Къстъм форум със Symfony + Twig

ivanoff

Registered
Здравейте!
Някой захващал ли се е със подобно чудо? Знам, че много от Вас ще кажат: "Ами то си има готови форумни системи, защо ми е да правя къстъм.."
Идеята е, че искам всичко да е една готова затворена система изградена само от дадения framework.
Другия плюс е, че сам ще си изградя как да изглежда и данните, които да обработвам.
Ще се радвам някой да сподели мнение какво мисли по въпроса и дали се е сблъскал със трудности. :)
Аз скоро ще се захващам и ще споделя source.

Защо да си кажем така. Едно време нямаше такива системи, и хората си ги писаха, имаше форуми писани от начало до край от девелопъри, самоинициативно без каквато и да е комерсиална цел, а за лично ползвате. Лично аз нямам, но Symfony е доста подходяща според мен. Друпал се опира също на нея, което значи, че не е случайно избрана.

Ами проект като проект. Не съм писал форуми, но проблемите, които може да срещнеш са си стандартни. Първо PHP, второ - очаквай разни истории с Доктрин като релациите станат по-сложни.
Пиши колкото можеш повече тестове.

Иначе Симфони е добър вариант.

Идеята е, че аз работя предимно със Symfony, както на работното ми място.. така и за лични цели.
В момента градя една система (платформа) за автомибилни ентусиасти, която ще представлява голямо community. Статии, събития, форум, галерия и т.н.
Та искам да обеденя всичко във един затворен кръг и така я градя, че да може да се разширява и използва за други цели след време. Като всяка голяма функция ще си я разделям на бъндъли да може да се включва/изключва от пакета ако няма да се използва за да не товари системата. Ще имам къстъм потребителска авторизация /регистрация, логин/ и искам да я направя максимално гъвкъва.
За форума имам идея , като нормален форум да си има различните юзъри - модератор, админ, потребител, гост всеки спрямо дадените права, като админите ще могат да менажират форума само от админ панела на цялата платформа, а модераторите от самия форум без достъп до админ панела.
Още довечера мисля да започна работата по него и ще споделям до какъв етап съм стигнал (може да му е интересно и от полза на някой), а когато го завърша ще споделя сорса на целия форум от github примерно.

Имаше едни българи с един panther форум, помня ги и там имаше един българин и ей сега проверих дали го има форума, но са го затворили... Беше с custom framework, но вече ги няма..
Може би е добра идея, но ако само ти си го ползваш в свой проект...phpbb в момента е най-добрия форум според мен.
Има толкова много екстеншъни и лесно се пишат... Той е със symfony и twig. Разгледай го и виж и някои екстеншъни (ако не си го ползвал вече)
Сега трябва да излезе версия 4.0...

Да, аз знам, че е писан на Symfony и сега се зачудих дали няма начин да му използвам само енджина /листването на форумите, писане на тема, писане на пост/ останалото аз ще си го направя. Просто не ми харесва готовия вариант и искам да го избегна.. не ми харесва и факта, че трябва да му правя интеграция.. някой функции са ми излишни и заради това искам къстъм. Благодаря за идеята иначе!

Сега видях, че от panther са го сменили на aura.
https://get-aura.org/forums/ - виж дали може да го свалиш...

Да, аз знам, че е писан на Symfony и сега се зачудих дали няма начин да му използвам само енджина /листването на форумите, писане на тема, писане на пост/ останалото аз ще си го направя. Просто не ми харесва готовия вариант и искам да го избегна.. не ми харесва и факта, че трябва да му правя интеграция.. някой функции са ми излишни и заради това искам къстъм. Благодаря за идеята иначе!

Че то кво друго остава :D

Че то кво друго остава :D
Ако се замислиш има доста излишни неща ако форума ще се съчетава/интегрира със сайт.. просто някой функционалности ще си ги има в сайта.
Като цяло искам най-най-основното ... не ми трябват лични съобщения, профили /те ще са на отделна секция в сайта/.. следене на форум, целия админ панел, "бърз отговор", реакции на постове и всякакви такива излишни за мен неща :) Но като цяло phpbb-то не ми върши работа.. всичко ще е къстъм от мен... хем да си зная как е структурирано от - до лично от мен .. по какъв начин минават данните, как се структурират, имплементират, обработват и как се записват в базата и т.н.
Виждал съм варианти писани на Laravel .. щом има хора да се захващат с това.. значи НЕ само аз мисля, че има смисъл.

От месеци насам и на мен ми е дошло на ум да почна разработка на форум, подобен на този (говорим само за /discuss). Иска ми се да е насочен само към българските Laravel разработчици и да си помагаме взаимно. Не е кой знае какво - ларавел ти предоставя напълно готова система за логин и регистър (и не само), а останалото са постове, отговори, отговори на отговори...дребни неща... Като се замисля е това (Като изключим излишните функции) 😀 И на мен ми идват в повечко тези реакции, споделяния и лайкове на постове, модераторски панели, съобщения между потребители, докладвания, рожденни дни и т.н., за това няма да е лошо да се разработи нещо базово, върху което да се надгражда (ако е нужно - в нашият случай, по-скоро не).

Пожелавам ти успех и дано се получи нещо готино 🙂

Аз виждам два варианта:
  1. Да заложиш на phpbb3 и да направиш своя тема + орязване на всичко което не ти трябва, другото ще си го допишеш като екстеншън.
  2. Да загубиш няколко месеца и да направиш същото като точка само, че с безброй знайни и не знайни бъгове и ограничения.

