Mysql заявка

valentinn

Registered
Имам една колона с име "test". В тази колона искам да записвам приятелите със запетая: "gosho,pesho,tosho" - примерно.
Но за да ги въведа със запетая, трябва да ги кача с един цикъл, но проблема ми е, че не знам как с update заявката, да взема предишните резултати и към тях да добавя текущия потребител.
За да ме разберете ще ви напиша кода, които пробвах, но не става:

foreach($friend as $v){
mysql_query('UPDATE users SET fr_list=fr_list ,"'.$v.'" WHERE username="'.$username.'"');
}

Сетих се и друг вариант, но трябва да правя допълнителна заявка, а искам да я избегна, ако има вариант да стане само с една :)

Защо не пробваш така ? :)
PHP:
$psy = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM users WHERE username='tyk si slagash sesiqta' "));
$list = $psy['fr_list'];
foreach($friend as $v){ 
 mysql_query('UPDATE users SET fr_list= $list ,"'.$v.'" WHERE username="'.$username.'"'); 
}

karamel4o каза:
Защо не пробваш така ? :)
PHP:
$psy = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM users WHERE username='tyk si slagash sesiqta' "));
$list = $psy['fr_list'];
foreach($friend as $v){ 
 mysql_query('UPDATE users SET fr_list= $list ,"'.$v.'" WHERE username="'.$username.'"'); 
}

Точно това се сетих, но искам да го избегна.
И тази променлива $psy трябва да е в цикъла, за да може след всеки запис да взима актуалния списък и да добавя новия потребител.
Ако потребителя има 200 приятеля, това са 200 заявки повече. Това искам да избегна.

Ако някои може да се сети как ще стане с UPDATE ще съм му много благодарен :)

HerpaMoTeH каза:
PHP:
foreach($friend as $v){ 
    $friends+=",$v";
}
mysql_query('UPDATE users SET fr_list= fr_list+"'.$friends.'" WHERE username="'.$username.'"');

"+=" е само за числа, но с ".=" става :) Мерси много :)

Back
Горе