Леко квадратно, или леко размазано?

gLaVoReZa

Registered
Здравейте,

Според вас една иконка, или изобщо някакъв заоблен елемент от дизайна на сайта, по-добре да е леко размазан, или по-добре да е леко квадратен по ръбовете? Питам, защото съм установил, че в някои случаи няма средно положение и трябва да се избира между тези двете. Кое е по-малкото зло?

И аз ли да цитирам... :D

Аз доколкото разбрах пита

62968535796323321989.png

или

02922203910068935276.png

а трябва да е

91953830142138091206.png

Макар че не знам кога е тоя случай, когато трябва да се избира между 1 и 2...

djman каза:
И аз ли да цитирам... :D

Аз доколкото разбрах пита

62968535796323321989.png

или

02922203910068935276.png

а трябва да е

91953830142138091206.png

Макар че не знам кога е тоя случай, когато трябва да се избира между 1 и 2...

Кръгчето е последното нещо, което можеш да наречеш квадратно :D

Няма нужда да се правим на остроумни, нека автора по-добре да обясни какво е имал в предвид.

С кръгчето исках да покажа ръбовете, надявам се виждаш разлика между 3-те... защото мисля че автора за тях говори (за ръбовете).

Да, точно това имах предвид. Ама лошото е, че и последното кръгче е леко размазано... или поне така го виждам на 1024x768.

Примерно вижте това. Първата картинка е по-размазана, а втората е по-ръбава. Можете да ги отворите във Photoshop ако имате време и да видите, че първата има повече полупрозрачни пиксели по ръбовете, а втората има по-малко... ама то всъщност това май се забелязва само на резолюции под 1280x1024...

на 1680х1050 има минимална разлика между двете.

69953882811563838575.png

А така размазано ли е? elipse tool -> make selection -> feather 0.1, anti-aliased.

При монитора няма перфектен кръг (или поне все още). Всички кръгове, заоблени ъгли и т.н., това са едни "мънички квадратчета", наречени пиксели, който съставят различните фигури, ние няма как да ги видим освен ако не ги приближим максимално (тоест под-голяма резулюция или не поставим един микроскоп на монитора).

eddyy93 каза:
При монитора няма перфектен кръг (или поне все още). Всички кръгове, заоблени ъгли и т.н., това са едни "мънички квадратчета", наречени пиксели, който съставят различните фигури, ние няма как да ги видим освен ако не ги приближим максимално (тоест под-голяма резулюция или не поставим един микроскоп на монитора).

Но все пак може да се направи максимално близка фигура до кръга (чрез различни прозрачности на тези квадратчета)... виж ми примерите :)

Да, кръга е съставен от пиксели (квадрати), както каза @djman. Аз мисля че @gLaVoReZa говори за различния рендър на фигурите, както е при текста - има няколко рендър енджина - None, Sharp, Crisp, Strong и Smooth. А като чертаеш нещо, има Feather, който омекотява селекцията и прави точно такива полупрозрачни пиксели, за които говори @djman.

Това не го прави замазано, а гладко, защото няма как монитора да визуализира кръг без пиксели. А иначе можеш да провериш резолюцията - 72/300 dpi (dots per inch)/ppi (pixels per inch) - колко пиксела да има в един инч, за да не ти е размазано. 3-тият и 1-вият кръг, които показа @djman не са размазани. Ето ти пример с иконка от Web-Tourist -
z_11.png
.

Можеш да експериментираш с различни Blending Options, като Stroke, който ще очертае кръга и ще го направи по-остър (ако може така да се каже :D), а пък Drop Shadow ще го направи като тази иконка горе...

@djman, последният кръг, който си направил изглежда леко ръбав на моя монитор - CRT, 1024x768.

Аз се замислих за това, понеже сега правя един дизайн, който е изключително важно да изглежда чист и приятен. И на тази ниска резолюция, на която го правя, елементите, които са с прави линии изглеждат супер чисти, а някои заоблени елементи изглеждат размазани и се получава много гаден контраст между чистите и размазаните, което много ме дразни. Аз искам всичко да е кристално като сълза.

Всъщност тази ръбавина се вижда само ако елементът има цвят, който много контрастира с фона. Примерно ако фонът е бял, а елементът е черен и тогава си личат много тея оръфани краища, но ако фонът е бял, а елементът е светлосив, изобщо няма да личат, защото контрастът между тези цветове е малък... ама в дизайна, който правя в момента, съм заложил на бяло и черно...

Back
Горе