Проблем с машината

rxfeniks

Registered
Привет,
запитвам се и тук, ако има по-разбиращи, че вече ми омръзна от "разбирачи" по сервизи, които разбират по-малко и от мен...

...та...

Последно време докато работя на машината, при натоварване и идеален режим на работа, настъпват моменти, в които цялата система "замръзва" и не може да реагира по никакъв начин (абсолютно в буквалния смисъл "замръзва" - no f*cking reaction). Единствения начин за подновяване на работата е с рестартиране. Най-интересното е, че след това, няма нищо записано като "грешка" в историята на windows-a.

Отворен съм за идеи, ето и малко спецификация на машинката:

- Оперативна система: Windows 7 Ultimate x86
- DirectX: DirectX version - 11.0
- Процесор: AMD Athlon 64 LE-1640 (работи на 2,7 MHz)
- Видео карта: nVidia GeForce 9500 GT ( с допълнително охлаждане )
- RAM памет: Samsung 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
- Дънна платка: Foxconn A6VMX (-k)
- Чипсет на дънното: AMD 690V, AMD Hammer
- Твърди дискове: 2 x Hitachi 160GB
- Захранване: 350W ... това е което знам за него :oops:

Проблемите като цяло започнаха след като сложих Geforce-a 9500-то, но след бърза инсепкция и диагностика, няма проблеми или повреди по самата карта. Отворен съм за идеи и предложения от какво може да е...!? :)

пробвай да не си сложил грешни драйвери за видеото или по-стари изтегли си нови аз карах преди със мой диск, но ми правеше проблеми и изтеглих от нета
аз имах такъв проблем тоест подобен, като цъкнех дясно копче и компа зацепва
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

rxfeniks каза:
Привет,
запитвам се и тук, ако има по-разбиращи, че вече ми омръзна от "разбирачи" по сервизи, които разбират по-малко и от мен...

...та...

Последно време докато работя на машината, при натоварване и идеален режим на работа, настъпват моменти, в които цялата система "замръзва" и не може да реагира по никакъв начин (абсолютно в буквалния смисъл "замръзва" - no f*cking reaction). Единствения начин за подновяване на работата е с рестартиране. Най-интересното е, че след това, няма нищо записано като "грешка" в историята на windows-a.

Отворен съм за идеи, ето и малко спецификация на машинката:

- Оперативна система: Windows 7 Ultimate x86
- DirectX: DirectX version - 11.0
- Процесор: AMD Athlon 64 LE-1640 (работи на 2,7 MHz)
- Видео карта: nVidia GeForce 9500 GT ( с допълнително охлаждане )
- RAM памет: Samsung 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
- Дънна платка: Foxconn A6VMX (-k)
- Чипсет на дънното: AMD 690V, AMD Hammer
- Твърди дискове: 2 x Hitachi 160GB
- Захранване: 350W ... това е което знам за него :oops:

Проблемите като цяло започнаха след като сложих Geforce-a 9500-то, но след бърза инсепкция и диагностика, няма проблеми или повреди по самата карта. Отворен съм за идеи и предложения от какво може да е...!? :)

Имах абсолютно същият проблем! Замръзването ставаше на различни интервали може след минута може след час след ден но си го имаше.

Оказасе, че е от Ethernet картата ми (здала багажа).

Пробва ли да провериш температурата на видеокартата? Използвай най верния датчик - пръст. Като зависне, свали капака и пипай основата на радиатора, ако пари яко... ясна работа.
Виж също така, дали дъното няма някакви икономични (или тихи) режими на работа. Възможно е да за бива, ако не работи правилно.

хах и на мен от скоро ми го прави точно същия проблем. По принцип уиндоуса не е преинсталиран от април насам. И оня ден за първи ми го направи този проблем - направо замръзва всичко. И след рестарт се оправя. И двата случая беше по едно и също време от денонощието - около 21 часа, почти едни и същи програми бях пуснал. Казаха, че може да е от жегите. НО досега не се е случвало това. Ще го преинсталирам и ще видя дали ще продължи този проблем. Всъщност оня ден и вчера го направи. Незнам претоварва ли се какво става... Дано е само от уиндоуса или пък от жегите, а да не е нещо от хардуера.

greddy11 каза:
Пробвали да прейнсталираш WIndows-са !?

