Linux Debian Partitioning

qazxsw

Registered
Ще инсталирам Debian 6 като основна операционна система на компютъра ми и искам всичко да бъде както трябва, за да нямам в бъдеще проблеми.

Стигнах до стъпката в която мога да си направя какви Partitions да има, колко да са големи и т.н.

Какво г/д трябва да е съотношението между различните partitions?

Hard Drive-a ми е около 400GB и имам 6GB RAM.

И за хората които не са разбрали горе посоченото.

Нещата от този screenshot с каква големина да ги направя за да отговарят на 400GB Hard Drive и 6GB RAM. http://www.linuxbsdos.com/wp-content/uploads/2011/02/debguide5-600x450.png

Значи.. правиш си за ОС около 15-20 ГБ дял, правиш си един СУАП(SWAP) около 7 ГБ(6 ГБ ти е РАМ паметта, ако искаш да ти работи хибернацията, дяла трябва да ти е над 6 ГБ) и другото - както си прецениш и колкото ги и искаш на брой..
Гледай да са форматирани в ext3, ако искаш евентуално да можеш да ги четеш през Уиндоус - направи си дяловете в NTFS(но в никакъв случай не прави системния дял в NTFS)

Това е!

първо NTFS е бавен. Системния дял го направи ext2, а другите ги направи ext4. SWAP при 6ГБ рам не ти трябва. Linux не ползва постояно swap защото е бавен, а го ползва в случаи че целия ти ram е зает. При 6ГБ това много трудно ще стане.

П.П. Май не си много наясно с линух и да те попитам защо се хвърляш в океана с този Debian ? Debian е добър обаче не трябва да те е страх от конзолата. Убунту беше добра за начинаещи, но сега е SHIT

rosko каза:
Значи.. правиш си за ОС около 15-20 ГБ дял, правиш си един СУАП(SWAP) около 7 ГБ(6 ГБ ти е РАМ паметта, ако искаш да ти работи хибернацията, дяла трябва да ти е над 6 ГБ) и другото - както си прецениш и колкото ги и искаш на брой..
Гледай да са форматирани в ext3, ако искаш евентуално да можеш да ги четеш през Уиндоус - направи си дяловете в NTFS(но в никакъв случай не прави системния дял в NTFS)

Това е!

+1 глас.

Към автора, замислял ли си се да използваш Slackware? По-сложно е като за начинаещи(не знам на какво ниво си), но е истинско божество. :?:

Ticketa каза:
rosko каза:

Това е!

+1 глас.

Към автора, замислял ли си се да използваш Slackware? По-сложно е като за начинаещи(не знам на какво ниво си), но е истинско божество. :?:

Инсталирах и нагласих всичко, прегледах и дозина уроци в Интернет как да си наглся всичко.

До сега ползвах Уиндолс 7 и нямах никакви проблеми, но тъй като гледам да разширя знанията си защото си търся работа като junior system administrator реших, че VirtualBox-a не е достатъчно удобен да науча Linux както трябва и взех голямата крачка да премина изцяло на Linux. Игри играя много рядко, даже почти изобщо, ползвам компютъра си само за програмиране, да си гледам пощите и да браузвам нета.

Преди да избера дистрибуция направих малко проучване както и инсталирах различни дистрибуции на VirtualBox-a основните ми кандидати бяха - ubuntu, Slackware и Debian.

Ubuntu го изключих защото просто, вече ми се струва доста омазан, а и компанията занимаваща се с разработката му гледат за различни начини да изкарват пари от него, нещо което не ми допадна като цяло.

Причината да избера Debian пред Slackware (най-старата все още активно подържана дистрибуция) е защото просто намерих повече материал за четене в сайта на Debian който да ми помогне да си конфигурирам всичко, но като цяло тези 2 дистрибуции са титаните в линукс средите. А като цяло избрах Debian и Slackware пред други дистрибуции защото за тях стабилноста е на първо място и може не всичко да е възможно най-новото, но поне си знаеш, че е тествано и се знае, че е стабилно. :)

П.П. за файловата ми система, сложих /boot на ext3 и всичко останало на ext4. NTFS го изключих като опция просто защото реших, че мина ли на линукс то ще е окончателно и няма да се занимавам с Windows.

Back
Горе