Търсим си работа ... защото пасем трева...

index

Super Moderator
Някой от вас може да знаят ,че си търся работа... покани за интервюта не липсват. Реших по спомен да споделя моите преживявания...

/***********/
Интервюто започва, следа въпрос : " Можеш ли с PHP да форматираш текста? " Моля ? " Ами с PHP да форматираш текста ..." , тук си мисля за добрият стил на писане на кода, но реших да питам пак.. ( Я пак ,че не разбрах въпроса ? ) - Ами да стилизираш кода с PHP, шрифтове на текстовете, размери ии тнт... ( В този момент ис помислиш WTF ? ! )
Добре , ами какви езици знаеш ?
- JAVA и PHP (в същото време се чува в другият край на стаята " аааа " и пича ме гледа )
... Аа ами защо казваш че не умееш JAVA ?
- Казах ,че не умея JAVA SCRIPT ! .
....ААА ама то имало разлика.
....Добре , а този сайт как го направи ?
- Ами използвах CodeIgniter и... в крайна сметка ми отне 300 работни часа
.... 30 работни часа ?
- Не 300 !
... АА 300 ... браво много е готин..
****** СЛЕД НЯКОЛКО ДЕНА НА ВТОРО ИНТЕВЮ , ТОЯ ПЪТ СЪС ШЕФА ****
В крайна сметка беше :
.... Колко пари искаш ?
- Ами да кажем ХХХХ за пълен работен ден, като се разбрахме с дизайнерата( защото тя водеше първото интервю) ще има възможност да отсъствам заради университета и после да си наваксам часовете...
.... А да да разбира се ! Сега на 8 часа , а по-късно на 4-ри и като трябва да ходиш до университета ще си вземаш неплатен отпуск.

/*******ДРУГО ИНТЕРВЮ************/
... Така ти с PHP разбираш... гледма си правил уроци... JAVА....Всичко точно. А как си с JAVASCRIPT и в частност Backbone.js ?
- Леко съм скаран с JS ... смятам ,че има корпорация , която е против мен и е създала JS и CSS за да ме тормози.
.... Хахах може ... не знам.... А как си с Backbone.js
- Виждал съм го , знам че го има , но не съм навътре ....
.... Ахам... ами при нас главно на това се работи, и малко PHP.
- Добре , обявата беше за PHP developer ?
.... Да... ще пишеш на PHP ама супер малко... почти няма да се налага...

...Ами добре, ще ви се обадим след няколко дена да Ви уведомим, дали ще бъде назначен
( След няколко дена )
... Здравейте, обаждаме Ви се , да ви кажем ,че си намерихме друг човек.Желаем Ви успех в бъдещите начинания...
(След още няколко дена)
.... Здравйте .... ами то така се случи, че този пич подпали подметките и сега нямаме програмист, вие търсите ли си още работа ?
- Ами вече прекратих , тъй като имам доста добра оферта...
... А може ли да ни кажете каква е и ние ще помислим да ви предложим по-добра

- Тук има грешка в този тест, тази рекурсия вади 17, а 17 го няма в отговорите.
.... О0о0 не ненен , вие имате грешка , то вади 18.
- Вижте сега, на ден се явявам на 2 -3 интервюта. На всяко от тях ми дават тест, вече съм ги научил на изуст. Има грешка на тази задача, рекурсията вади 17, а не 18 нито 19 ! Проверете ако искате..
..... Добре сега ще проверя !
( след няколко минути идва)
- Браво, открихте грешката ни !
( дафак... тая грешка не е от вас, има я във този тест, защото сте толкова ... че не можете да си изградите свой. : си мисля )

.... Кое ти е било най-трудното което в изграждането на този портал ?
- Ами не знам... нямаше големи затруднения, все пак за около 300 работни часа го вдигнах.
.... Е все нещо е имало което да те е затруднило...
- Ами сега на момента няма как да измисля, не си спомням нещо да ме е затруднило...
... хайде де ....
- Ами окей , да кажем търсачката , тъй като търси в 8 таблици едновременно.
... А тя търсачката в една таблица или в няколко е ?
- В някокло таблици ~_~
.... Добре, а защо искаш да работиш ?
- Защото ми трябват пари и ми харесва да кодвам ?
... хахах ( смее се истерично )

..... Добре , виждам че учиш, до момента всичко е наред. А как ще учиш и работиш ?
- Пуснах CV защото обявата се показа при критерия " подходящо за студнети"
... Да да , аз реших ,че може да има стундеи които не ходят и могат да работят.
- Значи няма възможност за непълен работен ден или да отработвам ?
... Ами няма... съжелявам. НА нас ни трябва човек на пълен работен ден. Съжелявам ! ( Евала на пича, поне той не ме остави с празни надежди)

Хах ужас.
Ама то повечето фирмички дето майсторят сайтчета явно са на такова ниво...

