Смяна на Термо паста на лаптоп и почистване на вентилатор?

emcuemnecu

Registered
Здравейте. Реших вместо да давам пари на сервиз за почистване на охлаждането на лаптопа, да се пробвам аз.
Без да зная какво правя дори се хванах с отвертката и започнах..
..Махнах охлаждането, което се държеше на 7 винта общо и почистих охлаждането пред вентилатора.
Видях мястото на пастите, където трябва да са, но явно с времето и работата на лаптопа термо пастата бе само спомен.

Питам Ви: каква термо паста да си купя или каква да използвам?
(нямам опит)
Как да почистя старата термо паста без да оплескам нещо ?

Мислих си със спирт ама не знам...
6077.jpg

това от моя лаптоп от преди малко!

И другия ми въпрос е под пластмасата на черти която се вижда на снимките стои вентилатора за охлаждане по който има мръсотия. Как да стигна до него за да го продухам хубаво?

Не го прави със спирт. Противопоказно е.
Намери нещо пластмасово за да го "изчегърташ" внимателно и след това със суха салфетка го добърши до бясък.
Не ползвай мокри кърпи или напоени кърпи.
Аз ползвам пластмасовата ми карта (нещо като кредитна карта но малко) за да изтъркам грубото и след това със суха салфетка го лъсвам.
Няма нужда от страни да лъщи. Отгоре е важно да е чисто и гладко.

Аз лично ползвам само само Arctic Silver 5 паста но ако не намериш вземи mx или друга препоръчана от някой търговец.
Само не взимай силиконова бяла паста. Аз лично имам лош опит хем купих уж маркова.

Благодаря за отговора. А да знаеш случайно admin , дали има опасност от почистването на старата паста да нараня нещо върху което е пастата?

emcuemnecu каза:
Благодаря за отговора. А да знаеш случайно admin , дали има опасност от почистването на старата паста да нараня нещо върху което е пастата?
Можеш да го надраскаш ако го чистиш с някакъв железен предмет или нож.
След това няма да има добър контакт между охладителят и CPU/GPU.
Пласмасова карта или малко парче ще свърши работа без да нарани нищо.

Мерси, а пастата се слага само на едната основа , нали?
Т.е пастата се слага върху тази част, която се вижда на снимката или на охладителя ?

emcuemnecu каза:
Мерси, а пастата се слага само на едната основа , нали?
Т.е пастата се слага върху тази част, която се вижда на снимката или на охладителя ?
Да. Само върху GPU/CPU.
https://www.youtube.com/watch?v=hdHMsDXpvew

Аз разнасям пастата с малко парче от пластмасова карта.

Нещо подобно.
https://www.youtube.com/watch?v=o7rPqCvCt0g

Опитай също да свалиш някак вентилаторът и да го продухаш.

admin каза:
Как , знаеш ли? Лаптопа ми е стар модел сравнително,модел Amilo PA 3553
Днес равартях всички винтчета на лаптопа и.. капака освен сервизния, с който достигам до охлаждащата система, другите пластмаси не се махат.
Исках да стигна до клавиатурата да си почистя и нея, но уви! Вероятно има някакъв чалъм в цялата работа.

emcuemnecu каза:
admin каза:
Как , знаеш ли? Лаптопа ми е стар модел сравнително,модел Amilo PA 3553
Днес равартях всички винтчета на лаптопа и.. капака освен сервизния, с който достигам до охлаждащата система, другите пластмаси не се махат.
Исках да стигна до клавиатурата да си почистя и нея, но уви! Вероятно има някакъв чалъм в цялата работа.

Ми ако искаш недей да напъваш за да не счупиш нещо. Не е зор.
Опитай някак без да го сваляш да го продухаш. Ако не става зарежи.
Пастата обаче я смениш, защото е стара и не дава контакт.
Даже обратното. Като се втвърди и става излатор а не проводник на топлина и все едно си си без охлаждане.
Имаш късмет , че не е заминал я CPU я GPU.

Back
Горе