Дискусия : Linux

Player_pz
МнениеПуснато на: Сря Окт 10, 2007 3:36 pm Заглавие:
Има ли дистрибуция , която е предназначена за уеб сървър или нещо такова .. дайте малко инфо ...
CentOS - това е Red Hat ,но е разработен специално за уеб сървари и предлага много повече неща.

Avariq mom4eta ,
formatirah diska , v koito bqh instaliral linuxa i mu slojih NITFS ... kato restnah pc-to mi dade nqkva gre6ka ... sega sym karam s cd-to linux ,,,
kajete mi kak da go opravq , ako ima na4in ?

P.S. sorry 4e pi6a na latinica , no tuka kirilica ne namiram ...
da ne se trie !!!

index каза:
Линукс и Windows пишат върху МБР-то на PC-то.
За целта сложи диска на Windows , дай му репиит , ще видиш конзолата/терминала/дос емулатора/ и пишеш в нея
След което си влизаш под Windows сваляш Партишан меджик и сливаш/форматираш дяла на линус.
////
Надявам се , да не издокарвате дектопите си просто заради една нсимка.

Като сложиш диска с Уиндоуса има едно Repair влизаш в него и ти излиза една конзола и в нея пишеш fixmbr . После би трябвало да се оправи.

Първо за да влезеш в Windows трябва да си оправиш MBR (Master Boot Record) .По-горе ти казаха как става ,а ако нямаш буут диск на Windows XP , може да го направиш и с системна дискета от Windows 98.
Когато ти я зареди просто пишеш в командния ред:
fdisk /mbr и всичко ще потръгне.
След това влизаш в Win-a пускаш partition magic , оправяш си дяловете като си направиш един swap и eдин ext3 или reiserfs .Буутваш след това от Линукса ,инсталираш го и всичко ще заспи. :)

Player_pz каза:
Avariq mom4eta ,
formatirah diska , v koito bqh instaliral linuxa i mu slojih NITFS ... kato restnah pc-to mi dade nqkva gre6ka ... sega sym karam s cd-to linux ,,,
kajete mi kak da go opravq , ako ima na4in ?

P.S. sorry 4e pi6a na latinica , no tuka kirilica ne namiram ...
da ne se trie !!!
Ако си форматирал диска, значи всичко си изтрил и ще трябва наново да си инсталираш операционни системи.
Най-добре ще е предварително да си го разделиш на дялове, на които да си инсталираш след това различните ОС.

като дам на repair не ми дава да пиша в конзолата ..
пита ме нещо Which windows installation would .... нещо такова ...

Някакви идеи ?

Прочети хубаво какво те пита.... не да играеш на тото. Натисни това.. натисни онова !!! Преведи си го толкова ли е трудно :wink:

EDIT: Начин за премахване на Linux /никога съм нямал проблеми с тоя вариянт/

Първо винаги ако имам нещо важно на харда го качвам на DVD-та. След това слагам диска с Windows xp /който има boot/. Изчаквам да зареди и след това изтривам всички дялове и на windows и на linux след това ги създавам но БЕЗ ДА ГИ ФОРМАТИРАМ. След това избирам дяла на който ще е Linux-a ... инсталирам го и след това на другия дял инсталирам Windows. И всичко си е Ok. :)

Всичко е точно :)
Трябваше да споменете че не се пише веднага командата след като натиснеш repair !!
Първо те пита
Wich window installation would you like to log onto ?
Цъкаш 1 и ентер ...после те пита за администрарка парола ако имаш на пс-то .. и чак тогава се пише командата ...

блогодаря на всички дето ми помогнаха ..

П.С. бая се изпотих .... :P

Player_pz каза:
Трябваше да споменете че не се пише веднага командата след като натиснеш repair !!
Първо те пита
Цъкаш 1 и ентер ...после те пита за администрарка парола ако имаш на пс-то .. и чак тогава се пише командата ...

ЕЕ сорка пич , ама няма как да запомна всяка една настройка с пълна точност. Повечето неща който ги пиша не ги тествам.Аз ги знам по памет.

index каза:
Player_pz каза:
Първо те пита

ЕЕ сорка пич , ама няма как да запомна всяка една настройка с пълна точност. Повечето неща който ги пиша не ги тествам.Аз ги знам по памет.

Ми то всичко ти пише.

Back
Горе