Монитор и умора на очите

djman

Registered
Има ли връзка между двете и ако да, каква? Не говоря за brightness.

Монитора на лаптопа (15", 1920х1080, 60Hz) изморява очите ми по-малко от настолния монитор (22", 1680х1050, 60Hz). По-голямата гъстота на пиксели ли играе роля, или? Монитор с повече херци по-приятен ли ще е за окото? etc.

най малкото по малкия монитор те облъчва по малко .. има значение и светлината, не случайно новите технологии имат опции за автоматично нагласяне на контраст и тнт .. спрямо това колко е тъмно в стаята .. дали е светната лампа или др..

Винаги намалявам яркостта и контраста докрай. Иначе какъвто и да е монитора, ако се прекарва 1/4 от деня през компютъра, няма как да не се изморяват очите, дори и да е много хубав монитор.

Мога да ти препоръчам очила(незнам дали носиш или не). Но има очила, които дори са без диоптер и имат така наречените рефлексни стъкла, които доста намаляват умората и предпазват :)

Аз имам такива стъкла, стоя по 8-10 часа на ден пред монитра(че даже пред два ) и очите ми се изморяват но в рамиките на нормалното. След това малко спорт или малко релакс, и се оправят :)

f.lux пробвай тази програмка малка лека и удобна следи за залез и така очите ти не се морят прочети за нея

Знам за нея и я използвам :) Наистина топлите тонове са по-приятни за очите през нощта.

copacabana каза:
Винаги намалявам яркостта и контраста докрай.
Ако в помещението е осветено и яркостта е намалена до край очите ще се напрягат много повече за да видят картината. Същото е и ако яркостта е до край и помещението е слабо осветено. Трябва да има баланс според зависимост от осветеността.
Чувал съм, че има монитори които сами си нагласят яркостта според това колко е осветено, но така и не съм виждал такива. Предполагам са във високия клас ( 1000 лв. + ).
Монитора на лаптопа ти най-вероятно е с TN матрица, докато настолния ти монитор ( ако е сравнително нов ) е с IPS или VA. Обикновено на лаптопите слагат някакви монитори колкото да има и за това не винаги са добри. Моят лаптоп, като го взимах си беше над средния клас, но мониторът му не е нищо особено и си натоварва. Сега си взех настолен монитор и са несравними, като качество ...

Е при мен е обратното, макар че настолния монитор е стар. Мислих да взимам нов, но не знам дали някоя от характеристиките влияе на умората :)

djman каза:
Е при мен е обратното, макар че настолния монитор е стар. Мислих да взимам нов, но не знам дали някоя от характеристиките влияе на умората :)
Тук има доста обширна тема за мониторите. До колкото разбрах е важно да е PWM free ( като го снимаш с камерата на телефона не би трябва да се виждат минаващи ленти ) и да има нисък статичен контраст ( 3000: 1 ). И също така качеството на матрицата, защото примерно TN ако се погледне отстрани и се променят цветовете. И още безброй други дребни неща, които сигурно и в темата не са описани. Аз реших да си взема този монитор и картината е страхотна и не усещам умора в очите ( е ползвал съм го общо 3-4 часа де ).

Ми на монитора статичния контраст е 1000:1 (samsung syncmaster t220). Иначе мерси за съветите + темата, ще я разгледам :)

copacabana каза:
Винаги намалявам яркостта и контраста докрай. Иначе какъвто и да е монитора, ако се прекарва 1/4 от деня през компютъра, няма как да не се изморяват очите, дори и да е много хубав монитор.

Мога да ти препоръчам очила(незнам дали носиш или не). Но има очила, които дори са без диоптер и имат така наречените рефлексни стъкла, които доста намаляват умората и предпазват :)

Аз имам такива стъкла, стоя по 8-10 часа на ден пред монитра(че даже пред два ) и очите ми се изморяват но в рамиките на нормалното. След това малко спорт или малко релакс, и се оправят :)

На същата вълна съм само че без очилата.
Седя по "(еб*м ли колко)" часа на ден пред настолен, лаптоп, таблет, и чат пат телефона.
И на всички устройства контраста намалена до 0
Един ден на настолния няква програма ми промени контраста и докато зацепя от какво ме боли главата така ми се .... :)

Има и друго - понеже аз съм пушач за жалост, и понеже в нас заради щерката не се пуши, ходя на балкона да пуша. Така имам през час по 15 20 мин почивка за очите.

Когато си пред компа не само яркоста контраста монитора и куп други простотии те уморяват, или получаваш главоболие. Другия фактор е че човек се е вторачил в монитора и ЗАБРАВЯ ДА МИГА, а до колкото съм чел това е много важно!!!

Поздрави

Back
Горе