Лаптоп и прегряването му.

headsho7

Registered
Здравейте =)
Проблема е ,че ми донесоха лаптоп УЖ за преинсталация.По време на преинсталацията се изгаси 2/3 пъти и при запускане изваждаше съобщение, че биос-а е засякал висока температура иии е изключил машината от съображения за сигурност.Ееее до тук добре.Първата ми мисъл беше да попитам клиента на каква възраст е лаптопа...Той ми отговори, че е на година и 1/2 и аз реших , че има проблем с охлаждането поради прах.Отворих го изчистих всичко, реших и термопастата да сменя ( и без това съм го 'разковачил') ...Сглобих го пуснах го с някакво вътрешно удоволствие, че ще работи идеално и след 1 мин работа БУМ ... Изключване поради опасност от прегряване ... вдигнах го на 50см от земята и отдолу наврях един стаен вентилатор да го обдухвам мъжката ии прогрес нямаше...Моето мнение е,че се е прецакал радиатора нещо.Самата връзка между медната тръбичка и радиатора .. или пък още от процесора не се предава топлината по тръбицата ... Незнам и аз вече се виждам в чудо ;) Дайте там някакво мнение ала бала или пък ако сте го изживяли още по добре хаха :) Хайде пък ще черпим бири ;)

Ако се съмняваш в радиотора провери дали не е спукан някъде. На един колега така му изключваше лаптопа, сложихме му от най-добрата термопаста, проверихме радиатора всичко и накрая се оказа, че термосензора на процесора му е изгорял.

Как мога да проверя дали е пробит радиатора ? И те вътре с течност ли са или с газ ?

Огледай го за дупчица или нещо такова. Не знам на какъв принцип е твоя радиатор, моя е директно свързан с вентилатора, така че да влиза пресен въздух. Иначе ако имаш възможност да го пуснеш вентилатора да работи може да видиш дали някъде не изпуска.

А закачи ли вентилатора към захранването след като го изчисти ? :)

По принцип охлаждането на лаптопа е на изпарителен принцип или нещо такова :D В сърцевината която контактува с чиповете има някаква течност при загряване се изпарява и по топлината тръба отива към ребрата на радиатора където се охлажда от вентилатора, втечнява се и се връща към сърцевината.

Самия лаптоп около радиатора горещ ли е ?

Да закачих го иии работи перфектно.. Променят се уборотите по време на зареждане като сложа ръката духа адски силно .. не знам утре/други ден като остана по свободен ще видим какво мога да направя.. А иначе да тези Liquid-ните радиатори така работят,такъв е на настолния ми. А ако е спукан ? Къде ще бъде течноста ? или пък ... Да не се притиска достатъчно към CPU и да не може да се предаде топлината ? Или да е електронен проблема ? Термичния сензор да се е прецакал по някакъв начин и на 50 градуса да казва на биос , че гони 90/100 :D ... Това е един от най-шантавите ми проблеми :D

Мисля, че тия head pipe-ове работят с газ, а не с течност.

Вземи един дигитален термометър и го сложи максимално близо до процесора.
После изключи защитата от прегряване и наблюдавай.

Аз да използвам темата:

На една приятелка на лаптопа, Windows-а й изкарва съобщение че е много топъл и трябва да се изключи веднага, обаче му натискаш ОК и си продължава да работи, в смисъл това е само съобщение от Windows-а. А иначе го носи да се чисти, но пак го показва. Някаква идея от какво е?

Back
Горе