mvc малко уточнение

sianbg_s

Registered
Значи от няколко дена чета и гледам уроци относно MVC. Ще взема Smarty и това ще ми е view-то. Значи имам примерно една форма за добавяне на потребител, значи след
PHP:
$smarty->display('index.tpl');

си слагам едно условие дали ми е натиснат субмит бутона и ако е натиснат пращам даните на модела(метод в някой клас) и той там си прави валидация и другите работи с даните. Демек index.php ми е контролера. Това което казах вярно ли е или трябва отново да разгледам уроците ? :D

Всичко от потребителя минава през контролера. Вече там можеш да работиш с данните зададени от потребителя, ако е нужно извикваш модела , в който е цялата логика за работа с базите данни и пращаш обработената информация към view-то.

index.php не може да ти е контролира. Индекса трябва да раздробява подадения УРЛ, и според него да извиква съответния контролер.

Ето ти нагледено принципа на МВЦ паттерна

200px-MVC-Process.png

Radko каза:
Всичко от потребителя минава през контролера. Вече там можеш да работиш с данните зададени от потребителя, ако е нужно извикваш модела , в който е цялата логика за работа с базите данни и пращаш обработената информация към view-то.

index.php не може да ти е контролира. Индекса трябва да раздробява подадения УРЛ, и според него да извиква съответния контролер.

Ето ти нагледено принципа на МВЦ паттерна

200px-MVC-Process.png

А именно това се нарича dispatcher(диспечер). Аз винаги ползвам index.php като диспечер, от който да си управлявам отделните неща.

Back
Горе