Отворена база събития от съвременния живот

anonimen

Super Moderator
От доста време си мисля как би било доста удобно да има някакъв вид отворена база, която събира в структуриран вид събития в обществено-политическия живот и връзките между тях.

Под "събитие" разбирам всякакви действия и изявления на политици, партии, институции, разследващи журналисти/медии. Особено ме интересуват корупционните скандали и хората/партиите, замесени в тях.

Съществува ли такова нещо?

1. Излизали са ми реклами на Ground News, които правят нещо подобно - събират медийни публикации, групират ги по теми и ги категоризират като ляво/център/дясно. Така потребителят може да види дадена тема как и колко е отразена в различните сегменти на политическия спектър. Доколкото знам оперират в Щатите и Западна Европа.
2. strazha.bg прави нещо подобно, за бг парламента

Така че например в политическата сфера, да мога да си избера тема "розова боя за пътна маркировка", и да проведа някакъв анализ от типа
1. да видя кои политици и партии какви мнения изразяват по темата
2. да видя в какви гласувания в парламента/общинските съвети как са гласували, и изобщо техните разбирания по разни въпроси
3. да видя в какви корупционни скандали са замесени
4. продължавайки нишката, да видя във въпросните скандали кои други партии и политици са замесени, които не са ми излезли в точка 1.

Това ще ми е полезно например, ако искам да си създам мнение за дадена партия, за която знам някакви факти (допринесли са за розовата маркировка), но не знам други.

Или пък, ако съм гледал интервю на някакъв журналист, което ми е харесало, да мога да видя в структуриран вид какви мнения е защитавал(а) по други въпроси, които ме вълнуват, за да си изградя представа доколко е пристрастен.

Или пък, ако искам да знам дали даден кандидат за обществено значима длъжност (съдия, прокурор, директор на институция/регулаторен орган) заслужава подкрепата ми, или обратното.

Таааа такива размисли 🤔🤔
Някакъв вид електронна журналистика. Графова база с Хора, Събития, Партии, Изказани мнения, Съдебни решения.

Back
Горе