Същия въртел ми го правеше и преди да сложа Windows 7-ка...
, а относно драйвърите, последните от сайта на nvidia съм сложил, че дори пробвах и по-стари версии, не, няма, пак си продължава... понякога с дни не забива, а друг път докато стартирам ОС-то и си пускам примерно firefox-a и "умира" :(

Температутара не мога да я коментирам, сложих дори охлаждане за да не е от това проблема, явно и това не помага. При нормална работа .. 40 градуса максимум, при пълно натоварване - максимум 50. Дори на ръка като се пипне няма го "парещия" ефект.

Може да е от много неща. Както казаха по-горе възможно е и да е от лан картата. Забрани я/изключи мрежовия кабел и виж дали продължава да забива. Има голяма вероятност да е и захранването, дъното или и двете.

Дефрагметирай харда, провери го за грешки. Подобри въздушния поток в кутията. Сканирай за вирусчета с подходяща програмка. Може от доста неща да е... на мен ми замирисва на видео карта, виж дали се охлажда достатъчно добре. Температура от над 70 градуса не говори нищо хубаво. Също за харда над 42.

Провери харда с някоя програма за повредени сектори на харда. Чуй дали издава странни звуци.Ако има повредени сектори пробвай да ги поправиш пак с някоя програма.

LiRiX каза:
Дефрагметирай харда, провери го за грешки. Подобри въздушния поток в кутията. Сканирай за вирусчета с подходяща програмка. Може от доста неща да е... на мен ми замирисва на видео карта, виж дали се охлажда достатъчно добре. Температура от над 70 градуса не говори нищо хубаво. Също за харда над 42.

Харда го дефрагментирам редовно ( през седмица ), няма грешки и "червени" сектори. Кутията не е "задушена", а видеото работи на максимум 50 градуса; процесора - 35; и двата харда работят на 35 - 42 градуса...

Вируси няма, компютъра се чисти редовно, както от ненужни файлове така и хардуерно.

Първо да попитам как си с DirectX 11 след като картата ти поддържа 10 ?

От кога ти прави този проблем ? от както си с тази конфигурация или от по късно ? (дори само да си сменил някоя част пак може да окаже ефект)

Виж си характеристиките на RAM паметта, на какво напрежение работи и дали процесора (предполагам че контролера за паметта е в него, ако не е тогава провери за дъното) поддържа такива волтажи ... ако нямаш такава информация пробвай да намалиш MHz-ите на паметта и волтажа ...

казчваш че CPU-то работи на 2.7 GHz, предполагам това е с лек clock от 100 MHz, ако е така върни го в нормален режим на работа.

провери си температурата на дъното и на чипсета ... ако е горещ може и проблема от там да идва ...

DirectХ така излиза, че е 11, ясно съм с факта, че картата поддържа само 10, ама това е от Windows 7-ка...

Проблема като цяло почна след слагането на видео картата... преди това, една година от както имам машинката, не е правила проблем. Процесора дори на 2.7 не загрява кой знае колко. Когато закупих системката, вече беше оувър-клокнат.

а пробвал ли си с друго захранване да си сигурен че е по мощтно от твоето ? Според изчисленията на един калкулатор (който работи доста точно) препоръчителното ти захранване е 250 W (калкулирал съм нещата които си написал че имаш + 1 DVD устройство) и има голяма вероятност твоето да е някъде там ако не е някакво по хубаво (примерно аз имах един Delux 350W който се равняваше някъде на 250W). Та може да пробваш с някое друго захранване и да провериш твоето за надути кондензатори. За тест можеш да пускаш 3D Mark примерно че той натоварва сравнително добре системата и ако има проблеми ще си покаже :)

Най-много тия дни да купя едно захранване 400W, да го пусна да го тествам и да се види. Само дето и сега, като пусна 3D mark и прочие, не забива всеки път :D... понякога "не се обажда" с дни, а друг път с минути и часове.

Ако си купуваш захраване, купи си марково... Fortron,Chieftek,Thermaltake и т.н. познават се по цената :) малко по соленки са, от 60 лева на горе. заслужават си парите :?:

LiRiX каза:
Ако си купуваш захраване, купи си марково... Fortron,Chieftek,Thermaltake и т.н. познават се по цената :) малко по соленки са, от 60 лева на горе. заслужават си парите :?:

и аз предполагам, че е от захранването, че кой знае какъв боклук са сложили, ей тъй, да мине номера ...
Мерси все пак! :)

Back
Горе