Какво е нужно за онлайн магазин

paco92

Registered
здравейте искам да попитам какво е нужно за стартирането на онлайн магазин знам че трябват система домейн и хостинг въпросът ми клони повече към задължен ли съм да имам фирма счетоводител
Благодаря предварително
 

qazxsw

Registered
Да имаш онлайн магазин е същото като да имаш обикновен физически магазин в България. Да, трябва да е регистриран като фирма, но не е задъжително да имаш счетоводител, това може и да си го правиш сам стига да разбираш.
 

INeed$

Registered
Ще пиша тук направо, тъй като темата въпреки, че е стара, все още въпроса обикаля мрежата. Първо, ще поправя @qazxw, като напиша, че не е същото по две основни причини - повече разходи и все пак ще имаш някакъв трафик на хора, минаващи през магазина, освен ако не е в някоя забутана маза - клекшоп.

Нужно ти е да имаш добър девелопър, който да ти предложи правилното решение за твоя случай на база бюджет. Имаш доста бюджетни решения като SaaS услугите - CloudCart, Shopify, GombaShop, Shopiko. Имаш следващото ниво, което са open source e-commerce CMS-ите - WP (WooCommerce), Opencart, Prestashop, Magento (не ентърпрайса, разбира се) и др. И разбира се, най-скъпото, което идва е къстам система, която да бъде разбработена специално за теб.

За хостинг, избираш подходящата фирма на база проучвания, както и плана, който ще ти пасне най-добре. Избий си от главата, че споделеният хостинг би бил една от опциите да държиш магазин. Тук имаш голям избор. Няма да ти давам наклон тук, ако решиш, драсни на лично да споделя повече какво ползвам.

Да, опредлено ще ти трябва счетоводител и фирма. Отделно, но не много честа практика е, магазина да се регистрира в НАП. Иначе не е задължително да имаш счетоводител, но от моя опит е много препоръчително. Повярвай ми, абсолютен батак става по едно време с увеличаването на трафика и продажбите. Но ако си завършил нещо такова, да речем, че ще ти минава по-лесно тази част от работата.

И последно, но най-важно. Един онлайн магазин не струва нищо, ако няма трафик. Може да имаш най-лъскави сайт, с най-добротие цени, но ако никой не го знае и посещава, реално е кръгла 0. За това тук силно препоръчвам да се изготви и маркетинг стратегия, с която да успееш успешно на достигнеш таргета групата, която е потенциален купувач. Оптимизация за търсачки (което ще даде на по-късен етап резултати), платени реклами - PPC, социални медии, контент маркетинг, видео маркетинг, където можеш и офлайн. Пообиколи форуми, групи и пусни някое друго PR материалче. Това е в общи линии.
 

Blinky

Administrator
Екип
здравейте искам да попитам какво е нужно за стартирането на онлайн магазин знам че трябват система домейн и хостинг въпросът ми клони повече към задължен ли съм да имам фирма счетоводител
Благодаря предварително
Здравей, и аз да се отбележа в тази тема. Бърз списък какво ти е нужно:
  • Домейн име
  • Хостинг
  • Система - e-commerce CMS
  • Юридическо лице - Регистрирана фирма
  • Съдържание
  • Социални канали
  • Стратегия за набиране на трафик
  • Счетоводител / маркетолог - специалисти, от които ще имаш нужда
Горе долу е това. Каквото можеш да направиш, правиш го. Проучи си добре нещата преди да почнеш. ;)
 

INeed$

Registered
Най-вече е нужно желание. Всичко друго е лесна работа, с времето нещата си идват на мястото. ;)
 

Blinky

Administrator
Екип
В тази връзка се сетих за една много яка история. Имам един познат с магазинче, което години наред продава стока (не ми се иска да споменавам, за да не се разсърди и припознае в историята), която се търси от родители. Имаше само един магазин. Стана така, че аз започнах покрай маркетинга да се занимавам с девелопинг, и му бях споменал, че ако е сериозен и има желание може да му направя един магазин. Тогава работех с Opencart. Той каза, че не му е дошло времето и аз пасувах също.

След няколко месеца отвори 2ри офлайн магазин. Беше и подходящ момент да си повдигна въпроса за онлайн магазина отново, защото видях, че нещата му вървят, но само на локално ниво. Той ми спомена тогава, че ще види, минаха пак няколко месеца и ми каза: "Бате, абе няма как да нямаме онлайн магазин. Конкуренцията има, и ни краде клиенти". А той без да искал дочул разговор между две майки, които казали, че нямат никакво време да обикалят и да търсят нещото, което той го има.

Почнахме, направи се супер добър магазин, с къстам тема, след което започна да продава от него - рекламки, шервания, тук таме визитки и в момента 2рият отворен магазин го затвориха и насочиха вниманието си върху онлайна. Като запазиха първия, дори намериха по-голямо помещение, ако някой реши да отиде и да разгледа, и така вече 7ма поред година оборота от онлайн магазина надхвърля този на офлайна.

И какъв е извода? Когато и да решиш да минеш онлайн, винаги си закъснял. :)
 

uphero

Registered
здравейте искам да попитам какво е нужно за стартирането на онлайн магазин знам че трябват система домейн и хостинг въпросът ми клони повече към задължен ли съм да имам фирма счетоводител
Благодаря предварително
Купувачи
 

Горе