Какво ви е мнението за ChatBot GPT-3/4 (LLM)?

Много сме далече самостоятелност на ботовете и ненамеса от човек.
С теб имаме различни виждания над нещата, но това не е лошо. Вероятно и двамата ще видим в една или друга форма нашите размисли след години приложени под някаква форма.
Ще видим, тази технология тепърва ще се развива. Моето виждане е, че когато се развие достатъчно, добрите инженери ще станат още по-скъпо платени, заради тази креативност, за която говориш.

Не съм много сигурен, че в близко бъдеще AI ще ми вземе хляба, аз рядко пиша код на работа, но дори да се случи, пак няма да остана без работа.
Не мисля, че и е толкова далеч в бъдещето. В щатите Амазон имат доста роботи, които са заели доста голяма част от човешката работа. Няма проблем, дай тежката работа на роботи, но остава други безработни. Естествено този отгоре не му пука стига неговия бизнес да върви.

Ще се види до къде ще стигне, но имам чувството, че ще има доста държави, които ще го банват за публична употреба поради тази причина.
За щастие виждам много хора, които са пробвали, в случая Copilot, който не е chatgpt, но е форма на AI и са го махали, защото всъщност им пречи да бъдат продуктивни.

Не мисля, че и е толкова далеч в бъдещето. В щатите Амазон имат доста роботи, които са заели доста голяма част от човешката работа. Няма проблем, дай тежката работа на роботи, но остава други безработни. Естествено този отгоре не му пука стига неговия бизнес да върви.

Ще се види до къде ще стигне, но имам чувството, че ще има доста държави, които ще го банват за публична употреба поради тази причина.
За щастие виждам много хора, които са пробвали, в случая Copilot, който не е chatgpt, но е форма на AI и са го махали, защото всъщност им пречи да бъдат продуктивни.
Не е ли по-добре тежката работа да я върши робот? Като цяло, не е ли по-добре работата, която може да се върши от робот, да се върши от робот? Така се постига прогрес - даваш незначителната работа на някой друг и се концентрираш върху по-важните проблеми. Заради постигнатият прогрес са изчезнали не една и две професии, въпреки, че някои хора не са били съгласни. В момента почти никой не зглобява автомобили на ръка, не пои платки, не завива болчета, не пере на ръка и т.н.

Държавите ще го забранят, и какво от това? Ще се върне под една или друга форма, която ще се приеме по-добре, и въпросните застрашени професии пак ще изчезнат. Не можеш да бягаш срещу прогреса, можеш само да го следваш и да се опитваш да не изоставаш.

Не знам, защо колегите се притесняват. Програмисти винаги ще има. Да може нуждата да намалее, но винаги ще има хора, като нас, които под една или друга форма ще създават, четат, обновяват или трият (CRUD) съдържание. Просто работните ни позиции ще се променят. Това е адаптация на трудовият пазар. Прогреса не може да бъде отречен и който не се адаптира ще стои в чакалнята.

И много сайтове ще пенсионира. Вече сток имадже сайтовете търпят отлив. Около мен масово дизайнерите вече си ползват AI сайтове за генериране на изображения, вече и с абонаменти де. Един от тях е - Midjourney, защото може да си генерираш всякакви картинки и излиза по-евтино, вярно има разна си занимавка, а и безплатната версия има ограничения за това платената от 10 долара за 200 генерирания на месец, може да напишеш точно какво искаш или по зададена картинка да ти направи ремикс, който да е различен от оригинала, но същия стил примерно, възможностите са неограничени.

Не знам, защо колегите се притесняват. Програмисти винаги ще има. Да може нуждата да намалее, но винаги ще има хора, като нас, които под една или друга форма ще създават, четат, обновяват или трият (CRUD) съдържание. Просто работните ни позиции ще се променят. Това е адаптация на трудовият пазар. Прогреса не може да бъде отречен и който не се адаптира ще стои в чакалнята.
Нямам проблем с адаптация. Просто аз лично не искам да ставам робот, който извършва прости операции цял ден.

