Въпрос за сървър.

DevNull

Registered
Здравейте.
Понеже сериозно смятам да хоствам на собствен сървър моя сайт както и на един приятел вече смятам , че не мога да си позволя домашно PC за тази цел.

Въпроса ми е може ли следния сървър да ми свърши работа и достатъчни ли са му параметрите. единия сайт е SEO checker другия ще бъде live streaming (т.е. само <embed> код към стрийминг сървъра)

HP Compaq DL380 G4 2U

Чесно казано според описанието което си дал на сайтовете които мислиш да хостваш, този сървър , а и сървър изобщо би бил overkill освен ако не очакваш повече от 10k посетителя на ден shared хостинг би се справил чудесно.

DevNull каза:
Здравейте.
Понеже сериозно смятам да хоствам на собствен сървър моя сайт както и на един приятел вече смятам , че не мога да си позволя домашно PC за тази цел.

Въпроса ми е може ли следния сървър да ми свърши работа и достатъчни ли са му параметрите. единия сайт е SEO checker другия ще бъде live streaming (т.е. само <embed> код към стрийминг сървъра)

HP Compaq DL380 G4 2U

За стрийминг ще ти трябва убийствено добър интернет, какъвто не дават на домашни потребители по принцип.

Шефовете на доставчика са мои хора такаче ще се измисли и това.

Попринцип истинския стрийминг ще бъде на друг сървър а от този просто ще се гледа все едно да съм ембднал ютуб клип.

Всичко зависи от това колко "очакваш" да има като посещаемост сървърът.

Повече от двуядрен процесор на 2.00 Гхц и 4 гигабайта РАМ, за тези цели, не мисля, че са ти нужни.

И ако ми кажеш какво разлика в домашни условия ще видиш между едно дъно за домашна употреба и едно сървърно...?

Конфигурацията на домашното пс е стара и несигурна . Поради тази причина прибягвам до закупуването на сървър.

А една конфигурация ще ми излезне много по скъпа от закупуването на (примерно) избрания сървър.

Супер като машинка , ако имаш и добър доставчик (добра скорост) и добре оптимизирана ОС и защитена си #1 :)

2674927046.png

Мисля че за български посетители а и не само е достатъчно .

Текущата скорост е BG 70 Mbit /INT 60 Mbit

Един познат инвестира за сървар 2 бона .... то не бяха приложения схеми и т.н.

Докато го направи изгуби толкова много потребители че по лошо нямаше на къде. В момента в който му казах аз колко плащам за сървър и как вървят нещата той се хвана за главата ... да не кажа че за малко да го потроши този сървър, явно го спря мисълта че сайтовете са на него :D

В момента той е на платен хостинг а тоя 2 бонов сървар му седи като обица на ухото в къщи :D да си го ползва за тестове :D

Не съм рекламен агент на хостинг компаниите но при повечето си има сигурност и гаранции. Общо взето много може да се изпише по темата и мой личен съвет е и ти да се насочиш към платена услуга.

Като се прави такъв сървър много неща трябва да се имат в предвид.
Колко често ще е атакуван, какъв обем информация ще се хоства на сървъра, Сигурен и надежден интернет както и електрозахранване.
За сега поне толкова се сещам ...

Съвета ми е - всеки който се замисли за собствен сървър да си помисли добре дали това е удачно :)

GOTI каза:
Като се прави такъв сървър много неща трябва да се имат в предвид.
Колко често ще е атакуван, какъв обем информация ще се хоства на сървъра, Сигурен и надежден интернет както и електрозахранване.
За сега поне толкова се сещам ...

Съвета ми е - всеки който се замисли за собствен сървър да си помисли добре дали това е удачно :)
От името на автора мога да кажа ,че това го знае и го има предвид,даже в тази или предната тена не помня имаше за UPS .
Иначе съм съгласен , не е за всеки да пуска сървър. :)
И за малки "нужди" е по-удачно да се полазва готова услуга защитеа и тн , с която ти реално няма да се занимаваш а само ще си качиш сайта .
:)

Ако ще взимаш такъв сървър го дръж далече от където спиш :)
В стая с 4 такива G4-ки от личен опит повече 20мин трудно се седи :lol:

Dell-a е добър избор, а ако шума ще ти пречи и държиш на сървърен хардуер ProLiant Microserver-ите са много готини машини.
Може да е overkill но е много полезно да имаш 24/7 машини на разположение, в момента държа ml110 g5 единствено като vpn server.. Няма да имаш 100% ъптайм, няма да се доближиш до колокирана машина, но стига да си избива 20-30-та лева за ток на месец и да не хоства нещо прекалено важно за мен си заслужава инвестицията. Иначе гледаш към hetzner и подобни бюджетни наети сървъри, където стига да си нямаш работа с поддръжката е прилично, но има момента след който си "изплащаш" хардуера, и плащаш сума реално погледнато единствено за колокация.

alex95 благодаря за инфото.

Относно предните два поста .

Напълно съм наясно с рисковете които ще поема знам какво трябва и какво не, имам приятели занимаващи се точно с неща от тази сфера а ако прекалено много закъсам имам и каде да го колокирам безплатно тъй като познавам шефовете от години (говорим за ISP но нека не споменавам име за да не се получи реклама).

Така, че с няколко думи ако реша сериозно да поддържам сървър имам мястото, имам времето имам и необходимите неща за тази цел.

Back
Горе