Настройване на External Network IP Адреси, Хост OS: Debian 11

Ticketa

Registered
(не видях по-подходящ раздел за този въпрос (Networking)

Привет,
имам сиско суич към който имам сиско рутер, който маршрутизира пътя на няколко устройства.
Едно, от които е физически smart сървър (ползвам го за смарт устройства разделени по-групи във виртуални сървъри (автоматизация в къщата ми)).

Проблема е, че не мога да конфигурирам правилно публичните адреси (имам 5 за къщата).
4 от които трябва да се ползват от смарт сървъра, които се изпращат към виртуалните машини, 1 остава за другите "битовизми".

Физическото устройство (сървъра) е с операционна система Debian 11. (най-лесния начин за комуникация е ... изпращане на данни към главния и после локално ползване на виртуалните машини и т.н., но този вариант не ме устроива)

За целата всяка виртуална машина трябва да има публичен IP (което не е проблем за настройката до сиско рутера).

Проблема ми е, че срещам трудност с конфигурацията (твърде лесна вероятно за хора, които им е ежедневие в работата :D ) с Debian 11 интерфейса.

Идеята ми е самите виртуални машини да се държат като истински (ако случайно поради някаква причина...някой проникне в тях) и искам да ги изолирам по следния начин:

Насочил съм се (като идея)
=> Създаване на мост (bridge) и виртуален bridge, който помага нещата да се случат. (давам примерна структура по-долу)

Между другото (най-добрия вариант е виртуалната машина да не вижда собствения си вътрешен IP Address, а направо публичния (би трябвало да е възможно за Debian?

Код:
External Network (който идва от cisco router)
  .
  |                     +-----------------+
  |                br0  | VM 1            |
  |                  +--| IP: 82.130.y.y  |
+-----------------+  |  |   IP: 10.0.0.11 |--+
| Host            |--+  +-----------------+  |
| IP: 82.130.x.x  |                          |
+-----------------+     +-----------------+  |
                        | VM 2            |  |
                        | IP: 10.0.0.12   |--+  virbr1
                        +-----------------+  |
                                      |
                        +-----------------+  |
                        | VM 3            |  |
                        | IP: 10.0.0.13   |--+
                        | IP: 82.130.y.y  |
                        +-----------------+

Последно редактирано:
Не съм много в час с мрежите и създаване на такива. Мога да си оправям рутъра и в последствие искам един обикновен да мине като някакво разпръскващо устройство на сигнала за да обхване целия апартамент. Но за сега още не съм се престрашил, а и не намирам място.

За твоя въпрос, силно се надявам някой да даде повече информация. :)

1. Защо не го конвертираш този Debian 11 до Proxmox ( версия 7 е Debian 11 базирана с Убунту кернела - защото е по нов)

Или направо да си направиш една нова инсталция на zfs - https://proxmox.com/en/proxmox-ve

Има и добра документация https://proxmox.com/en/downloads/category/documentation-pve

Ще получиш уеб базиран интефейс от който да си командваш машините а LXC контеинерите са инстинско удоволствие да се работи сравнено с мануал инсталациите и може да правиш всичко даже и отгоре на това което може vmware cloud

Ако направиш нова инсталация ще те пита за IP на сървъра, маска и gateway и направо ще създаде първия бридж който е

като нещо от вида

/etc/network/interfaces

Код:
auto vmbr0

iface vmbr0 inet static
        address 82.130.x.x/24
        gateway 82.130.x.1
        bridge-ports ens2f0
        bridge-stp off
        bridge-fd 0

И дотук добре - казал падащия от покрива на блока като стигнал третия етаж....

Сега почват разлините конфигурации според как са ти подадени ип-тата от доставчика и как е нагласена мрежата routed (пак има бридж) или директно bridget ... Ако искаш може да имаш и втори бридж за вътрешните... най лесно ще тестваш с LXC контеинер понеже мрежата на госта се задава от интерфейса на Proxmox и пести време

Трябва да преразкажа цялата тази страница а ще стане много дупликейт контент

Доколкото разбирам тази програма се нуждае от subscription в бъдеще (или съм в грешка и мога да е ползвам на локално ниво безплатно?):

Upload subscription key​

The Proxmox VE enterprise repository is set up automatically during the installation. You should now upload your subscription key in the web interface. Afterwards, you can remove the installation repository.

Последно редактирано:
Не напълно безплатна е

Subscription ако искаш поддръжка от техния тим и достъп до enterprise repository - за хоум проект няма нужда (просто ти изписва че няма субскрипщън)

Back
Горе