Как да направя това

r_a_s

Registered
Значи искам да направя търсачка с две полета 1. от дата 2. до дата и примерно като се въведат датите да ми извежда резултати в порядъка на тези дати. Като всеки резултат си има някаква дата и ако е между двете дати да се показва. Надявам се да сте ме разбрали :)

ако записваш датите в формат таймстамп няма да имаш проблеми .. и ще стане така:
PHP:
$data1 =  time() - 15 * 86400; // predi 15 dni
$data2 = time () ; // sega

$q = mysql_query("SELECT * FROM table WHERE date > '$data1' AND data < '$data2'");

Това е най - лесният начин , но ако записваш датата с функция date() .. ще стане малко по - трудно защото ще трябва да обработиш дадената дата с mktime() или нещо от този род, което ще ти върне таймстамп . Има и други начини но този като цяло ти го препоручвам , както и да запозчнеш да използваш таймстамп :)

Добре, аз като имам две input полета после примерно как да ги обработя за да мога с SELECT * FROM table WHERE Date BETWEEN 'date1' AND 'date2' с заявката да озкарам резултатите?

Примерно имаш 1 форма с 2 селекта и зададени дати .. а и един субмит ..
HTML:
<form method='post'>
                <select name='date1'>
                      <option value='01.01.2012'>2012</option>
                 </select>
                 <select name='date2'>
                           <option value='01.01.2011'>2011</option>
                    </select>
    <inpu type='submit' name='srch'>
</form>

С php трябва да вземеш датите от тези селекции така :
PHP:
if(isset($_POST['srch'])) // ако е натиснат бутона 
{
   $data1 = $_POST['date1']; //date1 e imeto na select ili poleto -> name  
  $data2  = $_POST['date2']; //date1 e imeto na select ili poleto -> name

$q = mysql_query("SELECT * FROM tablicataa WHERE Date BETWEEN '$date1' AND '$date2'");
while($row ... . ) // правиш си цикъла .. 
  {
    echo $row['id']." - ".$row['date']."<br  />";  // извеждане .. 
  }

}

Важноо .. !!!
Когато използваш селект , и при опциите си задал value="" PHP , чете тази валута , а не рази която е м/у <option></option> таговете . Така , че там можеш да пишеш всичко, а като
критерий да ползваш валутети в опциите :) Дано си разбрал , защото е 11 ч. вечерта и не ми се пише по подробно убяснение .. :)

Едит : забравих да допълня ,че трябва да напишеш датите в валутете на опциите така както са записани в ДБ-то смисал ако в ДБ-то са записани във формат d-m-Y (ден-месец-година / 01-01-2012/) така трябва да ги форматираш и в самите валуте на опциите.. :)

Back
Горе