Не ви трябва тоя буутстрап, научете vanila css-a,
с него може да се всичко 100 пъти по-лесно. С bootstrap никога няма да сте пиксел пърфект.
Мене лично само ме затрудняват тия простотии. Най-много някой препроцесор да сложа и това е. Обикновено sass или les
Генерално е така, всеки трябва да знае ванила css, но фреймуорка ти трябва защото ти спестява време, проблема е че повечето не знаят как да го ползват и дори като го ползват сами си разписват някакви собствени гридове и бутони и само дето инклудват целия код за нищо.
При използването на ванила css е кофти всеки път да започваш от начало със ресетове и сетъпване на гридове и т.н според дизайна. Да не говорим, че 80% от хората, които се бият в гърдите, че искат да ползват ванила css забравят ховъри на бутони, инпут полетата без никакъв стейт, после като искаш да изкараш някоя форма в друга страница и цсс-а пърди, защото някой е решил че тая форма няма да се ползва никъде другаде, някакви рандом javascript-и за валидиране на рандом места, рандом js тогъл елементи и всякакви такива неща, които те бавят или в крайна сметка пак става по-тежко и кофти от това да ползваш готовите във буттстрап и да ги преправиш малко.
По-правилно е да се каже следното:
1. Ако ще правиш ландинг страница с 2-3 секции без някакви конкретни гридове и т.н. използвай си ванила цсс, по-малко код, по-бързо ще зарежда, но ще трябва да мислиш за всякакви крос браузър компетабилитита и т.н .
2. Когато ти се даде дизайн, ДИЗАЙНЕРА трябва да го съобрази с това как ще бъде напрвен. т.е. ако аз генерално ползвам Буутстрап, то аз ще кажа на дизайнера, брадъре, тука тоя контейнер има ли резон да стане такъв (според буустрапските примерно ддз, там квото ме притеснява) и те обикновенно го съобразяват, но дори и да не го, тогава си правиш сметка какво да ползваш според дизайна, защото понякога и самият дизайн е някакъв абстрактен (от тези модерните) и там структурата на буустрап би те забавила доста.
3. Зависи колко бързаш, тогава правиш сметка кое имаш на готово и къде и как да го използваш и надградиш или да не го използваш съответно.
П.с. Винаги може да ползваш само някои модули на буутстрап, като само грида или само бутоните и т.н. Ако толкова искаш сам да си пишеш всичко, разгледай нещо като Tailwindcss.
Не се заяждам или нещо такова, просто от години се занимавам със фронтенд и доста хора са минали покрай мен с този манталитет и фронтенда им е доста зле после като тръгна да го проверявам спрямо дизайн концепцията на различни устройства и в различните стейтове, разбира се това се надгражда с опита и времето, но това е, което съм забелязал със практиката.
Есенцията е, че с буустрап могат да се правят пиксел-пърфект сайтове, но трябва опит, разбиране на инструмента, дизайна, комуникация с дизайнера и т.н.