Разлика между Cloud VPS и "обикновен" VPS

Ticketa

Registered
Хаха, да..да...да... всеки знае какво значи "качих си нещата на облака"

Но същност облаци, виртуални dedicated's, vps... всичкото са сървъри (поне аз така ги виждам) и в крайна сметка останалото е различна конфигурация

Вашето мнение какво е относно разликата между Облачен Хостинг и така наречения "обикновен"? Моето мнение е основно, че всичките в крайна сметка са на физически сървъри. Просто разликата е в начина на конфигурация и предлагане (маркетинг).

(въпреки, че не съм запознат как точно конфигурират облака)

Последно редактирано:
Хубава тема. Има разлики, както каза в конфигурацията, и в допълнителни внедрени технологии, но като цяло си е VPS, който лесно може да се скалира, а в някои случай автоматиката те мести на горните ресурси, като това се таксува на база колко време седиш на тях. Според мен клауда е добро маркетинг наименование на виртаулизирани машини със скалируеми ресурси. Което горе долу се застъпва с твоето мнение. :)

Важно е какви нужди има бизнеса ти. Каквото и където да го хостнеш винаги си гледаш ресурсите, които харчиш, както и какво е отдолу, най-малкото, за да работи с изискванията на аппа / апповете, които ще държиш там.

Общо взето VPS-а представлява фиксирани ресурси на 1 физическа машина, докато cloud-a e се помещава на множество сървъри и можеш винаги да променяш (scale-ваш) ресурсите които си заделил - затова при VPS-а имаш фиксирана месечна такса, докато при cloud-a си плащаш според това което си изразходил за месеца.

Съотвено ако ти умре хост машината, всички VPS-и които се помещават там умират, докато при cloud-a това не може да стане така понеже имаш много машини.

Наскоро открих Metal-as-a-service, но все още не ми остава време да го тествам. Изглежда много добро обаче. Комбинира bare metal и cloud технологиите.. Можеш да си правиш колкото искаш виртуалки, да връзваш колкото искаш машини.. Дори и една машина да имаш виртуалки пак си взаимодействат все едно са в клауд. Интересно е. Някой ако се занимава със сървъри да хвърли едно око.

https://maas.io/

Последно редактирано:
LXC контейнерите не работят ли на същия принцип като за cloud или съм в голяма грешка?

@deam0n , какво точно имаш предвид като хоста dead-не?
Да разбирам ли, че 10 физически dedicated могат да работят заедно като споделят ресурса си помежду си? Не си го представям (може би не сэм запознат)
Физическа Машина 2 взема RAM от физическа машина 6 тъй като има свободен ресурс? (странно ми е как би станало хаха, освен ако не е виртуална) И ако отговора е да, то тогава според мен тези машини вероятно трябва да бъдат в един кабинет, как по дяволите иначе ще споделят ресурса си дистанционно, обаче.... технологии 😂

Относно metal as a service звучи интересно явление, ще го разгледам

@Blinky , допълнителни внедрени технологии - например?

Последно редактирано:
Наскоро открих Metal-as-a-service, но все още не ми остава време да го тествам. Изглежда много добро обаче. Комбинира bare metal и cloud технологиите.. Можеш да си правиш колкото искаш виртуалки, да връзваш колкото искаш машини.. Дори и една машина да имаш виртуалки пак си взаимодействат все едно са в клауд. Интересно е. Някой ако се занимава със сървъри да хвърли едно око.

https://maas.io/
Това изглежда доста интересно. Ще му се отдели време, определено. ;)

Да разбирам ли, че 10 физически dedicated могат да работят заедно като споделят ресурса си помежду си? Не си го представям (може би не сэм запознат)
Физическа Машина 2 взема RAM от физическа машина 6 тъй като има свободен ресурс? (странно ми е как би станало хаха, освен ако не е виртуална) И ако отговора е да, то тогава според мен тези машини вероятно трябва да бъдат в един кабинет, как по дяволите иначе ще споделят ресурса си дистанционно, обаче.... технологии 😂
Да, възможно е, дори се прави малко по разбито, системата на една машина, базата на друга, мейлите на трета и така. Това пак е вид разпределяне на ресурси. Всичко с едни SSD-та и всичко заспива. :)

LXC контейнерите не работят ли на същия принцип като за cloud или съм в голяма грешка?

@deam0n , какво точно имаш предвид като хоста dead-не?

Относно metal as a service звучи интересно явление, ще го разгледам

@Blinky , допълнителни внедрени технологии - например?
Една машина може да е хост на няколко виртуалки. Ресурсите са разпределени според това, което си изискал и това, което други са изискали. Ако тази физическа машина умре означава, че всичи на които е създадена виртуалка от съответната машина ще умрат.

Една машина може да е хост на няколко виртуалки. Ресурсите са разпределени според това, което си изискал и това, което други са изискали. Ако тази физическа машина умре означава, че всичи на които е създадена виртуалка от съответната машина ще умрат.
Да. Обикновено има бекъп на сървър в отдалечен дейта център, или се правят репликации на определен период от време, за това е рядък сценарии, но не е и като да не се случва. Вече зависи много какви практиките прилагат админите.

Традиционните VPS цени или както каза на обикновения VPS, често идват с фиксирана месечна такса, което позволява да добавяме платени екстри, когато е необходимо, допълнително. Това прави тези услуги доста предвидими, когато става въпрос за бюджетиране. Помага ни да си поддържаме цялата настройка на много достъпна цена. Това при положение, че ние си го управляваме. Когато се минаджира (managed VPS), идва с още една такса на месец, която варира от 50 евро до 150 евро, вече може и повече в зависимост от сложността, която искаме от админа, както и какво управлява. Което значи, че 150 евро не може да се нарече горна граница, но е някакъв ориентир при малките кейсове.

Облачната технология (или както си го наричаме ние клауда) използва огромна мрежа от взаимосвързани сървъри, всички споделящи един и същ пул от ресурси. Колкото повече машини се добавят към клъстера - толкова повече ресурси можете да използваме. Когато става въпрос за VPS хостинг, тази конфигурация е по своята същност различна от традиционната настройка на сървъра, при която сме обвързани с процесора, RAM и дисковото пространство на нашата физическа машина. С две думи, готино е, ама и цената му е готина, но в някои случай си е супер решение. Доста компании предлагам малки клауд планове, за да направят достъпна услугата и за простосмъртните с нужда от скалиращи се ресурси. Тук пак го има момента с менаджирането.

Back
Горе