Здравейте , четох няколко урока и теми свързани с проблема ми , но не можах да се справя . Реших да ви попитам директно .
в БД-то имам 3 таблици:
car
--id
--ime
--grad
--kategoria
--status (default - 0 ,но php приложението ми когато обработи адднатия запис прави status - 1 (един вид само одобрените записи се показват в сайта ) т.е. в заявката ми трябва WHERE status = '1'
kategorii
--cid
--cime
gradove
--gid
--ggrad
При аддването на запис всеки "car" получава стойности за kategoria ( от категории 'cid' ) и за gradove ( от градове 'gid' )
Това при нормален селект :
SELECT * FROM cars WHERE status = '0' ORDER BY id DESC"
изкарва:
Кола Категория Град
$data[ime] $data[kategoria] $data[grad]
Опел 2 3
т.е. cid - 2 и gid - 3
Проблема идва от това , че искам да взима и WHERE cid = FROM kategorii $cime , и още един WHERE gid = FROM gradove $ggrad
т.е. id-тата да са в релация с имената от другите 2 таблици
четох за JOIN , UNION , но неможах да се оправя между 2 таблици , камо ли с 3 в моя случай
Ето една тъпа визуализация на това , което искам :
Ако не може в $data някакси друго ядче ...
Не ме съдете за това , че пиша някакви тъпи заявки с несъществуващ синтаксис - просто искам да ви насоча .
в БД-то имам 3 таблици:
car
--id
--ime
--grad
--kategoria
--status (default - 0 ,но php приложението ми когато обработи адднатия запис прави status - 1 (един вид само одобрените записи се показват в сайта ) т.е. в заявката ми трябва WHERE status = '1'
kategorii
--cid
--cime
gradove
--gid
--ggrad
При аддването на запис всеки "car" получава стойности за kategoria ( от категории 'cid' ) и за gradove ( от градове 'gid' )
Това при нормален селект :
SELECT * FROM cars WHERE status = '0' ORDER BY id DESC"
изкарва:
Кола Категория Град
$data[ime] $data[kategoria] $data[grad]
Опел 2 3
т.е. cid - 2 и gid - 3
Проблема идва от това , че искам да взима и WHERE cid = FROM kategorii $cime , и още един WHERE gid = FROM gradove $ggrad
т.е. id-тата да са в релация с имената от другите 2 таблици
четох за JOIN , UNION , но неможах да се оправя между 2 таблици , камо ли с 3 в моя случай
Ето една тъпа визуализация на това , което искам :
Ако не може в $data някакси друго ядче ...
Не ме съдете за това , че пиша някакви тъпи заявки с несъществуващ синтаксис - просто искам да ви насоча .