win Настройка за зареждане на батерия на лаптоп на 60% - как

anonimen

Super Moderator
След каро разбрах, че е по-добре батерията на лаптоп да не се зарежда докрай, а само до 60% например, започнах да търся начини за настройване, но не намерих и реших да пиша тук, ако някой знае и пише, ще съм му много благодарен. :idea:(претърсих из контролния панел - нищо :() Става въпрос за windows.

Windows няма такава настройка, доколкото съм запознат само Lenovo имат такава опция, защото там и от хардуерна гледна точка е работено по-въпроса. Ако си с Леново лаптоп си инсталирай Settings Dependency Package и Power Manager и там ще намериш настройките.

Толкова ли е трудно да изхабиш батерията като му дойде времето и просто да я зареждаш до 60 процента и да изключиш лаптопа от зарядното.
:? :? :?

И още нещо да добавя - това, което ти си чел-недочел се отнася само тогава, когато батерията ще стои дълго време без да се ползва - консервирана на хладно място - 15-20 градуса(не в хладилника). И примерно на 2 месеца й се прави цикъл разряд-заряд пак до 60 процента.

Иначе не се занимавай с глупости, при положение, че редовно си ползваш лаптопа на батерия(тоест й правиш цикли по-често).

rosko каза:
Толкова ли е трудно да изхабиш батерията като му дойде времето и просто да я зареждаш до 60 процента и да изключиш лаптопа от зарядното.
:? :? :?

И още нещо да добавя - това, което ти си чел-недочел се отнася само тогава, когато батерията ще стои дълго време без да се ползва - консервирана на хладно място - 15-20 градуса(не в хладилника). И примерно на 2 месеца й се прави цикъл разряд-заряд пак до 60 процента.

Иначе не се занимавай с глупости, при положение, че редовно си ползваш лаптопа на батерия(тоест й правиш цикли по-често).
Трудно е, защото като изключиш лаптопа от зарядното на 60 процента, лаптопа почва да харчи от батерията и след 20 минути вече си на 40 процента и пак трябва да го включваш и така през 10-15 минути само да включваш и изключваш.

Да, отнася се за по-дълго време, но мен например ми се случва 1-2 седмици да държа лаптопа нон-стоп в зарядното и ако не беше тази опция батерията винаги щеше да стои на 100%, което скапва доста бързо живота. Другият вариант наистина остава физическото изваждане на батерията, но не е особено практично всяка седмица да го правиш.

Лаптопа ми вече е на 1 година и благодарение на тази функция предоставена от Леново, батерията ми е загубила само 2% от заводският си капацитет за това време! Все още спокойно издържа 5-6 часа на батерия, а доколкото знам на повечето други батериите им заминават след 1 година и едвам изкарват час и половина на батерия. Причината е точно неправилното поддържане и държането батерията на 100% заряд в 90% от времето.

Така, че ако автора на темата е с такъв лаптоп определено си заслужава да направи тези настройки. В противен случай остава алтернативата с физическото изваждане на батерята. Разреждаш я до около 55% и я вадиш.

самите батерии, са така направени, че са ограничени до брой включване и изклъчване на зарядката. След като мине този брой, батерията вече вади съобщение, че трябва да се сменя. Това нещо може да се премахне, като се разглоби, но не съм много запознат с премахването. Колкото до това за 60%, най-добре е след като се заради батерията да се оставя да се разрежда. Поне на седмицата два пъти една батерия трябва да се зареди на 100% и да се разреди

@msirius - Аз пък ще ти кажа, че имам лаптоп IBM-Lenovo без такава функция от 2006 година и все още батерията е с добър капацитет - 2.40, 2.50 часа на батерия при нормално използване. 4800 mAh е батерията. Също така Дел от 2004 със почти същото време. С това искам да ти кажа, че зависи къде са правени клетките и качеството им, от контролера, но и от експлоатацията на самата батерия. И в двата случая лаптопите са живяли повечето от времето си >4-6 години при друг собственик, сега са при мен..

И да - скапват се за под година, понеже повечето лаптопи са нисък клас и го намирам за нормално, води се консуматив.

Айде стига съм писал!

Аз само ще добавя че такава опция имат и Sony Vaio (незнам дали всички модели), а новите модели на Samsung имат подобна опция но се включва от BIOS :)

msirius каза:
Windows няма такава настройка, доколкото съм запознат само Lenovo имат такава опция, защото там и от хардуерна гледна точка е работено по-въпроса. Ако си с Леново лаптоп си инсталирай Settings Dependency Package и Power Manager и там ще намериш настройките.
Благодаря за съвета, инсталирах тези неща, обаче сега не знам какво да правя - в старт менюто няма нищо, не знам как да ги отворя и да ги настроя. Някакво exe ли трябва да изпълня, или какво?

Какъв ти е модела на лапоптопа и с коя операционна система си? Power Manager-а би трябвало да ти излиза долу в дясно под формата на батерия:

lenovo_thinkpad_windows7_integration.jpg

Като го стартираш вътре някъде трябва да намериш тези настройки:ЦЪК

msirius каза:
Какъв ти е модела на лапоптопа и с коя операционна система си?
С lenovo съм, windows 8. Изтеглих power manager специално за win 8, инсталирах го, но нищо не се случва. Изтеглих и за win 7 - можеше и да тръгне - но даде грешка, че не може да се инсталира на тази OS.

msirius каза:
Е това стартиране не мога да го направя, нямам никаква идея как?

Точно в уин 8 е проблема и аз съм с него и Power Manager-а не го поддържа. Единият вариант е от регистрите да се променят стойностите. Другият вариант е да влезеш в Windows Store-а на Windows 8 и оттам можеш да инсталираш една програма "Lenovo Setting" мисля, че там ги има също тези настройки.

Варианта с регистрите е описан тук: http://forums.lenovo.com/t5/Windows-8-Knowledge-Base/Changing-Charge-Threshold-on-ThinkPads-under-Windows-8-without/ta-p/920657

bv000188.gif

:) Мноооого благодаря! :) Всичко работи отлично :D (следвах инструкциите на линка)
86% налични(включен в захранване, не се зарежда)
bv000188.gif

А какво става, когато лаптопа се изключи(power off/ shutdown) и е включен в зарядното?
Така няма ли да се зареди, понеже ОС и всичко е спряло и няма как да знае, че не трябва да се зареди...

vinsbg каза:
А какво става, когато лаптопа се изключи(power off/ shutdown) и е включен в зарядното?
Така няма ли да се зареди, понеже ОС и всичко е спряло и няма как да знае, че не трябва да се зареди...
Точно поради тази причина Windows няма такава опция.
Lenovo лаптопите имат микроконтролер за батерията, който не позволява зареждане дори и при изключен лаптоп. Това имах предвид в първото мнение, като казах, че са работили и хардуерно по въпроса. Само ако падне под определеният от теб % заряд, тогава почва да се зарежда, без значение включен или изключен е лаптопът.

msirius каза:
Какъв ти е модела на лапоптопа и с коя операционна система си? Power Manager-а би трябвало да ти излиза долу в дясно под формата на батерия:

lenovo_thinkpad_windows7_integration.jpg

здравей аз съм със Lenovo Thinkpad E540 от скоро го имам лаптопа
инсталирах си Power manager и там четох че за наи добро запазване на живота на батерията е зареждане от 46 до 50 % така ли е ? или сбърках че го направих така

Back
Горе