Върос за дизайн framework ?

redbulldog

Registered
Здравейте. Не знам дали това е точният раздел за темата ми, но ще рискувам с риск модераторите да ми се расърдят.

Идеята ми е, че искам да напиша един проект - портал, но както винаги, когато пиша нещо, дизайна не е ми е силната страна.
Искам въпросният портал, който пиша да има въдможностите за пренареждане на модули и менюта, както е при joomla, а също така и да има възможност за ръчно добавяне на зони.

Проблема възниква от там, как да постигна това и има ли готов фреймуърк подобен на този използван при joomla, ако не какви са алтернативите като фреймуъркове и ако няма подобно нещо, готово, то дали ще е добра идея да си сваля joomla и да пренапиша кода за моя случай.

Благодаря Ви предварително за отговорите!
 
Трябва ти джаваскрипт фреймуорк. Ето ти пример http://technico.qnownow.com/developing-a-portal-with-drag-and-drop-portlets-using-jquery/
Това няма много общо с графичния дизайн. Естествено всеки такъв фреймуорк си има някакъв css код. На тези им казват drag & drop javascript. Потърси в гугъл има и други.
Ако питаш за дизайна (скелета) на фреймуорк не мога да ти помогна. Трябва да имаш много опит в ООП за да си проектираш такова нещо. Освен да ти се датат статии да четеш няма как да ти се помогне.
 
Благодаря Ви за отговорите. Не знам и аз към какво точно съм се насочил, искам да направя точно както е joomla. Например зони - модулите, които ще напиша да може да се поставят в зоните, а самите те да имат опция къде да се показват, тоест както при joomla мога да избера един модул да се показва само на дадена страница, или дизайна от 3 колони да стане на 1 в дадена страница.

Не мога да го обясня точно, нито мога да го измисля, ако това са въпросните JS framework .., моля Ви кажете ми какво да напиша в google за да намеря нещо подробно, ако не пак ще Ви помоля за текст, който да напиша в google за OOP дизайн. Видя ли нещо примерно, бързо ще схвана за какво ставав въпрос, но за сега съм пас.

Благодаря.
 
Ако искаш разгледай логиката на Ruby on Rails, когато става дума за PHP.
Има някои основни неща, които можеш да взаимстваш, като например подреждането на файловете по папки + неща като beforeSave, afterSave и т.н. в един момент става много приятно и бързо за писане.
Виждаш че имаш метод newAction после createAction и от раз ти става ясно какво,къде и как записват информацията ...
Иначе вече зависи и от портала, може да се случи че рамката на RubyOnRails да не е подходяща за твоя случай ... :?:
Иначе доколкото разцъквах Zend Framework видях че и той е модулярен, така че можеш да се пробваш и там.
 
Zend Framework няма нищо общо с това, което искаш. За руби на релси нямам идея, но мисля, че и той е сървърен код. В Зенд има вграден джаваскрипт фреймуорк Dojo. Това е нещо като jQuery. Точно такова нещо ти трябва - ДжаваСкрипт. Сървърният код не те интересува. Чрез него ще си направиш функциалността на системата. А за външмите ефекти ти е нужен браузърен код - html, css, javascript.
Да скочиш на зенд, защото може да се ползва Дожо е лоша идея според мен ако не знаеш МВЦ и ООП.
Ето ти такива кодчета, всичките ползват за основа jQuery библиотека написана на JavaScript. http://www.jquery4u.com/drag-and-drop/10-easy-jquery-drag-drop-plugins/#.UGLem1Fp5kg
Има и други такива библиотеки (фреймуркове) на javascript.
Ето този ефект ти трябва предполагам http://mjsarfatti.com/sandbox/nestedSortable/

ПП: Освен ако тотално грешно съм разбрал и човека пише просто за опциите в админ панела.
 
Galli каза:
ПП: Освен ако тотално грешно съм разбрал и човека пише просто за опциите в админ панела.
Може и да си прав, аз се водих по заглавието на темата - Дизайн на framework - и реших че става на въпрос за PHP Framework ... кофтито е че и автора не е уточнил за какво точно става на въпрос и става голямо объркване :)
 
Явно не съм написал заглавието правилно.

Искам проекта, който правя да може през админ панела да си посочвам например "модул 1" да е от ляво, но по късно да може да отиде от дясно, а "модъл 2" от средата да отиде в ляво, но в дадена страница от проекта например цялата лява страна или дясна да я няма.

Принципно бих могъл да го направя, но как да направя дизайна, така, че да приема подобни промени и да се манипулира лесно, бързо и удобно през админ панела, но без да се пипа HTML кода.

P.S. Идеята ми е как да направя максимално динамичен дизайн посредством PHP или OOP PHP.
 
Всъщност нищо общо с OOP няма в случая за това, което искаш да направиш.
Просто трябва да почнеш да мислиш и да цепиш дизайна така, че да може да се мести. Това се постига чрез фиксиран width на лява, средна и дясна част и на всички модули даваш 100%. Така ако модул1 попадне на width 300(лява част да речем) ще стане дълъг 300px, ако после го преместиш в средата ще стане 600 примерно, а в дясно ще е 150px.
И вътре не слагаш никъде статичен width, освен ако не е наложително. Всичко в модулите трябва да е с "плаваща" дължина, т.е без width само с float и clear.
Вече самото местене и акивиране/деактивиране ще стане стане с падащи менюта и други обработки чрез php. Но да знаеш, това с което си се захванал не е особено проста работа. А така като ти чета въпросите ми се струва, че няма да се справиш, но времето си е твое, поне ще научиш нещо :)
Просто почни да мислиш перспективно, когато цепиш нещата.
И го мисли така: ха сега, тоя див е 300px, ма утре може да е 600, така го измисли, че да изглежда добре и на 300 и на 600 ;)
П.с. Доста полезни в случая ще са ти - min-width & min-height.
П.с.2 Ако въпросите ти са свързани с html-то, да ти преместя темата в другия раздел?
 
Благодаря Ви много за отговора! Схванах концепцията и мисля, че на 100% знам вече какво да правя.

Наистина в web-tourist, човек може да открие бързо много полезна информация.

Благодаря на всички :?:
 

Горе