Взимане на стойност на чекбох без форма

logic

Registered
Здравейте, хора!

Не съм сигурен дали съм избрал правилната категория, прощавайте, ако не съм уцелил.

Въпросът ми е следният:
Имам два чекбокса и един файл, в който се записва STATE-а им (чекнат или не); Искам да взимам стойностите им без да се праща форма, поразчетох се и разбрах, че това може да се постигне с AJAX, с което съм окей, стига да знаех какво трябва да напиша :D Пробвах разни неща, но безуспешно.

Много ще съм благодарен на всички, които се отзоват!

Хубава вечер!

Ами просто пращаш заявка при кликване... даже не е нужно да е checkbox, може да си го направиш като switch бутона на YouTube или нещо по-яко.
Код:
var checkBox = document.getElementById(/* Checkbox ID*/);
checkBox.onclick = function() {
    // AJAX request on click
};

Заявката може да е нещо от типа на "example.com/index.php?autoplay=true"

pix3l каза:
Ами просто пращаш заявка при кликване... даже не е нужно да е checkbox, може да си го направиш като switch бутона на YouTube или нещо по-яко.
Код:
var checkBox = document.getElementById(/* Checkbox ID*/);
checkBox.onclick = function() {
    // AJAX request on click
};

Заявката може да е нещо от типа на "example.com/index.php?autoplay=true"

А ако е нещо от сорта на:
Код:
$("button").click(function(e) {
    e.preventDefault();
    $.ajax({
        type: "POST",
        url: "/pages/test/",
        data: { 
            id: $(this).val(), // < note use of 'this' here
            access_token: $("#access_token").val() 
        },
        success: function(result) {
            alert('ok');
        },
        error: function(result) {
            alert('error');
        }
    });
});
, ще ми свърши ли работа? За първи път изобщо се сблъсквам с AJAX, но пък ми се налага да подам стойността без форма и без презареждане.

Благодаря!

Ти си реши как да го направиш, просто осигури линк, който да променя state-а в базата данни, а после през AJAX пращай заявки към този линк. Нали идеята е да не се презарежда страницата, когато кликнеш на бутона?

pix3l каза:
Ти си реши как да го направиш, просто осигури линк, който да променя state-а в базата данни, а после през AJAX пращай заявки към този линк. Нали идеята е да не се презарежда страницата, когато кликнеш на бутона?
Точно това е цялата идея, с Javascript разбрах как да взимам дали е чекнато или не, въпросът е после да го изпращам до друг файл, който да записва в базата.
Тоест трябва просто през една POST AJAX заявка да си пратя стойността към файла и това е?

Да, това е цялата история. Създаваш си линка, и си пращаш заявки към него... дали ще са GET или POST, ти си решаваш.

Back
Горе