Инсталиране, Актуализиране и Премахване на разширение на разширения

NecheB

Registered
Инсталиране на разширения
Разширенията са добавки за изтегляне, които могат да бъдат инсталирани на phpBB, за да добавят нови функции и функционалност. Разширенията са наследник на модификациите от phpBB 3.1 и са значително подобрение. С разширенията вече не е нужно да променяте нито един ред код в phpBB. Разширенията просто се качват на вашият форум и се активират в ACP. Актуализирането, деактивирането и премахването на разширения е също толкова лесно за изпълнение.

Инсталиране на разширение
В директорията на вашият phpBB форум има папка "ext". Това е мястото, където се съхраняват всички разширения. Всяко разширение следва същата йерархия на папките, в която разширенията са групирани в папки по името на автора. Ако сте изтеглили разширение с име "similartopics" от автора "vse" тогава ще бъде качен в "ext/vse/similartopics". Всички други разширения, създадени от автора "vse" също ще се съхранява в "ext/vse/". Например:
 • phpBB/
  • ext/
   • vse/
    • similartopics
    • lightbox
   • phpbb/
    • boardrules
    • boardannouncements
1. Изтеглете и разархивирайте
След като изтеглите разширение, ще трябва да го разархивирате на компютъра си, тъй като разширенията обикновено са налични в компресиран файлов формат "zip".

За Windows:
Компресираните (zip) файлове заемат по-малко място за съхранение и могат да се прехвърлят към други компютри по-бързо от некомпресираните файлове. В Windows можете да работите с компресирани (zip) файлове и папки по същия начин, по който работите с некомпресирани файлове и папки. Обединете няколко файла в една компресирана папка за по-лесно споделяне на група от файлове.
Намерете желания файл или папка, която искате да компресирате.

Натиснете и задръжте (или щракнете с десен бутон) файла или папката, изберете (или посочете) Изпрати до и след това изберете Компресирана (zip) папка.

В едно и също местоположение се създава нова папка с цип със същото име. За да я преименувате, натиснете и задръжте (или щракнете с десен бутон) папката, изберете Преименуване и след това въведете ново име.


Намерете компресираната папка, от която искате да разархивирате (извлечете) файлове или папки.

Изпълнете едно от следните действия:

За да разархивирате единичен файл или папка, отворете компресираната папка, след което плъзнете файла или папката от компресираната папка към новото местоположение.

За да разархивирате цялото съдържание на компресираната папка, натиснете и задръжте (или щракнете с десен бутон) папката, изберете Извлечи всички, след което следвайте инструкциите.


На Mac, архивираните файлове се разархивират автоматично при изтегляне от Safari (тази настройка може да бъде деактивирана, като премахнете отметката от „Отваряне на безопасни файлове“ в предпочитанията на Safari) и могат да бъдат достъпни чрез списъка за изтегляне.

Забележка: Препоръчително е да инсталирате разширения само от Базата данни на phpBB, тъй като това е официален източник, където всички разширения са валидирани от Extension Customisations Team.

2. Качете на вашият сървър

За да качите файлове, отворете любимия си FTP клиент (като FileZilla, CuteFTP, SmartFTP и т.н. - дори някои интернет браузъри имат тази възможност) и влезте в акаунта си. Обикновено вашите публично достъпни файлове ще бъдат в директория, наречена "public_html" или подобна. Отидете до папката на вашият форум. В този пример ще разгледаме прехвърлянето на "vse/similartopics" разширение. Ще трябва да отидете до "ext/", след като сте във вашата папка на форума.

Плъзнете папката "vse/similartopics" към "ext" папка във вашия FTP клиент. Обикновено ще има малка икона на папка в FTP клиента (това може да варира от клиент до клиент), последвано от името на директорията - това е мястото, където трябва да плъзнете файла. Ако има вече "vse" папка във вашата "ext" папка, просто копирайте "similartopics" папка към "ext/vse/".

3. Активирайте
След като разширението е качено, отидете в ACP на форума, ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ -> Управление на разширенията. Трябва да видите вашето наскоро качено разширение в списъка под „Деактивирани разширения/Изключени разширения“. Просто щракнете върху бутона "Активиране" и инсталацията е завършена!

Актуализиране на разширение
Актуализирането на разширение е прост процес, който може да бъде завършен в няколко прости стъпки с минимални смущения във вашия форум. Следващите стъпки предполагат, че вече сте изтеглили и разархивирали нова версия на съществуващо разширение, работещо на вашият форум.

1. Деактивирайте
Деактивирането на разширение ще го изключи, премахвайки го от вашият форум. Ако разширението е от решаващо значение за функционалността на вашият форум, би било най-безопасно да изключите форума, преди да извършите този процес на актуализиране.

2. Изтрийте старите файлове на разширението
С помощта на вашата FTP програма изтрийте файловете на разширението от файловата система. В повечето случаи можете просто да изтриете цялата директория на разширението, което ще премахне всичките му файлове от вашата файлова система.

3. Качете нови файлове с разширения
С помощта на вашата FTP програма качете новите файлове на разширението (или цялата директория с разширения) на правилното място.

4. Активирайте
След като разширението е качено, отидете в ACP на форума, ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ -> Управление на разширенията. Трябва да видите вашето наскоро качено разширение в списъка под Деактивирани разширения/Изключени разширения“. Просто щракнете върху бутона „Активиране“ и актуализацията е завършена!

Премахване на разширение
Желаете да премахнете разширение? phpBB ви позволява да деактивирате разширение и да го изтриете за постоянно от вашият форум.

1. Деактивирайте
Деактивирането на разширение ще го изключи, премахвайки го от вашият форум. Въпреки това, всички модификации, направени във вашата база данни, са все още непокътнати, така че можете да активирате повторно разширението, без да губите нито една от съхранените му настройки и данни. За да деактивирате разширение, просто щракнете върху бутона „Деактивиране“ на страницата за управление на разширенията.

2. Изтриване на данни
За да изтриете разширението, щракнете върху бутона „Изтриване на данни“ в страницата за управление на разширенията, след като разширението вече е деактивирано. Това е последния ход, който ще изтрие всички настройки и данни, използвани от разширението в базата данни. (Ако активирате повторно разширението в този момент, ще изглежда, че то се инсталира за първи път.) След като изтриете данните, можете безопасно да използвате FTP програма, за да изтриете папката на разширението от "ext" директория.

Източник - phpBB България
 

Горе