Кой PHP Framwork да пол3вам

ivo75

Registered
Искам да науча PHP Framwork и се чудя кой да бъде. Вие какво мислите , с кой да почна

Laravel е Доста е бавен на споделен хостинг, но пък е много функционален и има супер якия template engine - > Blade enginе(потърси в гугъл), който ти дава супер голяма свобода и дори не се налага да пипаш заявки защото разполага с Eloquent(май така се казваше idr) драйвър, който е супер гъвкав и .. просто разгледай някои примери. Въпроса е че този фреймуорк се ползва от 98% от фирмите в бранша и ако си търсиш работа като php developer много са големи шансовете да трябва да разработваш на Laravel.

Може да пробваш и Smarty- изцяло темплейт базирана система една от първите, които ползвах, не е толкова бавна и върши ПОЧТИ същата работа. Разбира се няма повечето функции и джиджавкки, с които идва ВАРЕЛ :D

Може да побваш и редица други катоо Condeigniter, CakePHP, Symphony(idk & idc) и т.н.

Въроса е не с коя да почна, а коя ми трябва за да поччна ? Идеята е да си измислиш проект и да видиш , от коя ще имаш най-голяма полза.

:idea: :?:

Smarty ти е само темплейн енджин, ако искаш можеш да го използваш вместо blade с laravel. Codeigniter and cakephp are old. Laravel ползва големи части от symfony. Ако искаш бързина - ползвай phalcon(няма да ти тръгне на споделен хостинг, защото е C разширение)/slim/laravel lumen/php7/nodejs/go. Eloquent e семпъл, но мощен ORM - дава ти едно API(представи си една обвивка, с която чрез код можеш да пишеш заявки, които да са независими от база данни - т.е можеш да ползваш mysql, postgres, mssql с един и същи код).

Laravel има доста ниска граница за започване, много добра документация, laracasts.com и е много популярен сега, поради това, както каза колегата.

Може доста думички да са ти непознати, ама като прочетеш документацията 2-3 пъти ще ти се изяснят

ivo75 каза:
lam3r4370 каза:
Причина?
Ако искаш да се учиш наистина най-добре избери ларавел. 1 причина - отлична документация, множество уроци (задължително виж laracasts) и куп други материали.
CodeIgniter е много добра начална точка ако тепърва ще ползваш фреймуърк, но няма да ти е полезен при търсене на работа.
ПС: Сега виждам че има версия 3, чиято документацията е доста объркваща, а моите впечатления са от преди доста време.

Малко оффтопик @joTunkiq относно ларавел на споделен хост - попринцип ползвам EC2 в AWS, но преди няколко дена пуснах 1 малък проект с ларавел в суперхостинг и скоро ще мога да се изкажа и аз :)
Иначе предвид цените на AWS, избора на споделен хостинг е разумен само за малки проекти, при които обикновено няма какво да забавя изпълнението.

@raiden - на free плана ли си на AWS?
Иначе аз имам впечатления от най-ниския план на суперхостинг с laravel и се държа добре.

А codeigniter е толкова объркан, че просто нямам думи... Ако искаш да пишеш качествен код ще ти е голяма пречка, дори няма dependency injection

Back
Горе