Сглобявали ли сте си клавиатура?

anonimen

Super Moderator
Ентусиазирах се да си поръчам части и да си сглобя разделена клавиатура с ниски меки копчета, като това:
1731607047378.png
Продават готови такива (например тук, откъдето е снимката), но предвид че цената на цялото изглежда (далеч?) надхвърля цените на частите + забавата да си го направиш сам, мисля да опитам. Или поне да опитам да опитам.

Все още се оглеждам с какви части и откъде да се сдобия, но ми е интересно дали някой от вас го е правил.

Аз съм сглобявал, но остана на заден план и не съм я ползвал.

IMG_0075.JPG

Повечето неща май ги взех от aliexpress, но е много трудно с клавишите, защото главно са стандартни и е трудно да намериш всичко да има по няколко квадратни клавиша за контрол и шифт.

Вчера ми дойдоха частите и сега тренирам с поялника. Тия диоди са микроскопични (мравката върху копчето отпред), забавата ще е голяма :D
1734536312170.png

Вчера ми дойдоха частите и сега тренирам с поялника. Тия диоди са микроскопични (мравката върху копчето отпред), забавата ще е голяма :D
Виж файлът 695
Съветвам те да си имаш пенсета да ги държиш. И не дръж поялника много горещ, защото пиновете върху платката се отлепят много лесно. Ако тинола ти се топи трудно може да имаш ядове с това. Аз от всичките само един оплесках, но понеже платката е огледална, просто го запоих от другата страна :D

пинсета си имам, поиграх си да запоя разни двойки метални парчета (като части от счупен пергел и изтъпял счупен нож), но те пак са в пъти по-големи от диодите и все още ме е шубе да изляза на прод :D.

За щастие са ми пратили няколко излишни диода, ще пробвам да ги запоя на тестова площадка първо.

Ако имаш различни накрайници за поялника, тествай също кой ще ти е по-добре. Понякога най-тънкия/острия (въпреки малките пинчета) не е добрия избор. И ако имаш лупа и вентилатор също ще е много по-добре. Няма да останеш без очи и да се тровиш :D

Само съм разглобявал :D :D
Пак добре, аз не бях и разглобявал :D

Диодите се оказаха май по-лесната част от запояването. Макар да са дребни, многото свободно място около тях улеснява. Сега се боря с бодлите за микроконтролера, които са доста нагъсто и е тегаво да ги облея, без да ги свържа. На първия ход май единствено им сложих шапки, част от които после се откъртиха :D.
1734770913918.png
Ако имаш различни накрайници за поялника, тествай също кой ще ти е по-добре [...]
та ако продължи да не става, ще си търся по-тънка човка. Мислех си даже да го оставя незапоено, ама тествах някои копчета и не работи, явно не прави контакт.

Ау много лоши спойки хаха. Трябва ти флюс. Аз по принцип използвам паста, защото така съм свикнал. Нанасяш върху мястото, където ще запояваш и ще видиш колко лесно се и какви красиви спойки ще направиш. И аз имах проблем с точно тези пинове, за това гледай да не прекаляваш с тинола.

Чисти постоянно върха и го топи от време на време във флюса.

И моите не са идеални, но са по-добре хаха.

IMG_3973-min.jpegIMG_3974-min.jpegIMG_3975-min.jpegIMG_3976-min.jpeg

Последно редактирано:
На другата половина изглежда бях почнал да схващам работата и пoвече го докарах:
1735149451704.png
(а току-що установих, че KDEшкия image viewer има image resize capabilities, след като форумът ми отказа снимката като твърде голяма :D)

Изглежда наистина с флюс е по-добре, ама... трябва да се науча да ползвам. Така или иначе клавишите ги подкарах, от неделя насам само оправям тук-таме, че някои не работят добре и прекъсват или отказват.

Чисти постоянно върха и го топи от време на време във флюса.
а тва ако ти кажа колко аматьорски го правих... избърсвах окисленото по носа в капачка от бира. Но факт е, че сработи за целите на упражнението :D макар и неоптимално.

Очаквах по-сериозно отношение от теб хаха.

За флюса, ако взимаш течен ще трябва да видиш как се ползва. Пастата е лесна - една клечка за зъби, взимаш и омазваш мястото, където ще поиш. От там грееш пина от едната страна и топиш тинола от другата. Флюса ще се стопи и ще намести тинола на мястото му. След няколко опита ще разбереш дали си прекалил или сложил малко.
Аз на тези имах няколко свързани, но не се виждаше и само с мултицета ги разбирах.
Имах и доста проблеми със светодиодите. Доста презапоявах. В крайна сметка всичко сработи, но кой да я ползва хаха.

Очаквах по-сериозно отношение от теб хаха.
Когато смесиш мерак и мързел се получава интересна комбинация. Вече с висока степен на убеденост мога да кажа, че всички копчета работяг трайно – от два часа вече нищо не съм запоявал и си работи :D

От там грееш пина от едната страна и топиш тинола от другата. Флюса ще се стопи и ще намести тинола на мястото му.
А значи затова на клипчетата им се получават такива хубави правилни конусчета! Ако падне случай да запоявам пак, задължително ще взема предвид.

Аз на тези имах няколко свързани, но не се виждаше и само с мултицета ги разбирах.
Аз без мултицета съм загинал. И него за пръв път ползвам, беше незаменим да откривам къде са ми дупките/късите. Накрая се намери един да ми покаже, че като имам схемат в KiCad, с едно копче мога да си светна цялата пътека, минаваща през даднеа точка. С това се преродих - до оня ден се кьоравих да проследявам пътеки на око, а с визуализацията успявах много бързо да намирам недозапоения диод/сокет.

избърсвах окисленото по носа в капачка от бира
A тук по-правилният глагол е "изстъргвах" :D

Важен е крайния резултат и той е да работи хаха. Само ти (и който чете тази тема) ще ти знае качеството на спойките. :D

Имам чувството, че много свободно време имате хора.. :D Само като чета и гледам и ми става лошо.
Какво значи да имаме много свободно време и къде отива цялото твое време 365 дни в годината? Ти хобита нямаш ли?

Back
Горе