2 проблема часът и колацията

Genius_m

Registered
Здравейте! Сблъсках се с два проблема. Единият е часът. Когато напиша
Код:
$time = date("H: i: s");
часът е с един час назад. Пробвам го на локалхост. Вторият проблем е колацията. Когато се мъча да запазя някоя информация на кирилица излизат въпроси. Пробвах с cp1251_general_ci , cp1251_bulgarian_ci , cp1251_bin , latin1_swedish_ci , utf8_unicode_ci . Да не би да трябва да поставя някакъв код ? :)

За първия:
date_default_timezone_set("Europe/Sofia");
За втория:
това след конекцията с базата данни.
mysql_query("SET NAMES UTF8");
базата данни - utf8_unicode_ci или utf8_general_ci
файловете ти - конвертирай до utf8 WITHOUT BOM

За първото тук някъде надолу има тема.
Ако всичко на кирилица ти го извежда като въпроси, сложи всички html тагове и doctype.
Ако информацията я запазваш в база данни:
function run_q ($sql){
mysql_query('SET NAMES utf8');
return mysql_query($sql);
}

И после вместо mysql_query използваш run_q

Часът стана. :) Но проблема с кирилицата остана. Когато се записва в базата данни се записва на въпросителни. Пробвах както казахте и не се получи. :( До сега подобно нещо не ми се е случвало. Дали може да е нещо от кода ми? :shock:

Нали по моя начин ползваш run_q , а не mysql_query?
Дай си кода да видим, пък може нещо друго да има :idea: .

Пуу.. След доста мъки го оправих. Значи използвах кода на kriss само че вместо UTF8 написах cp1251:
Код:
mysql_query("SET NAMES cp1251");
Колацията е:
Код:
utf8_unicode_ci
Благодаря и на двамата !!! +1 на kriss и двата кода които ми даде помогнаха. :)

Само като съвет искам да вмъкна, че няма да е лошо да си направиш и таблицата в базата данни UTF-8, защото може би някой път ще имаш проблем, защото таблицата ти е windows-1251(cp1251), а страницата ще ти е UTF-8 :?:

Какви са тея помии? Като си тръгнал да ползваш една колация, ползвай нея за чарсет на файловете и т.н. :)

Back
Горе