Въпрос - достъп до определени страници

CosaNostra

Registered
Здравейте, колеги! Имам едно запитване: как мога да определя кой ранк на кои страници може да има достъп? Примерно rank1 да има достъп до страници home.php, index.php; rank2 да има достъп до същите + други? Надявам се да сте ме разбрали! Благодаря предварително за помощта! :?:

Дай малко инфо как ги записваш тези ранкове... Тук няма гадатели :D
Иначе става с една проверка

PHP:
if($rang == 1) {
Ще вижда това ако е администратор
} elseif($rang == 2) {
Ще вижда това ако е модератор
} elseif($rang == 3) {
Ще вижда това ако е потребител
}

В какъв смисъл как записвам ранковете?

Иначе това, което ми даде за пример го бях обмислял преди да пусна темата, но, ако се налага да го слагам във всяка страница ще стане голяма каша..

Как в каъв смисъл... Предполага се, че имаш таблица с потребители и всеки потребител си някакъв определен ранг

Не само се предполага, този факт е на лице :)
Има си колонка rank и в нея се записват числа от 1 до 3 ( потребител, модератор, администратор )

При логин най - вероятно се записват сессии. Ами тогава отваряш нова сесия:

PHP:
$_SESSION['level'] = $level;

Като $level е ранга.

След това във страниците:

PHP:
if($_SESSION['level'] == 2) {
    echo 'You have no privilages to browse this page';
    exit;
}

Така ще забраниш дадена страница за потребители, който имат ранг 2. Това също може да се ползва и във разни части от кода, където искаш да скриеш дадена информация, но самата страница да се зарежда, разбира се без exit;

Това зависи от теб как да стане.
Т.е дали искаш да е елементарно(можеш да минеш и с някакви масиви) или искаш да е по-сложно - там вече можеш да вкараш база данни и т.н. Отделно, че никой не знае как ти е структуриран кода и как е най-добре да се подходи в твоя случай. Дай повече инфо за да ти дадем и ние.
Защото ако ти е разбит на 100 php-та от сорта на: home.php, pictures.php и нямат някакъв общ конфигурационен файл е едно, докато ако имаш някакъв init клас/код, който се инклудва на всякъде е друго, ако ползваш готова система е трето, а ако създаваш framework вече четвърто, после има и пето и т.н.
Поздрави :)

Back
Горе