Linux - Препоръчайте ми дистрибуция

kikity_94

Registered
Коя дистрибуция ще ми препоръчате като за новак в тази сфера, но без убунту. Мисля да пускам сървъри на Counter Strike и се чудя под коя да бъде също така се занимавам и с уеб програмиране html, css, php и др. За сега съм се насочил към Debian, но не знам дали е най-подходяща. Също така искам да попитам Фотошоп върви ли под линукс или ще трябва да ползвам Гимп. Както казах компютъра ще се ползва основно за цс сървъри и програмиране и ако може и линк към версията която смятате, че е най-добре.
А и за малко да забравя ако може някакъв урок или нещо нз как се инсталират драйварите за видеото процесора и останалите комоненти
 
То линукса си има сървър едишън демек специално за сървъри.
А фотошопа си върви без проблеми :)
 
не питам дали има сървър едишън а коя дистрибуция ще ми препоръчате !!!чети преди да пишеш
 
хм, фотошопа на коя дистрибуция върви перфектно и коя версия на фотошопа е ?

И на мен ще ми е интересно някой да пише по темата :)
 
Debian e много добра и надежна дистрибуция и добре си се ориентирал но като за начинаещ потребител Debian не е добра идея защото тя не е от най-потребителско приветливите дистрибуции. Предлагам ти да разгледаш дистрота като Linux Mint, CentOS, OpenSUSE, Fedora, нещо по-потребителско приветливо но не мога да ти кажа коя е най-хубавата за теб и коя да избереш защото всеки си има вкусове, критерии и т.н.т
Единствения начин да разбереш коя ти подхожда е да започнеш от някоя докато намериш твоята дистрибуция. Или ако искаш да ползваш това което ползват повечето хора влез в http://distrowatch.com/ и си избери нещо.

Не се надявай да подкараш PhotoShop както трябва на Linux така че свикваи с Gimp.
Може да се подкара с Wine ама не си трови нервите най-добре.

Ако искаш да имаш стабилен сървър ти казаха че е най-добре да ползваш сървър едишин дистрибуциите и Debian е добро решение. Те не случаино са такива.
Що се отнася до десктоп дистрибуциите те не гарантират надежден сървър не че не може да си направиш но тои по скоро ще е за учебни цели.

Разликата между Ubuntu и Debian e че Ubuntu е за начинаещи потребители на Linux a Debian за напреднали. Все пак няма да ти е приятно от първата минута да се срешнеш с СТРАШНАТА конзола макар че с течение на времето ще резбереш че е нищо особенно. Така че както си се насочил към Debian може да разгледаш Ubuntu макар че от версия 10.04 нагоре то не струва но това си е лично мое мнение.

А и за последно - Ако минаваш на Linux забрави игрите, е игри от порядака на тетрис може да се играят.
 
Линукс сам си инсталира основните драйвъри. Вече за видео и някои специфични си има панел, от който се инсталират.

Колкото до дистрибуция - според мен темата ще отиде на спор.
И защо не Убунту ? Тя e Debian базирана. И както каза @hetrik има си server editions.
Иначе Debian e стабилна и много добра дистрибуция, можеш да пробваш и Slackware.


@Meniak 10.10 също е стабилна. Бих казал от 11 нагоре са зле.
 
Убунту съм я инсталирал 1-2 пъти и знам за какво става вапрос въпреки, че не я разучих от до, зато и каза без убунту. И реших да пробвам нещо друго и се насочих към дебиан. Относно игрите аз не играя игри освен Counter Strike и Lineage 2(мн. рядко) а това, че е за по напреднали потребители дебиана не ме притеснява бързо се уча и обичам предизвикателствата, но може и да провах тези които ми изброихте :)
 

Горе