С кой PHP Framework сте работили?

С кой PHP Framework сте работили?

• Общо гласове
    16

Blinky

Administrator
Екип
Темата, или по-скоро анкетата цели да видим кои са най-често използваните фреймуърци на ООП езика PHP.

Аз лично съм работил най-много и май единствено с Zend Framework, като само съм се докосвал едвам едвам до Laravel. Със Zend проекта беше система, която скрейпеше контент от чужди сайтове, подреждаше ги в архив, съответно можеше да се пълни и с други източници на информация. Доста мощна система, която в един момент стана 75GB - базата и файловата част. Като разбира се, базата беше това, което най-много "надуваше" обема й.

Ще се радвам и вие да споделите кой фреймурк сте ползвали, и ако не е тайна - в какъв проект. Мерси много предварително. Знам, че тук има много PHP кодери, сигурно ще се получи и добра дискусия. :)

Само два съм се сблъсквал. Нищо особено, сайтове визитки. За жалост не съм успявал да се задълбавам, но много ми се искаше около Laravel да стане и нещо повече.

Едно време ми се наложи да работя на Zend Framework. После смених фирмата и там работеха всичките си проекти на CodeIgniter, но с времето успях да ги накарам да използваме Laravel и в последствие и VueJS и бая почна да се развива фирмата.

При положение, че в github е пълно с рутер класове, autoloader-и, евент диспечъри, контейнери и какво ли още не, може човек с няколко клипа да си сглоби къстъм фреймуърк с който да работи само с това, което му трябва. Да не говорим, че доста по-често се ъпдейтват там нещата, от колкото да чакаш поредния ъпдейт... И документацията ти е още по-добре достъпна от колкото на фрейма и правиш точно това, което искаш.

В анкетата може да се добави и опция 'Custom'.

В анкетата може да се добави и опция 'Custom'.
Добавено е. Това Custom като го чуе някой клиент и му става лошо, не само заради цената, но и заради това, че почти трябва да се оженят за създателя. :) На следващия ще му е бая трудничко, ако въобще приеме да мажа след първия.

Да, прав си, но ако си сам или в малък екип и сте се решили да правите нещо сами, тоест да е привейт проект, това мисля, че е по-удачно.

Да, прав си, но ако си сам или в малък екип и сте се решили да правите нещо сами, тоест да е привейт проект, това мисля, че е по-удачно.
Какви са аргументите ти подкрепящи това?

Ако започна проект сама, или с малък брой хора, бих избрала популярна рамка, че да може да получавам безплатен съпорт от форуми, когато се сблъскам с проблем :D

Най-вече, че сваляш това, което ти трябва. Съпорт може да получаваш и в гитхъб от създателите на съответните неща и то по-качествен от колкото в stackoverflow-a. (примерно)
В по-новите версии на фреймуърковете има вече доста неща, но пък vendor/lib папката набъбва много. При местене не е много хубаво...

Има теми в нета, дали едното е за предпочитане или не - https://stackoverflow.com/questions/37992028/should-we-use-a-php-framework-or-build-our-own (примерно тук)
Не налагам мнението си на никого, просто дадох пример, че има и такива хора, които ползват собствени неща.

Аз предпочитам да си създам нещо мое, което е по-леко и по-чисто.

Иначе се предполага, че който е след теб, трябва да е някой който чатка, поне Mid или направо Senior, не вярвам няколко популярни репота да го объркат...

При местене не е много хубаво...
При местене не се мести vendor/ папката.
Има теми в нета, дали едното е за предпочитане или не
Да, попадала съм и аз на въпросни дискусии. Интересно ми беше да чуя и твоите аргументи. Надявам се не съм създала впечатлението, че също налагам своето, или твърдя, че има правилно. :D

Искаш да кажеш, че ще изпълниш php composer.phar install и, че ще ти свали всичко наготово?
Но какво правим, ако вътре във vendor папката е имало custom код?
Аз примерно допълних темплейт системата ми да има assign var поддръжка.
Има неща, които авторите на съответните репота не ги въвеждат в проектите и са workaround за съответен проект.
Аз за това споменавам custom фреймуърк. Естествено при мен си описвам какво съм правил и къде в документацията на даден проект.