• Like
Реакции: Pok4
Аз виждам два варианта:
  1. Да заложиш на phpbb3 и да направиш своя тема + орязване на всичко което не ти трябва, другото ще си го допишеш като екстеншън.
  2. Да загубиш няколко месеца и да направиш същото като точка само, че с безброй знайни и не знайни бъгове и ограничения.
Човекът сигурно иска да си билдне всичко от ядрото до дизайна. Това определено не е за сам човек, както и не е за месец-два. Има адски много кодене, а да не говорим какви релации ще трябва да прави между таблиците. Чак да ти се завие свят. Разглеждайки през годините phpBB, XenForo, VBulletin, мога да кажа смело, че става дума за наистина тежка работа, и дори няма да споменавам добавките, които са желание според типа на форума - от премиум мембършип с плащания, та чак до създаване на маркет плейс, рано или късно един форум го сформира, поради вече сформиралия се трафик, който рано или късно си препродава и търгува по между си.

@Алекс , това което си дал като пример не е ли по-скоро някакъв дискъшън борд, отколкото форум.

Да, определено искам от самата нула да го направя. Първо за самата тръпка, а и да пробвам /никога не съм писал форум или нещо подобно като тематика/. Зная, че ще бера много ядове, главоблъсканица и че мога да го спестя със някоя готова такава, но както казах предпочитам сам да си го напиша и да си има каквото аз искам като функционалност/екстри.

@Алекс
Преди време щяхме да правим с един колега общ проект просто за фън с тематика за "/discuss". Идеята беше да има всякакви въпроси, на всякакви тематики, разделени по категории и човек лесно да намира дадено решение за нещо. Нещо като "StackOverflow" като ядро ама не баш.

Мисли и за нещо уникално да вкараш. Повечето форумни системи предлагат едно и също. Гледай да е нещо по-иновативно, което да привлече хора. Нещо като мачване на профили чрез интереси, ако са споделили нещо в някоя област да се сформира някаква "тайна" група от хора с таки знания или умения....Не знам, просто мисля и се излива.

@INeed$ , Именно точно поради тази причина съм се насочил към къстъм. И както казах, понеже конкретния проект към който ще сглабям форума е свързан със авто тематика .. там както знаете кръга от интереси е страшно различен "off-road, rally, drift, drag.. и т.н" .. та аз мислех същото като теб, за това исках и да направя нещата така. Ще бъде и user friendly ако за всяка конкретна категория се променя дизайна спрямо дали е "off-road, rally и т.н" всеки потребител да се чувства във свой води както се вика :) Много неща съм замислил , но за сега ще ги запазя в тайна.. когато това нещо след време бъде осъществено ще опиша всичко ОТ-ДО ..

• Like
Реакции: Pok4
Мисли и за нещо уникално да вкараш. Повечето форумни системи предлагат едно и също. Гледай да е нещо по-иновативно, което да привлече хора. Нещо като мачване на профили чрез интереси, ако са споделили нещо в някоя област да се сформира някаква "тайна" група от хора с таки знания или умения....Не знам, просто мисля и се излива.
това го има вече

@INeed$ , Именно точно поради тази причина съм се насочил към къстъм. И както казах, понеже конкретния проект към който ще сглабям форума е свързан със авто тематика .. там както знаете кръга от интереси е страшно различен "off-road, rally, drift, drag.. и т.н" .. та аз мислех същото като теб, за това исках и да направя нещата така. Ще бъде и user friendly ако за всяка конкретна категория се променя дизайна спрямо дали е "off-road, rally и т.н" всеки потребител да се чувства във свой води както се вика :) Много неща съм замислил , но за сега ще ги запазя в тайна.. когато това нещо след време бъде осъществено ще опиша всичко ОТ-ДО ..
Да, има си някакво AI. И моя съвет е определено за на вън. Не се ограничавай с тукашния пазар.

Laravel + Blade ( техния темплейт енджин ) е решението вмомента, симфонито изостана доста последните години и вече само се съпортва що годе, никой не прави от нулата на тях , освен ако не знае само тях и не му се занимава да влезе в модерното.

Освен, че нещата ще станат в пъти по-бързо, съпорта и стаковърфлоу има всичко за тях, каквото и да срещнеш като проблем.

Да не говорим, че симфони не е с ORM - active record, писането ти е 3 пъти повече за всичко.
https://laravel.com/docs/9.x/eloquent за сравнение.

Laravel + Blade ( техния темплейт енджин ) е решението вмомента, симфонито изостана доста последните години и вече само се съпортва що годе, никой не прави от нулата на тях , освен ако не знае само тях и не му се занимава да влезе в модерното.

Освен, че нещата ще станат в пъти по-бързо, съпорта и стаковърфлоу има всичко за тях, каквото и да срещнеш като проблем.

Да не говорим, че симфони не е с ORM - active record, писането ти е 3 пъти повече за всичко.
https://laravel.com/docs/9.x/eloquent за сравнение.
Не съм съгласен. Цялата магия, която предоставя Ларавел си има лимит. В един момент искаш сам да поемеш контрол над нещата и Ларавел това не ти го позволява.
Елокента е една обвивка на Доктрин. Предпочитам да работя директно с Доктрин, и ръчнонаписаните ентитита, отколкото с Елокент.
Доктрин е достатъчно магически. Добяването на още един слой магии прави нещата още по-трудни за дебъгване.

Симфони с нищо не е изостанал. На какво мислиш са писани масата тулове като Композър и половината фреймуоркове - в това число и Ларавел?

Back
Горе