Тъжно.... и жалко, не за тези компаний... на тях просто им трябва човек който да кодира. Срамното е за мен. Няма да се оплаквам колко било трудно или нямало работа. ПРосто показвам аз на какви неща съм попаднал. И това са част от нещата. За момента не мога да се сетя за нещо друго, освен , че с една HR-кат миналата година заебахме разговора за работата и преминахме на тема Анимета.

:D наистина повечето фирми са доста смотани ...
Имаше една фирма до която едва стигнах и отидох там и почнахме да си говорим разпитва ме какво зная, тривиалния въпрос за какво е клас и обект и т.н. и накрая ми даде един тест и имах 2 грешки от недоглеждане и накрая ми се обадиха ( повечето не го правят ) и ми казаха, че не съм одобрен, направо се зарадвах де ...
Като цяло и аз имах странни преживявания покрай намирането на първата ми работа, но в край на сметка си намерих такава, която много ми харесва и беше г/д на късмет. Търсиха "Gurus", а аз нямах още никакъв професионален опит и реших въпреки това да си пусна обявата и ме взеха :?:
Ако имаш време да подбираш фирми поне потърси такива, в които не си просто мазач на код, а изискват качество на кода. Можеш да потърсиш и HR-и направо.

Казваш, че си добър и с JS иначе имаш много малък шанс. Винаги ще се появи някой, който пише и JS и ще наемат него, защото ще имат повече изгода.
Аз мислех, че в София се намира лесно работа. :?
Мен са ме питали и за СЕО и за дизайн с psd файлове (html css са по подразбиране), защото били малка фирма и нямали възможност за повече хора. И същевременно трябва да си с флуент инглиш, защото имали американски клиенти.
А ако въпросът за заплащането ти е неприятен им кажи "некоректен въпрос, зависи от работния процес".

Galli каза:
Казваш, че си добър и с JS иначе имаш много малък шанс. Винаги ще се появи някой, който пише и JS и ще наемат него, защото ще имат повече изгода.
Аз мислех, че в София се намира лесно работа. :?
Мен са ме питали и за СЕО и за дизайн с psd файлове (html css са по подразбиране), защото били малка фирма и нямали възможност за повече хора. И същевременно трябва да си с флуент инглиш, защото имали американски клиенти.
А ако въпросът за заплащането ти е неприятен им кажи "некоректен въпрос, зависи от работния процес".

Тук за заплащането не съм съгласен, все пак, за това отиваш на работа. Казваш им, че работиш за минимум 1500 на месец. Все пак те изискват от теб 3-4 езика + английски + не знам си кво. Едва ли не ти ще си им двигател на проектите, трябва да им покажеш, че знаеш какво ще правиш, и че заслужаваш адекватна заплата.

Обявите в jobs-а толкова ли са зле... Лично аз съм ходил на 2 интервюта на едното място ме взеха на другото отношението и хората много ми харесаха. Предполагам, че просто си нацелил някакви идиоти.

Иначе и на мен "любимият" ми въпрос е колко пари очакваш. :D

И в крайна сметка всички имате право.
Въпроса е не е това, че се оплаквам ,че нямам работа.
Темата я направих с цел да покажа на ккави идиотщини съм попадал.
И признайте ,че някой от нещата са повече от смешни...

index каза:

Може и да е така, но реалистично погледнато не очаквай от този който те интервюира да разбира от програмиране / дизайн и т.н. (колкото и нелепо да звучи). Това, че даден човек има такава фирма, не означава , че има познания в тази област, може човека просто да е имал някакъв начален капитал да е видял, че тази сфера сега се развива и просто да е скочил с двата крака в непознатото (познавам 4-5 такива човека). От това което чета явно и ти си попаднал на няколко такива човека. Този който те е питал за Backbone.js явно си знае нещата просто не е съобразил обявата (също като последния с работните часове за студенти).

Относно това за заплатата , според мен най-точния отговор на този въпрос е - вземете ме за 1 седмица и ме попитайте след това. Всеки е важно да цени труда си и да си знае парите, но в същото време всяка компания процедира различно. Могат да те вземат само уж за PHP (back end) , но в същото време 70% от времето да те карат да се занимаваш с дизайн, javascript, python, assembly и какво ли още не, а вече като са те взели на работа няма как да кажеш 'ми не мога'.

П.П. може ли да дадеш линк към CV-то си? Любопитно ми е да го видя :)

Пределна ясно, че човек не може да знае всичко. Но как на едно място си казват , аз не разбирам нищо от програмиране , за това няма да акцентирам на знанията ти. Ако си одобрен на следващото ниво ще имаш среща с работодателият той ще ти даде тест. И на другото място " аа ама то имало разлика ".... Нали.....

