Търсим си работа ... защото пасем трева...

Здравейте,

Изчетох темата и искам да ви кажа че повечето фирми в БГ не струват.
Ако искате да направите нещо ПОВЕЧЕ търсете чуждестранни.

Имам един и последен проект в който аз съм supporter а една фирма пише кода по сайта и да ви кажа такива мъки имам с тях че дипломацията ми се изчерпва с всеки изминал ден.

Пример;
-Това, това и това не работят. Дава грешка в базата данни и т.н. и т.н.
..... Ами не при вас излиза само така при нас всичко си е точно.
-Добре изтрийте хронологията и погледнете пак
..... ами да оправен е проблема
- Добре защо ме изтрихте като администратор?
..... оправен е проблема.
-В сайта отново има старите грешки + ново изникнали!

И прочие и прочие ...
Честно казано съм много потресен от фирми за това и както в началото казах ще ми е за последно да работя с БГ фирми.

За CV-то аз предпочетох да не го правя по шаблон, понеже нямам предишна работа. Основно писах умения (езици, технологии), разни награди от състезания, проекти. Проектите ги филтрирах, така че да останат само най-добрите и за всеки описах накратко какво му е интересното.
То стана нещо като CVfolio (CV + Portfolio), но какво значение има ако не е по шаблон.

Но ако фирмата е калпава твоето CV нищо няма да промени.

ПП. Добри български фирми има, но може би рядко пускат обяви в сайтове къто jobs.bg . Според мен те си намират хора от други места или хората ги търсят директно.

Да споделя и едно мое интервю. След като кандидатствах в една фирма за системен администратор отидох на интервю и се почна стандартното. Здрасти, как си, защо напусна предишната работа, имал ли си пререкания със стария ти шеф и т.н. default въпроси. Всичко 6 и ме закопаха с въпроса какво прави еди коя си команда с еди какъв си параметър!? Шах с пешката.

Мислейки около минута наистина за какво беше тази команда (която честно казано съм я ползвал само веднъж и то преди 2 години) им казах съвсем просто не знам. И се опитаха да ми се направят на интересни като почнаха да ми задават въпроси ама как така защо така...

Накрая им разкарах една история която тамън бях чул наскоро (малко ми прикипя): Попитали Айнщайн каква е формулата за незнам си коя величина на светлината. Той просто отговорил:
- Не знам.
- Ама как така не знаеш та ти си Айнщайн!
- Ами формулата си я пише в справочниците за какво ми е да я помня.

Така им обясних и на онези, че всеки линукс си има man команда с която вадя manual-a на всяка команда и като ми потрябва нещо за което не знам или не съм сигурен сядам и си прочитам.

П.П. За младежите които тепърва ги чакат много интервюта да ви кажа че на всяко интервю ще слушата колко е велика и уникална фирмата в която кандидатствате. В 99% от интервютата ще имате въпрос "Какви пари очаквате?". А в останалия 1% по голямата част от фирмите са големи сериозни и си преценяват те на някаква база от предишни кадри.

Back
Горе