Един колега си игра и подкара IDE-like съпорт за js/css/html в neovim. Толкова се впечатлих, че реших да дам втори шанс. За няма и час подкарах LazyVim (в neovim) със зареден java проект с работеща компилация/грешки, Go to definition/usages и навигация по файловете (може би ползва телескоп, не съм проверил кой плъгин го прави).
При това с
практически нулева конфигурация. Не съм писал нито един конфиг ред.
Трябваше само да викна :LazyExtras и да дам install на джавешкия езиков пакет.
Така че, I'm sold. Остава да свикна с някои от новите key bindingи, ама има включен 'which key' плъгин, който ти изкарва в прозорче възможните действия, когато тръгнеш да изпълняваш key binding. Например, space + g (g като git) изкарва
Виж файлът 688
така че докато науча, че има "(g)it прозорец", "(l)og" и "(s)tatus", имам подсказка.
След това вече си пиша space+gs и директно ми вади прозорец с гит статуса, в който с vim клавиши прескачам между списъка с променените файлове и виждам разликите.
Предстои да видим откъм употреба как ще се държи и дали ще ми липсва нещо от Intellij. Вероятно ще се връщам в него за пускане на тестове. Иначе например lazygit - TUI фронтенд за git който lazyvim ползва - изглежда доста по-streamlined за работа (за клавиатурджии поне), отколкото git прозорчето на IntelliJ, което без мишка не е много използваемо.