Това е моето мнение, разбира се. Надявам се да греша и да не се стигне чак до там.

Нямам проблем с адаптация. Просто аз лично не искам да ставам робот, който извършва прости операции цял ден.

Това е моето мнение, разбира се. Надявам се да греша и да не се стигне чак до там.
Няма скоро да се стигне до момента да напълно автономно това AI. Говорим за процес от до на 100%. Да речем някой клиент си избира тип сайт, визия, функционалност, стил, шрифтове, цветове, изображения, аме има си цялостно техническо задание. От тук натам без човек за момента няма как да се получи, и всеки един процес за момента е такъв. Частично AI може да вземе участие, изцяло - не, не и в следващите десетки години, според мен. Стигнем ли машина автономно да е въвлечен в средно сложен процес, тогава вече може да се притесняваме. Но и пак виждам косвена намеса от човека. Да речем избор на летни гуми.....повечето хора правят проучване, което е основано изцяло на персонална информация, събирана както от източници, така и от собствен опит. Ако машина ви консултира, тя ще даде няколко опции, а може и крайно решение на база много тясно поставени критерии. Но AI няма как да знае моментното състояние на маршрута, който сте минали преди няколко дни, плановете ви за новите маршрути и най-вече стила ви на каране. Да, ще се стигне до доста тесен рейндж от опции, но въпросът е че накрая пак е човека. Както и в началото - задаването на параметрите. Не, че някой си избира така летни гуми, но има и такива вманиачени.

Не е ли по-добре тежката работа да я върши робот? Като цяло, не е ли по-добре работата, която може да се върши от робот, да се върши от робот? Така се постига прогрес - даваш незначителната работа на някой друг и се концентрираш върху по-важните проблеми. Заради постигнатият прогрес са изчезнали не една и две професии, въпреки, че някои хора не са били съгласни. В момента почти никой не зглобява автомобили на ръка, не пои платки, не завива болчета, не пере на ръка и т.н.

Държавите ще го забранят, и какво от това? Ще се върне под една или друга форма, която ще се приеме по-добре, и въпросните застрашени професии пак ще изчезнат. Не можеш да бягаш срещу прогреса, можеш само да го следваш и да се опитваш да не изоставаш.

Кво ще рече работата която може да се върши от робот, да се върши от робот? И сега има кафе машини, но нищо не може да замени интеракшъна между теб и баристата като си поръчваш кафе.. Доста гадно бъдеще се задава ако всичко се замени с роботи.

Кво ще рече работата която може да се върши от робот, да се върши от робот? И сега има кафе машини, но нищо не може да замени интеракшъна между теб и баристата като си поръчваш кафе.. Доста гадно бъдеще се задава ако всичко се замени с роботи.
Зависи от гледната точка. На някой им е писнало да се занимава с идиоти, а на другите им е писнало да е антисоциален и иска нови взаимоотношения с хора и места. Мрачно е ако няма избор. :)

Ето едно ъпдейтче:

Прогреса или регреса се случва със или без нашето съгласие за съжаление.
Единственото което можем да направим е да се пригодим и до колкото е възможно да се възползваме.

Прогреса или регреса се случва със или без нашето съгласие за съжаление.
Единственото което можем да направим е да се пригодим и до колкото е възможно да се възползваме.

Аз към кюфтета от скакалци не бих се пригодил :D

При въпрос от мен: Ще замени ли изскуствения интелект хората?

Отговора на AI:

Изкуственият интелект (ИИ) е създаден да помага на хората да постигнат по-добри резултати в различни области на живота и работата. Въпреки това, се очаква ИИ да замени някои видове работи, където се изисква ниско ниво на креативност и монотонна дейност.

Например, ИИ може да замени човешки оператори в контакт центрове, където се изисква повтаряща се работа, като отговаряне на стандартни въпроси и извършване на определени задачи. Интелигентните асистенти, като Siri или Alexa, могат да заместят някои видове административни работи, като например планиране на срещи или управление на електронна поща.

