Показване на категории

vinsbg

Registered
Здравейте,

Може ли малко помощ с показването и линкването на категориите между двете таблици.

Значи имам си тези категории и съм ги извел така
Код:
$q = "select cat_name from cats";
            $re = mysqli_query($con, $q) or die("Query failed: " . mysqli_errno($con));
            while ($res = mysqli_fetch_assoc($re)) {
                echo $res['cat_name']."<br/>";
            }

Имам 2 таблици:
table1 - id, name, date, category
table2 - cat_id, cat_name

Как мога да го направя всяка категория да бъде линк и да води до съответната категория. Пример:
Категория 1 - и като се избере тя да зарежда записите, които имат category 1.
Не можах да се оправя с JOIN-овете... Ако може и някой добре обяснен туториал за тях..
Благодаря

Благодаря за бързия отговор.

Всеки един линк(категория) трябва да бъде с отделна заявка ли?

Ами просто в WHERE-a си слагаш стойността ти да се взима по някакъв начин. Да я подаваш с $_GET oт URL-a например.

При URL:
http://saitati.com/categories.php?catID=1

и:
Код:
$cat_id = $_GET['catID'];

Подаваш $cat_id на функцията, която ти изпълнява заявката и ще ти изкара всичко от категория 1. :)

Проблема ми е след като подам id-то, какво се случва. Там не успявам да го направя.
Извеждам категориите
Код:
 $q = mysqli_query($con,"select * from cats");
            while ($res = mysqli_fetch_assoc($q))
            {
              echo '<a href="cats.php?catid='. $res['cat_id'] .'">'.$res['cat_name'].'<br/>';
            }
И вече в cats.php с join-a и подаването на id-to много ми става, за да взема редовете само от съответната категория :)

Fakeheal каза:
Тук си извеждаш всичките категории и ги правиш на линк.

В cats.php какво има?
Общо взето нищо опитвам се да подкарам заявката, която ми написа преди малко. Изкарва последния запис в базата без значение, коя категория избера

Код:
$cat_id = $_GET['cat_id'];
            $query = "SELECT * FROM table1 JOIN table2 ON table1.category = cats.cat_id WHERE cats.cat_id = cat_id";
            $result = mysqli_query($con, $query) or die("Query failed: " . mysqli_errno($con));

//.....

vinsbg каза:
Undefined index: cat_id
на този ред
Код:
$cat_id = $_GET['cat_id'];

echo '<a href="cats.php?catid='. $res['cat_id'] .'">'.$res['cat_name'].'<br/>';

$_GET['cat_id'] трябва да съвпада с параметъра в URL-a.

Опция 1:

Код:
 echo '<a href="cats.php?cat_id='. $res['cat_id'] .'">'.$res['cat_name'].'<br/>';

Опция 2:
Код:
$cat_id = $_GET['catid'];

Back
Горе