Framework или не

swlight

Registered
Здравейте. От скоро почнах да гледам уроците за PHP OOP на gatakka и почнах да се чудя след това да си пиша всичко аз ли или да използвам готов Framework? До сега не съм използвал нито един, но г/д следя и гледам новини около тези най-добрите. Забелязал съм и че има фирми, които си имат свой собствен framework и ако те наемат на работа те обучават на него. Та, според вас чисто писане на OOP или използването на готов framework е по-добрата практика?

Зависи, ако са не те задължават с какво да работиш избери фреймуорк.
Но винаги имай подготовка да работиш и с нещо другот от това което си свикнал.
Силно ти препоръчвам Laravel супер newbie friendly е и има много възможности

swlight каза:
Здравейте. От скоро почнах да гледам уроците за PHP OOP на gatakka и почнах да се чудя след това да си пиша всичко аз ли или да използвам готов Framework? До сега не съм използвал нито един, но г/д следя и гледам новини около тези най-добрите. Забелязал съм и че има фирми, които си имат свой собствен framework и ако те наемат на работа те обучават на него. Та, според вас чисто писане на OOP или използването на готов framework е по-добрата практика?
Напиши си един собствен фрейм за да разбереш в дълбочина какви перипети и пречки могат да се получат. Впрочем не е лошо и на друг да се понаучиш но честно казано в името на тренировката си драсни собствен за да видиш как стоят нещата. :)

А като цяло голям ли е проблема ако не се използва framework?

Аз поразгледах ей така на пръв поглед Laravel, но нещо не ми допадна толкова много. То не че и толкова разбирам още де..

swlight каза:
А като цяло голям ли е проблема ако не се използва framework?

Аз поразгледах ей така на пръв поглед Laravel, но нещо не ми допадна толкова много. То не че и толкова разбирам още де..
Зависи от проекта и от това колко хора работят по него. Ако работиш с екип организирането на задачите и писането на нови приложения става в пти по-лесно. Ако говорим за сайт от типа както казва Иван Ванков - котката на леля Мери - то един фрейм може много бързо да вдигне системата като дизайна се добавя отделно. Много изчетох по темата и наистина си се ориентирал много добре като за начало с неговите уроци. Честно казано свикнеш ли веднъш да пишеш обектно ориентирани системи повярвай ми, че ще ти е много мноооого по-лесно занапред. :)

За фреймуърк - да. Стига да НЕ ползваш тоя на gattaka :)

Кой фреймуърк да ползваш - общо взето зависи от проекта. Но има някои, които не бива да се ползват като CodeIgniter. Един от най-големите е Zend Framework, но той е просто ужасен, а и основното му предзнаначение е за МНОГО големи ЕРП системи. Два от най-новите и ДОБРИ са Symfony и Laravel. Първия е принципно за по-големи проекти, така че за малки и средно големи Laravel е идеален. Нормално е ако никога не си ползвал подобен фреймуърк в началото всичко да ти изглежда много странно и дори разхвърляно (обратно на идеята за MVC), но след като разбереш как точно работят нещата всичко си идва на мястото и започва да ти харесва :)

Уроците на гатака не са лоши. Принципно да кажем, че неговият фрейм е наистина доста лек и в най-базовата си форма. Лошото идва от свързването му в проекта който правим и по-точно визуализацията и най вече работата с базата и подаването и навсякъде по вериката. :) Рутерите също малко ме дразнят но се понася работата. :D

Да кажем, че неговия фреймуърк не отговаря на много изисквания. Става за концепциално обучение, но за прудукшън - не. Symfony имат много серозна база с модули, но e малко претрупано за по-малки проекти, докато Laravel имат олекотено ядро, много кадърно написано и използваеми модули от други фреймуъркове, които са утвърдени - най-вече от Symfony. Наистина приятен фреймуърк :)

swlight каза:
Благодаря на всички.

п.п. Аз му гледам тези за ООП само, тези за MVC не.
Изгледай ги и тях! Нещата са добре обяснени и са страхотни уроци за начало! :)

До колкото помня Иван беше водил лекции за Laravel в софтуерния университет на Наков - би трябвало да има запис на видео в нета. А ако знаеш английски достатъчно добре - идеалния вариант е да гледаш комерсиалните клипове на самите разработчици. Пълен архив има по руските тракери, като една част от тях са официално са качени с публичен достъп (безплатно).

Заеби, надали ще правиш нещо толкова голямо, че да ти трябва фреймуорк.
Харесай си един темплате енджин и рабопти с него

Лош съвет, uphero. Това прозуча като "излизай да пасеш кравите, не се занимавай с глупости...". Един елементарен проект с лоин/регистър формички и 3-4 странци контент от и към SQL база е напълно достатъчен за едно доста пълноценно научаване на фреймуърк. От там нататък се отварят много хоризонти, затворени за стандартния wordpress мазач :)

lamerko каза:
Лош съвет, uphero. Това прозуча като "излизай да пасеш кравите, не се занимавай с глупости...". Един елементарен проект с лоин/регистър формички и 3-4 странци контент от и към SQL база е напълно достатъчен за едно доста пълноценно научаване на фреймуърк. От там нататък се отварят много хоризонти, затворени за стандартния wordpress мазач :)
По-добре не бих могъл да го кажа и аз! Подкрепям думите ти :?:

Колеги, вчера търсих в гугъл и тубата добри уроци за laravel 5 ама ударих на голям камък... някой да препоръча?

IzKuFeLiQqQqQ каза:
Колеги, вчера търсих в гугъл и тубата добри уроци за laravel 5 ама ударих на голям камък... някой да препоръча?
Имах някъде из домашният комп цял учебник на тема Ларавел. Преведен от един мой приятел но незнам дали ще успея да го открия. Ако го намеря ще ти го пратя :)

Аз използвам фреймуърк за всичко, което правя. Symfony2 ми е любим, а за по-малки проекти използвам олекотената версия на Symfony2 - Silex. Последно време работя предимно със Silex - дадени са ти няколко ключови компонента на Symfony2 и се оправяш сам... имаш и сервизи за други компоненти, които не идват със стандартната версия и се теглят допълнително.

Като цяло, никой не те задължава да използваш фреймуърк, така просто си улесняваш работата и работиш с доказано сигурен код (поддържащите Symfony например наемат независима компания за проверка на сигурността на фреймуърка)... също така, използвайки фреймуърк, ти използваш най-добрите практики за писане на обектно-ориентиран код.

Fakeheal каза:
На Jeffrey Way са супер яки уроците.

laracasts.com 10/10 ;)

btw, книга за Ларавел 5, има само 1 :) (засега)
https://leanpub.com/easylaravel
Незнам преди около година и нещо един приятел прави превод на някаква книга точно за този фрейм, но не я откривам. Беше около 110 страници на PDF. Не съм я чел и не съм се занимавал с този фрейм много само бегла представа имам но все пак! :)

Back
Горе