Правиш картинки, който са като оригиналните, но във по - малък размер и разбира се пропорционални.
Тоест ако примерно оригиналната картинка ти е 800 към 600. Естествено, че не би желал да заредиш 30 картинки на първа страница със тези размери, разбира се размерите се коригират, но в крайна сметка ти зареждаш тази картинка, която най - вероятно е доста кб. Тогава влиза във сила тъмба (умален размер). Правиш копие на същата голяма картинка, но във по - малък размер (примерно 200 към 100), разбира се и размер като кб, като следиш същите пропопции, за да нестане размазана.
Ето една тема, която наскора имаш, разгледай темата. На втора страница съм прикачил кода, който те интерисува, разбира се може и без тези jqyery - та, ами да си ползваш директно offset, но при него е лошото, че не може да манипулираш точно коя част да се изреже, то може, но веднъж въведено ще е валидно за всички картинки, който качваш.
Та ето това е г/д което търсиш, разбира се, може да се пипне още кода, който съм качил, но основно е това.
http://web-tourist.net/forum/viewtopic.php?t=122305
ЕДИТ
Също така, тъмбовете им се слага по - ниско качество, отново за да се намали размера на кб. Примерно във тези файлове където съм прикачил, посредством GD libary, при създаването на тъмба (при imagejpeg функцията) се слага една цифра от (1 до 100), която определя качеството. Попринцип към 70 - 80 е нормално, за тъмб (ти си преценяш, според това какви неща ще показваш).