Здравейте, чудя се каква да ми е структурата на посещения на динамичните страници.
В момента посещенията се записват като "разглеждания" тоест, при всяко отваряне на дадена страница се трупа +1 посещение..
Да, но искам да го направя нещо по-сложно, по-готино, по-модерно.
Мислех си за следната SQL структура:
`table_views`
id | page_id | time | ip | count | country
1 | 2 | 432233 | 127.0.0.1 | 10 | bg
2 | 5 | 31522 | 127.0.0.1 | 32 | ru
Колоните:
page_id - ID номера, на дадената страница - index.php?view=1
time - час, на посещението
ip - Адреса на посетителя
count - колко пъти е посетил тази страница
country - държавата на посетителя
---------------------------
Добре, да предприемем че записвам нещата , както по-горе съм ги дал. Слагам колоната `count`, защото искам да не "трупам" излишни редове в таблицата, просто ще правя заявка , с която ще проверявам дали IP-то го има в таблицата на днешната дата, ако го има тогава правя +1 на count-а..
Но аз ще записвам time-а , чрез тази функция time(); , тогава как ще взимам точния ден?
Обясних го доста дървено, но приемам всякакви идеи , може пък да се измисли нещо читаво и добро.
П.С. Статистиката мисля да я извеждам с jquery графики
Статистиките за:
Седмицата (посещенията през дните)
Месеца (посещенията през седмиците в месеца)
Годината (посещенията през месеците в годината)
Точно за това мисля и да използвам time(); , за да си записвам всичко - година, месец, ден..
ЕДИТ: Сега се замислих, няма ли да е по-добре да записвам ден.месец.година в отделна колона както и час:минути ?
В момента посещенията се записват като "разглеждания" тоест, при всяко отваряне на дадена страница се трупа +1 посещение..
Да, но искам да го направя нещо по-сложно, по-готино, по-модерно.
Мислех си за следната SQL структура:
`table_views`
id | page_id | time | ip | count | country
1 | 2 | 432233 | 127.0.0.1 | 10 | bg
2 | 5 | 31522 | 127.0.0.1 | 32 | ru
Колоните:
page_id - ID номера, на дадената страница - index.php?view=1
time - час, на посещението
ip - Адреса на посетителя
count - колко пъти е посетил тази страница
country - държавата на посетителя
---------------------------
Добре, да предприемем че записвам нещата , както по-горе съм ги дал. Слагам колоната `count`, защото искам да не "трупам" излишни редове в таблицата, просто ще правя заявка , с която ще проверявам дали IP-то го има в таблицата на днешната дата, ако го има тогава правя +1 на count-а..
Но аз ще записвам time-а , чрез тази функция time(); , тогава как ще взимам точния ден?
Обясних го доста дървено, но приемам всякакви идеи , може пък да се измисли нещо читаво и добро.
П.С. Статистиката мисля да я извеждам с jquery графики
Статистиките за:
Седмицата (посещенията през дните)
Месеца (посещенията през седмиците в месеца)
Годината (посещенията през месеците в годината)
Точно за това мисля и да използвам time(); , за да си записвам всичко - година, месец, ден..
ЕДИТ: Сега се замислих, няма ли да е по-добре да записвам ден.месец.година в отделна колона както и час:минути ?