Mysql или Postgresql ?

macmen

Registered
Здравейте, имам следната дилена. Не мога да разбера и двете системи са добри, но може ли да ми кажете коя е по-добра и какви са различията и съответно коя ще е по бърза в select-те.

Благодаря предварително !
 
Като почнете с това "коя ще селектира по-бързо" и ми става смешно. Едва ли ще правите световен сайт, който ще използва такива заявки, че да се усещат. И 1 милион записа да имаш в базата данни, пак няма да усетиш разлика в скоростта на селектиране. Вече при много сложни релации може, пак повтарям, може да усетиш забавяне.


Както каза @tedo главно при Java се ползва pSQL.
 
като имаш заякви по 20 реда и заяквата ти се изпълнява за около 10-15 секунди и ти, ще питаш за вариянти. Но явно трябва да видя още оптимизация на полетата и да видя къде съм сложил index и дали правя релаций по ключове.
 
macmen каза:
като имаш заякви по 20 реда и заяквата ти се изпълнява за около 10-15 секунди и ти, ще питаш за вариянти. Но явно трябва да видя още оптимизация на полетата и да видя къде съм сложил index и дали правя релаций по ключове.
Щом имаш заявка, която е 20 реда, значи базата ти е в трагично състояние. :) Това спроед мен не е нормално, въпреки че не знам точно какво правиш с нея. :)
 
не е в трагично състояние при 300 таблици. Е нормално, а и логиката е разпределена много добре, но това е гадното, че не я работя само аз тази база
 
macmen каза:
не е в трагично състояние при 300 таблици. Е нормално, а и логиката е разпределена много добре, но това е гадното, че не я работя само аз тази база

Уау ... това ще е нещо голямо. phpbb форумите имат само 15 таблици.
 
не е говота система всичко е писано, става на въпрос за online магазин. Както и да е ще търся проблем-а в заявките, а не във типа.
 
Никой не знае как са ти писани заявките. Ти казваш, че не е в трагично състояние, но може само ти така да си мислиш. Плюс това ползвай кеш на заявките, за да не се налага постоянно ровене в базата данни. Отделно добави кеш на самата страница, която вади заявката и така ще видиш колко по-бързо ще ти отваря това, което искаш.

Та въпроса не е в каква база данни ще ползваш, а в това ти как си оптимизираш заявките и като цяло кода.

А 300 таблици дори за online магазин са си много(според мен).
 
Релационните базиданни не са от най-бързите. За макс performance се използват column-based базиданни като http://cassandra.apache.org/
 
К'ви са тия 300 таблици бе човек? Писал съм онлайн магазин, като в него са включени и новини, потребители и т.н. Говоря за най-общи неща и мисля, че беше около 10-15 таблици, може и по-малко да са били /не помня/.

Както казаха колегите по-горе явно ти си мислиш , че са ОКЕЙ, но всъщност... НЕ са. :)
 
289 са почти всички се ипозлват, сабират се различни статистики. От различни сайтове, както и информация, като цени и т.н. Има форум, потребители, Сабират се ич да не е. Сабират се различни статистики от googlе yahoo и т.н, иначе съм съгласен че може да се побереш в 30 таблици най-много
 
И все пак, аз не мога да си ги представя чак 290 таблици. Това са ужасно много, което затруднява работата с тях, а именно и заявките стават доста по-дълги и по-бавни.
Всичко опира пак до структурата.
 
Ами объркващо е да, но няма как, да разределиш логиката още в началото, поради това, че всеки проект се развива и няма как при всякака идея да се променя всичкия код.
 
Е, точно логиката се разделя в началото. Не можеш да почнеш проект без да знаеш какво ще има в него и какво няма да има. Плюс това всеки проект се оптимизира, оправят се други неща и т.н., дори и да се наложи пълна промяна на кода.
След време ще почнете да добавяте и да добавяте още неща и какво ще се получи ? Система с 1000 таблици. Това, ако е оптимизация на сайт, Хасан да се казвам.

Та по самата тема. Вече се разбра какво защо е, та няма смисъл да питаш "коя ще селектира по-бързо". И двете ще селектират бавно, поради неоптимизирани заявки. Нищо чудно, че заявките ти са по 30 реда. Това не е нормално.
 

Горе