В същото време, се очаква ИИ да създава нови работни места в области, където се изисква високо ниво на креативност, творчество и взаимодействие с хората. Например, разработчиците на ИИ и специалистите по данни ще имат повече възможности за работа в бъдеще.
В крайна сметка, ИИ е инструмент, който може да подобри ефективността и продуктивността в различни сфери на живота и работата.

Въпреки това, хората продължават да играят ключова роля в развитието и прилагането на ИИ, като предоставят креативност, интуиция и етика, които не могат да бъдат заменени от технологията. Така че, изкуственият интелект не може да замени напълно хората, но може да промени начина, по който те работят и взаимодействат помежду си.

Не е ли по-добре тежката работа да я върши робот? Като цяло, не е ли по-добре работата, която може да се върши от робот, да се върши от робот? Така се постига прогрес - даваш незначителната работа на някой друг и се концентрираш върху по-важните проблеми.
В идеален свят - да. Но няма нищо идеално в живота. По цял свят има много повече незначима работа, която по принцип се взима от хора без занаят и т.н. И това ще е винаги така, никога е нямало и няма да има 100% отличници излизащи от училищата.

Като вземеш на тези хора работата, то те остават бедни. За сега няма проблем. Едните са вкарали роботи - отиваш другаде, но ако всички минат и заменят тези професии, хората без образование ще се борят за оцеляване и ще стане като в Рио. Половината град ужасно богат, другата половина ужасно бедна.

То това винаги е било така. Човека е пригоден да се адаптира към всичко.

В същото време, се очаква ИИ да създава нови работни места в области, където се изисква високо ниво на креативност, творчество и взаимодействие с хората.
И в момента има много, които не могат да се запълнят, защото няма достатъчно качествена работна ръка. Не виждам как това ще помогне в бъдеще. За мен нещата ще отидат на по-зле.

И в момента има много, които не могат да се запълнят, защото няма достатъчно качествена работна ръка. Не виждам как това ще помогне в бъдеще. За мен нещата ще отидат на по-зле.
Те за много неща казаха така, но сега станаха и стандарт в някои сфери:

- Автопилота при колите
- В операциите и хирургическите интервенции
- Поточните линии в заводите

И много други.

Те за много неща казаха така, но сега станаха и стандарт в някои сфери:

- Автопилота при колите
- В операциите и хирургическите интервенции
- Поточните линии в заводите

И много други.
Замисли се колко се е постигнало между 1960 - 2000 (40г) и колко от 2000 - 2023 (23г.). 21 век изригна страшно много в електрониката и софтуера, което засили прогреса в почти всяка една сфера и нещата не изглеждат да се забавят, а ускоряват.

Ще рече, че разходите на една фирма, която премине към автоматизация, ще намалеят значително. А тези места, както и сега, ще си останат място за разпускане... едва ли навсякъде ще се втурнат да заменят хората.

В идеален свят - да. Но няма нищо идеално в живота. По цял свят има много повече незначима работа, която по принцип се взима от хора без занаят и т.н. И това ще е винаги така, никога е нямало и няма да има 100% отличници излизащи от училищата.

Като вземеш на тези хора работата, то те остават бедни. За сега няма проблем. Едните са вкарали роботи - отиваш другаде, но ако всички минат и заменят тези професии, хората без образование ще се борят за оцеляване и ще стане като в Рио. Половината град ужасно богат, другата половина ужасно бедна.
Не случайно по едно време започнаха да тестват "безусловен базов доход".

Замисли се колко се е постигнало между 1960 - 2000 (40г) и колко от 2000 - 2023 (23г.). 21 век изригна страшно много в електрониката и софтуера, което засили прогреса в почти всяка една сфера.
Да, така е. Не само това, но и в следващото десетилетие ни се налага и да сме по прогресивни. Обстоятелствата го изискват.

Аз също подкрепям това! Ползвам бот, като пореден инструмент за улеснение на работата ми, но не разчитам на него да решава моите проблеми.

Back
Горе