winmerge - проверка за различия в папки и файлове

Pok4

Registered
Здравейте хора,

Понеже си разработвам почти всичко локално и не качвам нищо в гитхъб и ми трябваше туулче, което да сравнява папки и файлове за различия.
Така лесно си правя разлики между стари версии на системата, която разработвам с текущата й версия.
Също така понякога си мисля тайно, че може нещо да съм пропуснал или да съм едитнал някъде, където не трябва...
За това потърсих нещо по-хард от онлайн тууловете и попаднах на тази програмка.
Споделям я с вас, има и българско меню (преведена е на някоко езика) и върви чудесно под Windows 10.

Линк: https://winmerge.org/

много лесно се работи, може да си сравнявате 2 папки с файлове (еднакви и/или с липсващи файлове) - всичко ще покаже (дали липсва файл или къде е едитвано по файловете)
Чудесна е!

Аз нямам, при мен се сравняват бранчове. Локално сигурно има нещо пак е VS Code.

Или може би не е това, което се търси. Като сложиш двата проект (стария и новия) винаги може да сравниш.

М.. да разгледах го, но като чели програмката, която споделих е по-усъвършенствана в това начинание. Специално за това е създадена.
Може с драг и дроп да вкарваш папки и файлове. Има поддръжка на няколко папки:
33.png

твоето IDE, поддържа ли сравнение на папки ? :) Написах в линка folder, но нищо не ми излезе...

Ето още една снимка:

33.png

Последно редактирано:
Защо да не поддържа:

Въпрос е какво искаш да откриеш като разлики. Мислено е, че в един проект може да има създадени нови файлове, които реално да липсват в стария проект. То има различно програми за всичко, идеята обаче е да имаш максимално централизиран инструмент, с който да работиш без да излизаш от неговото екосистема. Поне аз така се чувствам по-ефективен

Аха, разбрах те, има си добавки значи... ОК! :)

Да, добавки са. Нали там изскочи един спор между това какво е IDE и Code Edit-от. :) С много добавки можеш да направиш много.

Аз лично го държа с малки и само с такива, каквито са нужни за проекта, който работя или проектите, да знам, че е софта ще е лек и определено няма да има нещо излишно, което да ме пита за някаква ауторизация или данни, или обновяване. :)

Това е възможно най-лошият пример, който може да се даде в един форум за програмисти.

git може да се използва и без да се качва кода някъде, т.е. само локално.

Това е възможно най-лошият пример, който може да се даде в един форум за програмисти.
Аз ли? :) Аз от моята гледна точка така предположих, че може би е по-добър вариант. :)

Аз ли? :) Аз от моята гледна точка така предположих, че може би е по-добър вариант. :)
Темата и предложението на Pok4. Това просто не е сериозно. Такива програми не се използват, за да провериш разликите в кода.

За това е създаден Git (и други подобни VCS тулове) . Има пълна история, могат да се виждат разлики между комити, версии и прочие. Да не говорим, че е основното, което се изисква при кандидатстване за работа.

То по принцип, за това и package manager-ите са измислени, но човека си копира vendor папката.

Който и да чете темата дано не приеме тези неща на сериозно и не придобие лоши практики.

Темата и предложението на Pok4. Това просто не е сериозно. Такива програми не се използват, за да провериш разликите в кода.

За това е създаден Git (и други подобни VCS тулове) . Има пълна история, могат да се виждат разлики между комити, версии и прочие. Да не говорим, че е основното, което се изисква при кандидатстване за работа.

То по принцип, за това и package manager-ите са измислени, но човека си копира vendor папката.

Който и да чете темата дано не приеме тези неща на сериозно и не придобие лоши практики.
Аха, разбрах.:)

Еми човека каза, че го правил изцяло локално, което за съжаление не е практика по принцип.

Не ми е проблем, но да отварям конзоли и да пиша команди, като си имам gui няма смисъл...
+Това има опции с regex за exclude на цели папки и въобще не ги закача. Мога да сложа на vendor папката, на форум папката и т.н.
Ей сега чета. Вярно, програмката е старичка, но се ползва още. Гледам в стака има хора търсят инфо за нея..
Аз добре че я намерих, иначе лошо :D

И 2-те теми не са много стари... Има още много... Но не искам да споря, пак казвам, че на мен така ми е по-удобно и лесно.
ее.png

Даже има и плъгин за Sublime обвързан с него..

