Каналите (Chanels) са един от панелите които не са от най-използваните (поне при мен).
Както знаеш има RGB и CMYK цветови режим за картинките. RGB е за уеб, CMYK е за печат. В зависимост от това в кой цветови режим работиш в панела Chanels се покзва картинката както цяла , така и разбита на тези цветове/канали.
Чрез тях можеш да манипулираш отделните цветове в картинката. Примерно червеното в някоя снимка е прекалено малко и трябва да се засили. Селектираш само червения канал и работиш само по него.
Същото може да стане и с Curves панела (Ctrl+M).
Аз лично понякога ползвам каналите за да правя селекции на обекти, но там е по-дълго за обяснение..
-----------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------
Патечките (Paths) - са векторните елемнти в шопа. Това са векторно дефинирани линии. Когато нарисуваш нещо с PenTool или подинструмент от групата му в този панел се появява формата под образа на криви. Така много лесно можеш да селектираш само векторната патечка и с копи/пейст да я поставиш в adobe illustrator.
Пътечките могат да бъдат:
- пътечки за изрязване (clipping paths)
- слоеве за изрязване (clipping layers)
- да дефинират маски и слекеции които да бъдат окунторявани и запълвани.
Това е че с тях могат лесно да се създават плавни форми, които са независими от резолюцията , до момента в който не се растеризират.
Лесно могат да бъдат корегирани и като форми, ако се наложи. Пътечките са изградени от възли и това е ачинът по който лесно могат да бъдат корегирани.
Могат да бъдат изпозвани и като елемент по който да се напише някакъв крив текст. приемрно искаш да напишеш "Как да боравя с пътечки" по кръг .
Пътечките могат да бъдат запазвани за бъдещо използване (save work path) и конвертирани в селекции(Make selection).
Всичко това го имаш като бутони долу в панела.
надявам се да съм бил максимално изчерпателен, макар че има още какво да се понаучи за тях, но това става с опит.