarty, но ми прави впечатление, че в дадени моменти доста ми забавя цялата функционалност (дебъгвах 1 по 1 всички SQL заявки, цикли и т.н. и стигнах до заключението, че е от template engine-а). При 2-3 refresh на страницата се нормализира сравнително (докато кешира страниците най-вероятно), но това е супер дразнещо.. Става въпрос за забавяне от около 4-5 секунди на страница. Та.. Въпроса ми е, има ли някаква по-олекотена алтернатива на smarty и въобще има ли смисъл да се използва template engine? Разгледах source на SMF например и ми прави впечатление, че там няма такова нещо.. HTML-а им е директно в .php файлове, барабар с всичките цикли и т.н. Въобще какви са предимствата да се използва template engine, защото останах крайно разочарован от резултата..

В какъв смисъл ти забива? Забавя се зареждането на страниците? Кешираш ли заявките и самата страница?

Кеширам заявките, където е необходимо. Казах, че съм проверил и забавянето не идва от тях.. :)

За зареждането на началната страница имам 5 SQL заявки и всичките като необходимо време са перфектни.. Не виждам какво повече мога да им оптимизирам.

Код:
Заявка #1
[query_required] => 0.0001 (Времето нужно за изпълнението на самата заявка)
[fetch_required] => 0.0000 (Времето нужно за обработване на резултатите от заявката)

[query_required] => 0.0008
[fetch_required] => 0.0002

[query_required] => 0.0002
[fetch_required] => 0.0000

[query_required] => 0.0001

[query_required] => 0.0001

Вече споменах, че зависва много сериозно при първоначалното зареждане (докато кешира страницата най-вероятно), но и в последствие при зареждането ми отнема около 0.5 секунди, което ми се иска да го намаля като време. Вижда ми се крайно нелогично, при положение че очаквах SQL заявката да са най-тежката част от сайта, при тях зареждането да отнема микросекунди (по-горе съм дал точно колко отнема), а зареждането на страницата в крайна сметка да ми отнема в пъти повече..

Ми направи си собствен template engine, едва ли е толкова трудно. WordPress например използва собствен template engine... не, че WordPress е бърз де, ама това не се дължи на template engin-а, а на други работи. :)

Смарти има предимство че е доста разбираем от frond-end-ърите и че можеш да си пишеш собствени плъгини за него. Като ползваш свой ще видиш какво предимство за плъгините ... но наистина такова забавяне на зареждането ( 4-5 сек. ) не съм срещал ... пробва ли с по-нова версия ?

SveXteZ каза:
Смарти има предимство че е доста разбираем от frond-end-ърите и че можеш да си пишеш собствени плъгини за него. Като ползваш свой ще видиш какво предимство за плъгините ... но наистина такова забавяне на зареждането ( 4-5 сек. ) не съм срещал ... пробва ли с по-нова версия ?

С най-новата съм..

Както каза @gLaVoReZa, защо не си направиш собствен? Да наистина, ако до сега си писал доста време ще трябва да преправяш и пренаписваш всичко, но след време ще знаеш от къде може да е проблема и как да го отстраниш.

Успех.

DownFall каза:
SveXteZ каза:

С най-новата съм..
А само при теб ли се случва това забавяне ? Аз преди има страшно много добавки към браузъра и ми бавеше определени сайтове по 10-тина секунди ... ако имаш хром пробвай да стартираш incognito window, там няма никакви добавки и т.н.

@nom3r1 с малко дебъгване можеш да откриеш къде е проблема, дори ако използваш нещо като смарти можеш да питаш някого, докато ако сам си си го писал, не можеш да питаш никого ... :wink:

Използвай версия 2 на смарти, 3-та не е оптимизирана все още и е доста бъгава. Това със забавянето и с кеширането, в заявките не трябва да имаш променливи с дата. От там се получава голямо забавяне

Благодаря за отговора, но вече го разкарах smarty окончателно :)
Видя ми се глупаво използването на template engine за страници с няколко променливи тях и 2-3 цикъла.. Пренаписах си системата, така че да използва "чист" php - в крайна сметка той сам по себе си е достатъчно добър template engine, няма смисъл да преоткривам топлата вода :)

Горе