Не ми е проблем, но да отварям конзоли и да пиша команди, като си имам gui няма смисъл...
+Това има опции с regex за exclude на цели папки и въобще не ги закача. Мога да сложа на vendor папката, на форум папката и т.н.
Ей сега чета. Вярно, програмката е старичка, но се ползва още. Гледам в стака има хора търсят инфо за нея..
Аз добре че я намерих, иначе лошо :D

И 2-те теми не са много стари... Има още много... Но не искам да споря, пак казвам, че на мен така ми е по-удобно и лесно.
Виж файлът 385

Даже има и плъгин за Sublime обвързан с него..
.gitignore за игнориране, SmartGit, Sourcetree, Kraken и още една камара графични интерфейси за работа с гит.

За всичко, за което си мислиш, че си открил топлата вода е било открито и адаптирано от милиони програмисти.

Нищо не си мисля, просто я намерих днес и реших да я споделя.... От къде ги вадиш тези изводи не знам :D
Форума има нужда от такива теми, защото има неща тук, които са доста стари и вече никой нито ги използва, нито ги търси...
Дали ще са на тема програмиране или софтуер/хардуер - няма значение.
Колкото повече теми има на ден - толкова по-добре. (Съгласете се с мен)

Тази програмка си е супер и си работи както трябва, има си всичко и може някой по-начинаещ да му потрябва. Поне е нещо с което може да започне... Нали за това са темите с уроците...

Ако някой се пита как да ексклудне директориите:
Ето така:
Bash:
## This is a directory/file filter template for WinMerge
name: Exclude vendor/forum
desc: Longer description

## Select if filter is inclusive or exclusive
## Inclusive (loose) filter lets through all items not matching rules
## Exclusive filter lets through only items that match to rule
## include or exclude
def: include

## Filters for filenames begin with f:
## Filters for directories begin with d:
## (Inline comments begin with " ##" and extend to the end of the line)

## Ignore subversion housekeeping directories
d: \\vendor$
d: \\forum$

Мога да помогна на някой ако иска и за специфични файлове или разширения... :)

Това го пускате като нов филтър.

По-начало има създаден филтър със следното съдържание:
## f: \.bzrignore$ ## Bazaar ignore file
## f: \.cvsignore$ ## CVS ignore file
## f: \.gitignore$ ## Git ignore file
## f: \.hgignore$ ## Mercurial ignore file
## f: \.svnignore$ ## Subversion ignore file

f: \.(vs[sp])?scc$ ## Visual SourceSafe files

d: \\\.svn$ ## Subversion working copy
d: \\_svn$ ## Subversion working copy ASP.NET Hack
d: \\cvs$ ## CVS control directory
d: \\\.git$ ## Git directory
d: \\\.bzr$ ## Bazaar branch
d: \\\.hg$ ## Mercurial repository

Може да премахнете пред ## дадени редове, за да започнат да работят...
f: - file
d: - dir
Ако някой реши да я ползва - да пише, ще обменим опит заедно..

Нищо не си мисля, просто я намерих днес и реших да я споделя.... От къде ги вадиш тези изводи не знам :D
Форума има нужда от такива теми, защото има неща тук, които са доста стари и вече никой нито ги използва, нито ги търси...
Дали ще са на тема програмиране или софтуер/хардуер - няма значение.
Колкото повече теми има на ден - толкова по-добре. (Съгласете се с мен)

Тази програмка си е супер и си работи както трябва, има си всичко и може някой по-начинаещ да му потрябва. Поне е нещо с което може да започне... Нали за това са темите с уроците...
Как от къде ги вадя? Такива са ти доводите, такива са ми изводите.

Няма проблем да се споделят тулове, но не давай пример с грешното приложение.
Именно, че такива теми с такива съвети намалят нивото на форума.

Ти ако не искаш да се научиш поне не залъгвай и другите. Това е вечният проблем на този форум.

Аз на какво съм се нагледал последно време в нашите IT среди. От това да си пуснеш своя машина и да си хостваш сайта, до това да си направиш собствена социална мрежа, което да е базирана на някакъв опен сорс и ти да си надграждаш, което е ОК до момента, че нямаш реален фокус какво да бъде.

Много хора мислят, че различното е добра алтернатива, няма лошо, то и в някои случаи е така. За добро или лошо си има една точна и ясна стандартизация вече, която се следва и трудно човек, който иска да е конкурентноспособен може да излезе от нея. Просто праза иска едно - това, което работи максимално правилно и опростено. Разбира се, всяко едно излизане от рамките трябва да е по-добро, а то става такова след опит с него и вече установяването му, че е може да се "приобщи" към стандартите.

Има си и GUIта за гит. С които ще получиш функционалността на winmerge + удобството да не копираш всеки път целия проект в нова папка, като правиш нещо ново.
Както и доста други удобства, като например цялата история на всеки файл (на всеки ред дори!), което си е полезно и не вярвам с winmerge да можеш да го направиш.

Ок, ще разгледам по-нататък :)

Back
Горе