Сума от стойността на 2 колони

niker

Registered
Как да избера сума от 2 колони и после да подредя по сумата.
Даречем:


Select SUMATA OT(kesh,pari) as SUMATA from users_s_pari where edi kvo si order by SUMATA DESC

Където таблицата има колони да речем:
Име
пари
кеш
т.н.
 

niker

Registered
Макар, че мисля че това сабира всико от тая колона демек.
Примерно само парите на всички потребители и ги изкарва като сбор.
Аз искам да сабера парите + кеш примерно на един отделен потребител :)
 

DirectX

Registered
Понеже не знам дали е възможно по 2 критерия да правиш сума можеш с 2 отделни заявки да го направиш :)

PHP:
$sum= mysql_fetch_assoc(mysql_query("select SUM(`pari`) as `pari` from `tablicata` WHERE user_id='$user'"));
	$sum= $sum['pari'];

$kesh= mysql_fetch_assoc(mysql_query("select SUM(`kesh`) as `kesh` from `tablicata` WHERE user_id='$user'"));
	$kesh= $kesh['kesh'];

$total=$sum+$kesh;
 

niker

Registered
DirectX каза:
Понеже не знам дали е възможно по 2 критерия да правиш сума можеш с 2 отделни заявки да го направиш :)

PHP:
$sum= mysql_fetch_assoc(mysql_query("select SUM(`pari`) as `pari` from `tablicata` WHERE user_id='$user'"));
	$sum= $sum['pari'];

$kesh= mysql_fetch_assoc(mysql_query("select SUM(`kesh`) as `kesh` from `tablicata` WHERE user_id='$user'"));
	$kesh= $kesh['kesh'];

$total=$sum+$kesh;
За 2 заявки знам :) Идеята беше с една.
Отделно, че искам да ги подредя по тая сума :)
 

adrian

Registered
[sql]SELECT sum(колона1 + колона2) as total ....[/sql]

Да подредиш по сумата??? Не знам дали знаеш ама sum връща едно число, освен ако не използваш GROUP BY
 

niker

Registered
adrian каза:
[sql]SELECT sum(колона1 + колона2) as total ....[/sql]

Да подредиш по сумата??? Не знам дали знаеш ама sum връща едно число, освен ако не използваш GROUP BY
Идеята ми е да направя класация на тия които имат най-много пари.
И понеже има няколко вида там и трябва да намеря на всеки парите и да ги подредя по това кой има най-много общо.

Нещо от сорта:

SELECT TOP 5 Name,Class,SUM(pari + kesh + o6te nekfi) as Totalpari from Potrebiteli WHERE Rank !='7' ORDER BY Totalpari DESC
 

adrian

Registered
[sql]SELECT SUM(pari + kesh + o6te nekfi) as Totalpari from Potrebiteli WHERE Rank !='7' GROUP BY user_id ORDER BY Totalpari DESC[/sql]

Значи ги групираш по user_id, така за всеки потребител ще имаш отделен резултат
 

niker

Registered
adrian каза:
[sql]SELECT SUM(pari + kesh + o6te nekfi) as Totalpari from Potrebiteli WHERE Rank !='7' GROUP BY user_id ORDER BY Totalpari DESC[/sql]

Значи ги групираш по user_id, така за всеки потребител ще имаш отделен резултат

До тука си почи 6-так.
Значи стана, само дето искам да избера не само сумата искам и други параметри, ама като ги сложа се бъгва....

Примерно:
[sql]SELECT username,rank,SUM(pari + kesh + o6te nekfi) as Totalpari from Potrebiteli WHERE Rank !='7' GROUP BY user_id ORDER BY Totalpari DESC[/sql]
 

relax4o

Registered
Ами нищо чудно. В WHERE клаузата rank ти е с главна( Rank), а ти се мъчиш да извикаш rank с малка буква. Имай предвид, че SQL взима точните имена на колоните:

rank != Rank
 

Горе