Намаляване на векторни графики.

gLaVoReZa

Registered
Здравейте,

нали векторните изображения могат да се увеличават до безкрай без никаква загуба на качество. Обаче ме интересува при намаляване също ли не се разваля качеството?

Примерно ако една растерна иконка, която е 160х160 я смаля до 30х30, то се получава просто едно размазано петно... Ако иконката е във векторен формат и я смаля толкова, тя ще бъде ли по-ясна? И ако е по-ясна, то след това като я превърна в растерна, ще се размаже ли, или ще си остане чиста и ясна?

Значи при намаляване на растерна графика, виж дали я гледаш на 100%, защото не ми се вярва да се размазва. Да речем ако смалиш дадена иконка и я гледаш на 66,7% ще ти изглежда размазана.

Не, колкото и да намаляваш и увеличаваш векторна графика, няма да се загуби качеството. Представи си че всеки път като го уголемиш или намалиш се чертае наново векторен път - т.е. формата се възобновява.

Надявам се да съм помогнал. Успех!

Е, не съм толкова тъп, че да гледам изображението на 66%, занимавам се с Photoshop от много години. Когато растерна картинка се намали се размазва 100% ти гарантирам.

gLaVoReZa каза:
Е, не съм толкова тъп, че да гледам изображението на 66%, занимавам се с Photoshop от много години. Когато растерна картинка се намали се размазва 100% ти гарантирам.

Моят аватар е намален от 2500х2500 на 160х160, да го виждаш размазан? Досега не ми се е случвало като намалявам изображение да се размазва :shock:...

Пич растерните изображения не си губят качеството при никакви намалявания на размера... :D Сигурен ли си че работиш с растерно изображение?

pa4o_dp каза:
Пич растерните изображения не си губят качеството при никакви намалявания на размера... :D Сигурен ли си че работиш с растерно изображение?

Точно това се опитвам да им обясня... Не може при намаляване на резолюцията на изображение, да се размазва. Ако я намалиш и разтегнеш изображението за преглед при по-висока резолюция от получената след намаляване, естествено че ще се намали. Нали точно това са MegaPixel-ите при снимките - колкото повече MegaPixel-и притежава дадено устройство, с толкова по-голяма резолюция снима и толкова повече пиксели има в единица разстояние. И като намалиш тези пиксели качеството не се губи, но няма как да ги увеличиш, и затова като увеличаваш размера ти увеличаваш пикселите за единица разстояние и затова се получава размазването...

Back
Горе