Как да създам този ефект в Illustrator CS 4

vankich

Registered
Здравейте. Интересува ме как да си направя този градиент на квадрата по диагонал и така, че да е само вътре във фигурата, не трябва да минава върху бордера.

Картинката съм я направил във Фотошоп, но съм нов в Illustrator.

10o2yh2.png

1. на зеления градиентен квадрат, задаваш Stroke-а да е от външната страна на формата
2911.jpg

*Ако ти липсва панела Stroke, можеш да го извикаш от Window менюто

2. след това дублираш формата която имаш и я режеш по диагонал. Оцветяваш я в бяло
3. Слагаш я върху тази форма и от Transperancy панела намаляш прозрачността, докато ти хареса.

+++

Сега тук забелзязвам, че тая бяла прозрачност минава в зеленето. Прелива се пак.
Ако спреш до точка 3, ще ти бъде по целия диагонал отсечено, без да се прелива във зеленото.

За това правиш следното:

3.1. Изнасяш бялата формичка настрани от зелената формичка.
3.2. дублираш я
3.3. казваш и да бъде черно-бял gradient като черното да е отдолната страна.
3.4. черно-бялата преливка я нагласяш върху бялата.
3.5. маркираш двете едновременно - просто с черния курсор изчертаваш около двата селекция.
3.6. Отиваш на Transperancy панела и от малката стрелка избираш: Make Opacity Mask
2912.jpg

Трябва панела да ти се промени ето така

2913.jpg

Ако искаш да се прелива повече просто кликаш два пъти в панела върху преливката, за да ти зареди Gradient панела и от там да корегираш дължината на черния цвят.
Тоест - черния цвят ти контролира колко от долния цвят да изтриеш.

Този начин работи с почти всичко във Illustrator-a.
Не работи само върху Embed-нати обекти, като плейснати psd-та, тифове и прочие.

Това е.
Ако има нещо, питай.
Успех

:?:

SandPrince каза:
2. след това дублираш формата която имаш и я режеш по диагонал.

Аз това рязане не успях и първоначално да го направя. Направих си един правоъгълник и го завъртях на 45 градуса и го направих градиент, но не разбрах как да го изрежа, така че да остане само това което е върху формата.

Ми маркирай точките от единия край с Direct Selection Tool -( бялата стрелка, без плюсчето ) и натисни на клавиатурата Delete.
После маркираш 2-те точки между които няма линия и от клавиатурата избираш Ctrl+J

:)

Стана почти идеално. Само един проблем има.

В краищата на диагонала има ъгли вместо заоблено.

aay59d.png

Както казах - дублирай формата и изтрий ъглите, така че да имаш само един заоблен. :)

Ето тези.
После маркираш 2-те по диагонал и даваш Ctrl+J

2914.jpg

Да това и направих, но не се получава точно, което искам.

На мен ми трябва това в ляво а се получава това в дясно.

33zb7fm.png

Back
Горе