П.с. Изпратих ти CV-to си... дано да не съм кандидатствал при теб... че ще се получи кофти :D

qazxsw каза:
index каза:

Може и да е така, но реалистично погледнато не очаквай от този който те интервюира да разбира от програмиране / дизайн и т.н. (колкото и нелепо да звучи). Това, че даден човек има такава фирма, не означава , че има познания в тази област, може човека просто да е имал някакъв начален капитал да е видял, че тази сфера сега се развива и просто да е скочил с двата крака в непознатото (познавам 4-5 такива човека). От това което чета явно и ти си попаднал на няколко такива човека.

Според мен смешното е да те интервюира човек, който си няма понятие от програмиране. Все пак интервюто не би трябвало да е само за да си поговорите. Ако съответния работодател иска добри кадри той ще ги оценява основно на базата на техните възможности като програмисти, което няма как да стане ако самият той не е навътре в нещата. Ако той не е наясно - да накара някой служител, който разбира да направи интервюто. И все пак тези фирми, в които шефовете не са много наясно не смятам, че могат да са достатъчно добре като организация, а може и да греша.

Що се отнася до тестовете - с тест не може да се оцени добре колко дадения човек разбира от програмиране. Може да се оцени какви знания има, но за другото нещо трябва да си поговорят с него устно.

Пичове подбирайте малко фирмите и аз имах подобно интервю и от тогава разпитвам за всички фирми където отивам на интервю. И аз си търся сега работа и така правя. Вярно нямам много право да подбирам щото съм "начинаещ" ама пък няма да ходя за нищо и някакви да се подиграват с мен.

ventsi34 каза:
Пичове подбирайте малко фирмите и аз имах подобно интервю и от тогава разпитвам за всички фирми където отивам на интервю. И аз си търся сега работа и така правя. Вярно нямам много право да подбирам щото съм "начинаещ" ама пък няма да ходя за нищо и някакви да се подиграват с мен.
Което ме подсеща , че съм бил рязан тъй като нямам развити самостоятелни проекти. WTF , нямаш проекти online - не разбираш

index каза:
ventsi34 каза:
Което ме подсеща , че съм бил рязан тъй като нямам развити самостоятелни проекти. WTF , нямаш проекти online - не разбираш

Ъм сериозно - пиши на някоя по-сериозна фирма. Примерно тия дето бяха на дните на кариерата във ФМИ.

И аз поддържам мнението, че ако НR-а не знае нищо по материята, то по-добре да те интервюира някой, който знае.
Аз например, когато кандидатствах за работа на интервюто ми беше една HR-ка + човек, който е навътре в нещата, който ми е и пряк шеф в момента.
Тя си зададе нейните си заучени въпроси - кой съм, що съм, за какво се боря :D ... каква заплата (естествено) очаквам и т.н.
След което и шефа ми си зададе неговите, които вече си бяха по същество.

jobs-a просто се препълни с какви ли не обяви и бисерите понякога са страшни :)

HR-а на интервюто иска да разбере що за личности си, дали си много конфликтен, дали работиш в екип и т.н. и вече трябва и едно техническо лице да разбере до колко си разбираш от нещата.
Фирмата в която работя в момента, беше единствената, в която прегледаха какви проекти съм правил ... предишните дори нямаха на идея кой точно съм аз .. пълна пародия са повечето ...

Тъй като почнахме доста да говорим и за HR , ще споделя нещата които съм получил като съвети.
Име , Фамили, телефон , мейл, снимка ( паспортна, а не от снощи как си се нарязъл като животно), рожденна дата, адрес, уеб сайт ( доста го гледат и правят коментари по уроците които съм правил)
След това каква позиция искаш да работиш
DataBase Manager, Web and Desktop application Developer ( примерно)
Последин места на работа( дори ако си бил като FreeLancer)
Последни проекти
Къде и какво си учил ( еди си кое училище, университет, колежи ....)
Владеене на еди си какви програмни езици.
владеене на Български, Английски, Немски , Японски спрямо нивото в Europass ( наблягате на това, че то е САМООЦЕНКА , и релано може да не съотвества... все пак е самооценка )
ADDITIONAL INFORMATION съм писал :
Publications
-You can find my publications for PHP , JAVA, MySQL , OOP and etc in my private blog :
http://index.web-tourist.net/preslav_panayotov_tutorials
Projects Active Projects :
Diplomat.BG/game/ - Web based game for diplomat.bg
LevelsUp.Net - Web Business Portal
Java-tourist.info - First Bulgarian Java Forum / private project /
Anibox.IN - Anime and Manga portal / private project /
http://i43.tinypic.com/33boea9.png
http://i42.tinypic.com/nq2vz6.png
http://i39.tinypic.com/e18akm.jpg

Back
Горе