Ако започна проект сама, или с малък брой хора, бих избрала популярна рамка, че да може да получавам безплатен съпорт от форуми, когато се сблъскам с проблем :D
Това е така. В интерес на истината популярността на една платформа не се определя само от развитите си функционалности и модернизация в нея, а от обществото, която е ползва и издига като добро решение. Може да се даде даже добър пример тук с голямната война преди 10 и може би повече години между Joomla и WordPress. По едно време деляха еднакви %, но къмюнитито на WP стана доста по-голямо и съответно и платформата дръпна повече.

Нещо, което мога да кажа също за Angular, Reach и в момента VueJS. И трите са топ, но скоро по-голямото общество около всеки ще изведе съответната технология напред.

А и още нещо. Виждал съм обяви и вътре пише Laravel 3 и точка. Познай дали следващия към днешна дата ще сваля чисто, а няма да си вземе vendor-a....

Но какво правим, ако вътре във vendor папката е имало custom код?
Никога не се редактира кода във вендор папката директно. Ако пакета, който използваш има нужда от промяна имаш няколко варианта:

1) търсиш в документацията как пакета може да се разширява от твоя код, ако няма то:
2) правиш форк на проекта, модифицираш нужните файлове и после:
2.1) предлагаш промените да се внедрят в основната бибилиотека
2.2) инсталираш си твоя форк, ако не ти приемат промените (примерно защото са много специфични за твоето приложение и out of scope на самата библиотека)

Виждал съм обяви и вътре пише Laravel 3 и точка.
Laravel 3 излезна преди да има composer, или по-скоро преди composer да бъде "the thing" за управление на dependency-та. Аз съм писала разширения (bundles ги наричаха) за ларавел по това време и всичко се сваляше и разархивираше по разни папки :D Камената ера, brings back memories. Но, да, най-сигурно е да бягаш от обяви, които търсят знания по ларавел 3.

1.2..3.. много сложно стана :)
Аз github го ползвам малко, може би за това не съм запознат толкова с точките, които изреди. fork/mork :D
Но в моите неща, които аз ползвам, vendor-a си го държа винаги с мен и ъпдейтвам, ако се наложи. (но текущия, а не отначало)
Така съм свикнал. Има си проекти, които не се ъпдейтват. Засичал съм обяви, не е само laravel 3, дадох го като прост пример.
И да, помня bundles, бях правил някакъв календар с google api за записване на часове, нещо просто беше.. Едвам разбрах как да подкарам тогава миграции от конзолата :D (нещо такова ми се върти в главата)

Май съм в заблуда, че Laravel & Zend са топ. Изненадан съм как върви анкетата. Ама аз май напоследък се изненадвам постоянно. Хубаво е, че пускам от време на време такива анкети, за да си сверя часовника. Но пък още не е гласувано достатъчно, за да се правят окончателни изводи. ;)

Едно време ми се наложи да работя на Zend Framework. После смених фирмата и там работеха всичките си проекти на CodeIgniter, но с времето успях да ги накарам да използваме Laravel и в последствие и VueJS и бая почна да се развива фирмата.
Зенд не се ли ползва за тежки проекти, системи с много импорти и експорти? За това логото им е с един слон. 🐘 Ларавел малко ми идва малко нежно и за малко по лачени проекти. :) Малко аматьорски се изразявам, но не съм толкова в час. Аз съм човек на маркетинга. Хахахаха. :)

Имаме на работа много такива на къстъм фреймоур, някой и върху WP или Slim
Заповядай малко да поработиш с тях и няма да искаш да чуеш повече за къстъм фрейм
Като стана дума за Slim, исках да те питам нещо. :) По натам. Добър ли е този фреймуърк и за какво най-често го избират девелопърите на PHP? Някакви тежки и затворени системи?

@Blinky, може да добавиш и lumen - https://lumen.laravel.com/
По-лека версия на laravel
Готово, добавено е. Няма проблеми, ако нещо изпускаме пишете тук. Чувал съм го, но мислех, че нещо като Ларавел лайт. :)

Back
Горе